A köz érdekében

Közérdek

Tényleg kell a XVI. kerületnek jégcsarnok – vagy valaki más remél hasznot belőle?

2019. november 23. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

hokipa_lya.jpgA Kertváros november 20-i testületi ülésének napirendjén több téma szerepelt, és ezekből szemezgettem néhányat. A legérdekesebb talán a jégcsarnok ügye: tényleg kell a kerületnek egy nehezen megközelíthető területen hokipálya, amelynek a területét 15 éves részletfizetési kedvezménnyel adnák el 152 millió plusz áfáért? Vagy vannak más gondok is? Például a gazdálkodás átláthatóságára vonatkozó szabályokat a fideszes többség egyelőre nem fogadta el.

Étkezési díjak

Az óvodai, iskolai és középiskolai, gimnáziumi étkezés térítési díjai 10 %-kal fognak emelkedni. A szolgáltató elsősorban a nyersanyag és a bérköltségek emelkedésére hivatkozott. Az említett okok érthetőek, viszont az öt fős frakciónk (Abonyi János, Csizmazia Ferenc, Hollai Gábor, Nemes Gábor, Vajda Zoltán) tartózkodott a szavazáson, mivel érveinket és javaslatainkat figyelmen kívül hagyták.

Úgy ítéltük meg, hogy függetlenül a külső körülményektől az áremelésnek a szolgáltatás minőségének emelésével is párosulnia kellene. A XVI. kerületi óvodákban, általános iskolákban és a Szerb Antal Gimnáziumban egyébként az étkezési díjak intézménytípusoktól és ellátási formáktól függően – napi egy vagy többszöri étkezésről van-e szó – azt jelenti, hogy egy-egy napra 40-60 forinttal kellene többet fizetni, ami havonta nagyjából 900 és 1300 forint közötti pluszkiadást okozna a szülőknek.

Jégcsarnok – vagy valami más?

A testületi ülés egyik legérdekesebb napirendi pontja egy XVI. kerületi ingatlan eladása volt. Az önkormányzat jégcsarnokot szeretne, viszont ennek megvalósulására a pillanatnyi feltételek szerint semmilyen garancia sincs. Ráadásul hatástanulmány sem készült arról, hogy az Újszász utcáról nyíló területen egy jégcsarnok megépítése milyen következményekkel járhat a környéken élőkre, a közösségi közlekedésre.

Az adott önkormányzati tulajdonú ingatlan – amelyet pályázati úton 152 millió plusz áfa értéken hirdetnének meg –, mellesleg a kerület viszonylag nehezen megközelíthető részén van, egy magánúton érhető el, s a teljes közművesítés is csak ezen az úton valósítható meg, amihez a tulajdonosnak hozzá kellene járulnia. Elég abszurdnak tűnik, hogy egy sporttelepet – amelyhez még parkolóhelyeket is kellene létesíteni – ilyen körülmények között építsenek meg.

A baj azonban nem csak ezzel van – hívja fel a figyelmet a Momentum saját oldalán Hollai Gábor képviselő- és frakciótársam. Mi azt javasoltuk, hogy egy jégcsarnok helyett az önkormányzat maga alakítson ki ezen a területen egy telente működő, a helyi lakosság számára nyitott korcsolyapályát, ami sokkal olcsóbb, biztonságosabb, s a lakók érdekeit szolgáló megoldás.

A képviselő-testület másként döntött: el kell adni a telket, és bár kikötnék, hogy ott csak jégcsarnok épülhet, ám a potenciális pályázókra bíznák, hogy a létesítmény a látványsportoknak nyújtható TAO-támogatásból valósuljon meg. De mi lesz, ha az építésre biztosított telek árának kifizetésére adott 15 éves határidő alatt változik vagy esetleg megszűnik a TAO rendszere?

Az persze tiszta ügy, hogy amennyiben a pályázó 36 hónapon belül nem produkálja a kész sportcsarnokot, az egész létesítmény – a telekre kifizetett összeg kivételével – visszaszáll az önkormányzatra. És akkor mit kezd a kerület egy esetleges torzóval? S mit azzal, ha a vállalkozás később dől be, mert a vállalkozó esetleg képtelen lesz gazdaságosan üzemeltetni egy, a kerületi vezetők szerint is nehezen megközelíthető létesítményt. Mindez nem tűnik igazán jó ötletnek, már csak azért sem, mert miért pont a Kertvárosnak kell egy isten háta mögötti hokipálya?

Ha mégis megépül a csarnok és rendben mennek a dolgok, akkor is kérdéses, hogy az mennyire lesz nyitott a kerületi lakosok számára. Támogatjuk a versenysportot, de a közösségi sport is ugyanolyan fontos a számunkra, miközben a tervezett ingatlanberuházás nem biztosítja azt, hogy a végeredmény minden szempontból a kerületi lakosok érdekeit szolgálja.

Mikor és milyen feltételekkel nyitnák meg nekik a jégpályát? Erről szó nincs az előterjesztésben. Csak annyit tudunk, hogy a pályázati kiírást december 31-ig kell közzétenni. Azt sem értjük, minek ez a sietség. Már ha nincs egy Fideszhez közeli vállalkozás, amely ebből is sok pénzt akar lenyúlni...

Klímavédelmi és alkalmazkodási cselekvési terv

Hosszú vita után erről is döntött a testület, bár a frakciónk javaslatait leszavazták. A környezetvédelem mindenki számára fontos, és elsősorban gyermekeinkre a jövő generációjára kell gondolnunk. A cselekvési terv kidolgozása és végrehajtása egy hosszabb időszak lesz, de már most elkerülhetetlen a felelős gondolkodás. A frakció javaslatait egyelőre a bizottságok szintjén kívánják megtárgyalni és majd a fideszes többség akarata dönti el, hogy végül is befogadják-e javaslatainkat, kiegészítik-e az előterjesztésben már megfogalmazottakkal.

„Ez a minimum”

A frakciónk által benyújtott, az antikorrupciós szervezetek által kidolgozott „Ez a minimum” programot, valamint a XVI kerületben a „rabszolgatörvény” alkalmazásának kizárásáról szóló előterjesztést a fideszes önkormányzati többség – különböző okokra hivatkozva – levetette a napirendről. Azt gondoljuk, hogy erre is érdemes felhívni a figyelmet, mert mi inkább a tárgyalás alóli kibújásnak tekintjük ezeknek a megfúrását.

Akit érdekel, a november 20-i képviselő-testületi ülésre beterjesztett valamennyi előterjesztést – amelyekből most csak önkényesen válogattam – itt olvashatja. A tanácskozásról készült jegyzőkönyv egyelőre az önkormányzat honlapján még nem érhető el.

(Fotó: Google Maps – itt lenne a XVI. kerületi jégcsarnok)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr6415320828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati Rezecske 2019.11.23. 17:21:36

Korrekt tájékoztatás! Más kerületekben - pl. X.- videofelvételek vannak minden önkormányzati ülésről, s azt is mindenki láthatja ( függetlenül attól, hogy Fideszes vagy nem Fideszes a többség.
süti beállítások módosítása