A köz érdekében

Közérdek

Orbán nagy trükkje: húsvét előtt az utolsó pillanatban az önkormányzatokra testálta a felelősséget

2020. április 10. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

szilaspatak.jpgCsütörtök késő este jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint a húsvéti ünnepek idejére a polgármesterek az általános kijárási korlátozásokhoz képest szigorúbb szabályokat rendelhetnek el. De ezzel mit kezdenek a nagypéntek előtti éjszaka a településvezetők? És miként szereznek tudomást az esetleges intézkedésekről az érintett polgárok?

A Közösen a Kertvárosért frakció üdvözli Orbán Viktor csütörtöki döntését, hogy a veszélyhelyzet jelenlegi szintjét fenntartja, ugyanakkor a településeknek szabad kezet ad további távolságtartási intézkedések bevezetésére a húsvéti ünnepek alatt. A Kertváros polgárainak egészségmegőrzése jelenleg a legfontosabb prioritás, ezért azt gondoljuk, hogy ilyenkor nincs helye a pártpolitizálásnak, közös erőfeszítésekre van szükség az összes politikai szereplő részéről.

A fentiek figyelembevételével az ellenzéki frakciónak az a tiszteletteljes kérése a polgármester úrhoz, hogy – élve a jelenlegi jogkörével – az ünnepek alatt a kerület parkjaiban és egyéb rekreációs területein (kiemelten a Szilas-patak környékén és más népszerű közterületen) minden rendelkezésre álló eszközzel akadályozza meg, hogy a kerület polgárai csoportosan gyülekezzenek, kockáztatva a vírus terjedését. Ezt a célt az ellenzéki frakció a veszélyeztetett területek ideiglenes lezárásával gondolja a leghatékonyabban elérni.

Nekem ezzel kapcsolatban azért vannak fenntartásaim. Eleve furcsa, hogy a kormányfő csütörtökök késő délután közölte a polgármesterek hatásköreinek bővítését, de ez nem jogforrás. Meg kellett várni, hogy ez kormányrendeletben is megjelenjék, hiszen a településvezetők egy televíziós nyilatkozat alapján nyilván nem léphetnek. Ráadásul az időpont is megkésett, hiszen késő délután egy másnaptól érvényes intézkedés bevezetésére kevésnek tűnik az idő.

A Magyar Közlönyben csütörtökön késő este megjelent a kormányrendelet is, szóval végre megszületett a jogalap helyi jogszabály alkotására. De ezzel mire megyünk? Éjjel nekifogtak a polgármesteri hivatal szakértői a helyi rendelet megalkotásának? Tételezzük fel, hogy igen. És akkor mi van?

A hatályos jogszabályok szerint a helyi rendeletet a szokásos módon ki kell hirdetni, vagyis azt ki kell függeszteni a polgármesteri hivatalban, illetve közzé kell tenni a szervezet honlapján. Erre jó esetben nagypénteken kerülhet sor, de mi az esély arra, hogy a kerület lakosai munkaszüneti napon tömegesen olvassák a hivatal hirdetőtábláját, illetve internetes oldalát? Valószínűleg az érdeklődés a nullához közelít, tehát ha a polgármester bevezeti az általunk is fontosnak tartott korlátozó intézkedéseket, arról csak igen kevesen fognak tudni.

Ez nem Kovács Péter felelőssége, hanem a regnáló kormányé. Ha Orbán Viktor úgy gondolta, hogy az eddig elrendelt kijárási korlátozások szigorítását a húsvéti ünnepek alatt az önkormányzatokra bízná, erről nem csütörtök késő este, hanem jóval korábban kellett volna a miniszterelnöknek a rendeletet kibocsátania. Egyetlen éjszaka alatt ugyanis nem várható el, hogy a polgármesterek döntsenek a helyi korlátozásokról, egyes területek lezárásáról, s intézkedjenek a lakosság tájékoztatásáról.

Ennek az egésznek az üzenete, hogy Orbán a húsvét idejére nem akart kijárási tilalmat, hanem áttolta a felelősséget az önkormányzatokra: döntsenek azok, mit kezdenek a kirándulókkal, a szabadidős tevékenységet választó személyekkel, a locsolkodókkal. De semmit nem tudnak kezdeni, mert az idő még ahhoz is kevés, hogy szülessék helyi rendelet, esetleg lezárjanak bizonyos közterületeket, és az intézkedésekről tájékoztassák a lakosságot.

Én mindezek miatt csak erős fenntartásokkal tudom üdvözölni Orbán Viktor csütörtöki döntését.

Nemes Gábor

XVI. kerületi önkormányzati képviselő

(Fotó: epiteszforum.hu, Szilas-patak kerékpáros közösségi park)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr9815601876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása