A köz érdekében

Közérdek

Ilyen nálunk egy testületi ülés – a lakosság ügyeivel a fideszes képviselők nem is foglalkoztak

2020. január 24. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

testu_letiu_le_s1_1.jpgEz a szomorú magyar valóság: összeült a kertvárosi képviselő-testület, amelynek legfontosabb feladata most a kerület idei költségvetésének megvitatása lett volna. E helyett a tanácsteremben politikai cirkusz folyt, és a helyi ellenzék érdemi, a lakosság érdekeit szolgáló javaslatairól a fideszes többség nem is volt hajlandó tárgyalni. Még arról sem, legyenek-e WC-k a játszótereken. A polgármester vicces kedvében volt, mert annyival intézte el a „dolgot”, hogy ő mindig időben hazaért.

A XVI. kerület önkormányzata idei első testületi ülését január 22-én tartotta, s bár a polgármestere politikamentes, szakmai munkát ígért a kertvárosiaknak, ezzel szemben kifejezett politikai előadással készült. Egyébként régen látott érdeklődés övezte a tanácskozást, persze az üléstermet megtöltők nem a szakmai vitára voltak kíváncsiak, hanem egy ellenzéki képviselő Facebook-bejegyzése ellen tiltakoztak. Az ülést amúgy jól előkészítették, hiszen megjelentek a lakájmédia képviselői is. Egyértelműen megállapítható volt, hogy a XVI. kerületi önkormányzat politikamentes vállalásait narancssárga köd borította be.

A politikai akciót a polgármester irányította és kifejezetten azt a célt tűzte ki maga elé, hogy lejárassa – vagy legalábbis megpróbálta lejáratni – a kipécézett ellenzéki képviselőt. Helyi képviselőként azt tudom mondani, hogy a „tiltakozók” nevetségessé tették magukat, s inkább a fideszeseket lepték meg, mintsem az ellenzékieket. A kormányoldal ugyanis a költségvetési vitánál meg sem szólalt! Talán nem merték őszintén és nyíltan álláspontjukat kifejteni a szokásosnál nagyobb közönség előtt, de lehet, hogy lefagyott a hozzászólást jelző gombjuk.

Így egyedül a polgármester szerepelt, miközben az ellenzék érdemi vitára készült és számos, a helyi lakosság érdekeit szolgáló javaslatot fogalmazott meg. Ezeket a fideszes képviselők persze – vélhetően a polgármester utasítására – sorra leszavazták.

De vegyük sorra, mit szerettünk volna:

  1. az önkormányzati dolgozók illetményalapjának emelését,
  2. a XVI. kerületi diákok számára informatikai fejlesztést szolgáló pályázati kiírását,
  3. iskolabuszprogram lehetőségének vizsgálatát,
  4. az Ikarus-múzeum létrehozásának megkezdését,
  5. ivókút-program indítását,
  6. több zöldfesztivál-program szervezését,
  7. szakmai konferencia szervezését a hév és a metró összekötésével összefüggésben,
  8. téli korcsolyázási lehetőség bizztosítását és karácsonyi vásár szervezését,
  9. a szentmihályi uszoda nyári medencével való bővítését,
  10. a kerületi játszótereken WC-k létesítését,
  11. néhány autóbuszviszonylat útvonal-módosításának pénzügyi támogatását,
  12. a sashalmi csúszdaparknál történt balesetek kivizsgálását,
  13. a közterületek virágosítását,
  14. alkotóház terveinek elkészítését,
  15. a babakötvény-programra szánt összeg megduplázását,
  16. az Ikarus-sporttelep zajterhelésének csökkentését,
  17. a testületi ülések videóközvetítésének megvalósítását.

A polgármester az érdemi javaslatainkat nem fogadta be, több kérdésünkre nem adott választ, sőt szándékosan – vagy jobb esetben véletlenül – félreértelmezte azokat. Így történhetett meg, hogy a testületi ülés a fideszeseknek betudhatóan politikai performansszá vált, miközben a kertvárosiakat érintő ügyekről kevesebb szó esett.

Sajnálom, hogy alig több mint 3 hónap után sokkal fontosabb egy képviselő lejáratása, mint a XVI. kerületiek érdekének képviselete. Milyen hamar el lehet felejteni a választási ígéreteket, amelyek a politikamentes önkormányzati munkáról szóltak...

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr6415424894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati Rezecske 2020.01.24. 12:27:57

Csak egy szó: szomorú...
süti beállítások módosítása