A köz érdekében

Közérdek

Kit képvisel Kovács Péter? A pártját vagy a kerülete lakosságát?

2020. április 09. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

to_zsde.jpgA veszélyhelyzetre hivatkozással elvennék az önkormányzatoktól a gépjárműadó eddig helyben maradó részét is, ami a Kertvárosban 270 millió forint. Ebből elég sok embert lehetne segíteni, aki a járvány miatt veszítette el az állását. A kerület polgármestere ezt az intézkedést is szó nélkül tudomásul veszi. Kovács Péternek döntenie kellene: pártkatona vagy az őt megválasztó polgárok képviselője?

Az önkormányzatok bevételeinek újabb megkurtítása miatt 41 polgármester tiltakozik, köztük 14 fővárosi kerület vezetője, illetve Karácsony Gergely főpolgármester is. Ez a szám nem tűnik olyan nagynak, hiszen Magyarországon több mint 3100 helyhatóság működik, viszont a tiltakozók a teljes népesség nagyjából harmadát képviselik, hiszen az aláírók között van Budapest első embere mellett egyebek között Budaörs, Dunaújváros, Eger, Érd, Pécs, Salgótarján, Szeged és Szombathely városvezetője is. Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester viszont természetesen hallgat.

De miről is van szó? A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozással elvennék az önkormányzatoktól a gépjárműadó helyben maradó részét, vagyis összességében 34 milliárd forintot. Ez a Kertváros költségvetésében 270 milliós tételt jelent. A következő lépés a parkolás ingyenessé tétele volt, ami az érintett települések esetében akár milliárdos nagyságrendű bevételkieséshez vezethet. Ez minket „szerencsére” nem érint.

Kiszámíthatatlan ugyanakkor, hogy az iparűzési adónak a termelési tevékenység és a szolgáltatások iránti igény visszaesése miatt szükségszerűen várható csökkenése mit fog hozni. Ezt egyelőre senki nem tudja, de a XVI. kerületben is szinte biztosra vehető, hogy az idei költségvetésben tervezett összeghez képest akár egymilliárddal kevesebb folyik be, de ez a veszteség akár még nagyobb is lehet.

A helyhatóságoknak ebben a helyzetben minden fillérre szüksége lehet, és joggal várhatnánk el a kerület vezetőjétől, hogy tegyen meg mindent a helyi lakosok érdekében. Amikor a polgármesterek hatáskörét akarta elvonni a kormány, az is komoly felháborodást váltott ki. A XVI. kerület ellenzéki frakciója is tiltakozott, és levélben fordultunk a polgármesterhez, illetve a kerület országgyűlési képviselőjéhez Szatmáry Kristófhoz, hogy emeljék fel a szavukat ebben az ügyben.

Szatmáry a mai napig nem tisztelte meg a kertvárosiak egy része által támogatott ellenzéki képviselőket azzal, hogy válaszoljon nekik. Az sem biztos, hogy Kovács Péter akart mondani bármit, de miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy elállnak a polgármesteri jogosítványok elvételének ötletétől, a polgármester – bár meglehetősen pökhendi módon – mégis reagált: „Szívesen, Péter”.

Ez a kétszavas válasz azt is jelenthette, hogy az ellenzék kérésének eleget tett, és elintézte: ne a védelmi bizottság döntsön a kerület mindennapjait érintő ügyekben. Ha ez így megy, Kovács Péter miért nem tiltakozik a Kertvárost is érintő forrásmegvonások ellen? És miért nem emeli fel a szavát azzal kapcsolatban, hogy miközben csökken a kerület saját bevétele, újabb feladatokat lőcsölnek minden ellentételezés nélkül az önkormányzatok nyakába? Gondoljunk csak arra, hogy a helyhatóságoknak kellene gondoskodniuk a hetven év feletti, illetve a hatósági karanténba zárt személyek ellátásáról.

Szóval nem önmagában a bevételkiesés a probléma, hanem ehhez hozzájönnek a többletterhek is. S nem hogy erre hivatkozással támogatást kapnának az önkormányzatok, hanem még a szokásos bevételi forrásaik egy részét is elvonják, esetleg a járvány miatt el fogják veszíteni.  Nagy a baj tehát és nem véletlen, hogy 41 polgármester közös tiltakozó nyilatkozatot írt alá. Kovács Péter vajon hol van ilyenkor?  Ha igaz, hogy „elintézte” a polgármesterek jogkörének elvonásáról szóló javaslat visszavonását, akkor a gépjárműadóból befolyó „kis aprópénz” helyben tartása érdekében miért nem emeli fel a szavát?

Szatmáry Kristófot pedig végképp nem értem. Miért is országgyűlési képviselő, ha az önkormányzatokat jelentősen érintő költségelvonásokat csendben tudomásul veszi. És erről miért nem tesz közzé Facebook-posztot? Már csak azért is, hogy lássuk, kinek az érdekében tesznek vagy éppen nem tesznek semmit!

Amúgy remélem, Kovács Péter megköszöni, hogy felhívtuk a figyelmét a kötelességére, és ha megfogadja a javaslatainkat, nekünk is csak az lesz a válaszunk: „Péter, szívesen”.

(Illusztráció: Pixabay)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr4715599520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati Rezecske 2020.04.09. 09:35:06

Meddig tart még az önkormányzatok szipolyozása???!!!
süti beállítások módosítása