A köz érdekében

Közérdek

A semmiről nehéz tájékoztatást adni

2020. november 18. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-11-18_1_10_14.png

Segítse a helyi ellenzék is a lakosság tájékoztatását a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – ezt kérte a polgármester. A semmiről azonban nehéz informálni a polgárokat, mert még a Kertváros vezetői sem rendelkeznek a kerületre vonatkozó fertőzöttségi adatokkal, miután azok kiadását a fővárosi kormányhivatal fideszes vezetője megtagadja. Nem a polgármester dolga lenne, hogy mindannyiunk biztonsága érdekében bármi áron szerezze meg ezeket a létfontosságú információkat?

Még azt sem tudhatjuk meg, hogy a XVI. kerületben hányan tartózkodnak házi karanténban, mert az adatszolgáltatást a kertvárosi polgármesteri hivatal kérdésére a fővárosi kormányhivatal élére ejtőernyőzött Sára Botond bukott józsefvárosi polgármester – egyébként valószínűleg jogellenesen – megtagadta. Efféle adatokat egy kormányrendelet előírásai alapján szerinte csak a veszélyhelyzet idején voltak kötelesek megosztani, ami viszont június 30-án elmúlt. Hiteles információk pedig szerinte  rendelkezésre állnak a koronavirus.gov.hu oldalon.

Sára Botond azonban téved, mert a hivatalos portál igencsak hiányos adatokat tartalmaz. Az a tavaszi veszélyhelyzet idején kihirdetett és azóta valóban hatályát vesztett kormányrendelet, amelyre utalt, pedig nem tartalmaz semmiféle kötelezettséget arra, hogy az önkormányzatokat tájékoztatni kellene a településükön élő fertőzöttek, ténylegesen megbetegedettek és házi karanténban élők számáról. Aki nem hiszi, ezen a linken utánanézhet: 41/2020-as kormányrendelet.

A kormánymegbízott ugyanakkor semmitmondó válaszában jelezte, hogy november 3-án a kormány ismét veszélyhelyzetet hirdetett, és ha jogszabály lehetővé teszi, az adatkérést teljesíteni fogják. Sára Botond viszont nem olvasta az egészségügyről szóló törvényt. A szerint ugyanis a „lakosság egészségét veszélyeztető tényezőket és tevékenységeket észlelő, illetve ilyen tevékenységet folytató személyeket és szervezeteket a külön jogszabályban foglaltak szerint bejelentési kötelezettség terheli”. Az ilyen információkat pedig „az egészségkárosodás megelőzéséhez szükséges ismeretekkel kiegészítve nyilvánosságra kell hozni”.

Nem kell ehhez semmiféle külön kormányzati intézkedés, jogszabály, hanem csak a hatályos törvényben foglaltakat kellene teljesíteni. Vagyis: a hivatalos kormányzati portálon a pandémiára vonatkozó részletes információkat területi bontásban mindenki számára elérhetővé kellene tenni. Már csak azért is, hogy tudhassuk: közvetlen lakókörnyezetünkben mekkora a fertőzés kockázata. (Efféle kérdéseket egyébként november elején maga is feltettem.)

Kovács Péter polgármester felelőssége is, hogy – akár párttársával szembe menve – megszerezze azokat a kertvárosi lakosokat érintő adatokat, amelyek alapján tisztában lehetünk azzal, mennyi a kerületben az aktív fertőzött, hányan vannak hatósági házi karanténban, s mennyien hunytak el. A járvány most végképp elszabadulni látszik, és az életünkkel szórakozik, aki ezeket az alapvető információkat eltitkolja előlünk, illetve nem tesz meg mindent azok megszerzése érdekében.

Polgármester úr, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő úr, nem érzik feladatuknak, hogy legalább az egészségügy törvény előírásainak próbáljanak meg érvényt szerezni? Ez most nem játék, és mindenkinek joga van tudni, mekkora kockázatot vállal, amikor buszra száll, elmegy vásárolni, esetleg a barátaival, szomszédjaival találkozik.

A helyi ellenzék szívesen segítene a lakosság járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásában, de mit mondjunk a polgároknak? Az egészségkárosodás megelőzéséhez szükséges ismereteket mi is boldogan megosztanánk, de az édes kevés, hogy az emberek mossanak gyakran kezet, s viseljenek mindenütt maszkot. Tisztában kellene lenniük azzal is, hogy a közvetlen lakókörnyezetükben mennyire pusztít a vírus, ami a túlélés egyik fontos feltétele lenne.

A polgármester felelőssége, hogy az ehhez szükséges adatokat megszerezze, hiszen ennek ismeretében lehetne konkrét intézkedéseket hozni az önkormányzati fenntartású intézményekben. Természetesen az iskolákra ugyanez vonatkozik. Ennek hiányában a szülök, a pedagógusok, a gondozók, az alkalmazottak joggal teszik fel azt a kérdést, hogy valóban minden megtesznek-e az egészségük megvédése érdekében.

(Illusztráció: koronavirus.gov.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr3116289264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása