A köz érdekében

Közérdek

Koronavírus: polgármester úr, mi a helyzet a XVI. kerületben?

2020. november 04. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-11-04_0_46_12.pngAz utóbbi napokban újabb negatív rekordok születtek a koronavírussal fertőzöttek és az elhalálozottak számát illetően. A hatékony védekezéshez szükség lenne a járványügyi adatok települési/kerületi szintű ismeretére, de az ilyen információk kiadását az illetékesek megtagadják. Most, hogy rendkívüli jogrend lépett életbe, hozzájuthatunk a hiteles adatokhoz? Mindenesetre levélben kértem a kertvárosi polgármestert, szerezze meg a kerület járványügyi helyzetére vonatkozó adatokat.

Kovács Péter úr

polgármester

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat

Budapest

Havashalom utca 43.

1163

 

Tárgy: Járványhelyzet

Tisztelt Polgármester Úr!

Sajnálatosan az utóbbi napokban újabb negatív rekordok születtek a koronavírussal fertőzöttek és az elhalálozottak számában. Mindenki részéről jogos elvárás, hogy a legszükségesebb információkhoz hozzájussanak. Az önkormányzat tájékoztatói a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan meglehetősen szűkre szabottak, az általános felhíváson túl csak néhány konkrétumot tartalmaznak. Ennek egyik oka lehet, hogy a kormány minden esetben megtagadta az adatszolgáltatást, pedig azt polgármesterek is kezdeményezték. Sajnálatosan nem tudunk arról, hogy Ön az adatok kiadásának egyik kezdeményezője lett volna.

A kormány illetékese azzal indokolta a titkolózást, hogy nincs járványügyi veszélyhelyzet, ezért nem adhatják ki a járványügyi adatokat. A kertvárosiaknak is joga van azonban tudni, hogyan is áll a vírushelyzet. A hivatalos adatok alapján egyértelműen tájékoztatni kell a kerületi polgárokat, hogy közösen segíthessük a védekezést az emberéletektől a munkahelyek megőrzéséig. Most ráadásul új helyzet állt elő: szerda nulla órától rendkívüli jogrend lépett életbe, mely szerint elvileg már nem hivatkozhatnak a járványügyi adatok kiadásának megtagadására.

Polgármester úr, kérje ki kormányhivataltól a konkrét, kerületre lebontott járványügyi adatokat az önkormányzat számára! Az adatok birtokában a polgármester képes és köteles olyan intézkedéseket hozni, amellyel megóvja a rábízott embereket.

Kérjük az általános tájékoztatók helyett sokkal konkrétabb és a járvány terjedésének magakadályozását szolgáló intézkedéseket is mutassa be, tegyen közzé új információkat arról, hogy az önkormányzati intézményekben – óvoda, bölcsőde, önkormányzat, szakrendelők – hányan érintettek a járvánnyal kapcsolatosan, tesztelik-e a munkavállalókat. Mennyi orvost vagy asszisztenst irányították át más kórházakba? Elegendő influenza elleni védőoltással rendelkezik-e a kerület, ki tudják-e elégíteni a lakossági igényeket?

Kérjük, a rendkívüli helyzetre való tekintettel a javasolt lépések ügyében járjon el, tegye meg a szükséges intézkedéseket, amelyekről haladéktalanul tájékoztasson bennünket, de leginkább a kertvárosiakat. Együttműködésében bízva várjuk sürgős válaszát.

 Budapest, 2020. november 3.

 Üdvözlettel:

 

                                                                                                   Nemes Gábor sk.

                                                                                                          képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr9716273162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása