A köz érdekében

Közérdek

Hogyan védekezünk a koronavírus ellen a Kertvárosban?

2020. november 20. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-11-20_16_13_56.pngMit tesz az önkormányzat a koronavírus terjedésének megakadályozása, az önkormányzati intézményeknél dolgozók és a lakosság védelme érdekében, s mit azokért, akik karanténba kényszerültek? Akikről nem is tudunk, mert a népegészségügyi hatóság megtagadta az erre vonatkozó adatok kiadását, miközben lehet az érintettek között olyan idős ember, illetve fizetés nélkül maradt dolgozó, aki segítségre szorul. Velük mi a helyzet?

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban november 4-én írott levelemre Kovács Péter polgármester végre reagált. A november 17-én érkezett választ igazán nem akartam minősíteni, és foglalkozni sem kívántam vele, de végül úgy döntöttem, mégis reagálok. Már csak azért is, mert másodszori kérésemre kaptam meg a semmitmondó levelet. A szerint „valószínűleg azért nem jutott el az információ önhöz, hogy kértük a járványügyi adatokat a népegészségügytől, mert nem kérkedni szoktam, hanem végezni a munkámat” – Kovács Péter ezzel le is tudta a dolgot. Amivel csak az a baj, hogy az illetékes hatóság a kertvárosi polgármesteri hivatal október elején feltett azon egyszerű kérdésére, hogy mennyien vannak a kerületben karanténban, megtagadta a választ, amit a polgármester ismereteim szerint szó nélkül tudomásul vett.

A járványhelyzet efféle kezelését felháborítónak tartom. Ha már a polgármester nem képes az alapvető információkhoz hozzájutni, akkor miért nem kér segítséget fideszes párttársától, kerületünk országgyűlési képviselőjétől, Szatmáry Kristóftól? Kovácstól egyébként többek között az alábbiakat kérdeztem: „Kérjük az általános tájékoztatók helyett sokkal konkrétabb és a járvány terjedésének magakadályozását szolgáló intézkedéseket is mutassa be, tegyen közzé új információkat arról, hogy az önkormányzati intézményekben – óvoda, bölcsőde, önkormányzat, szakrendelők – hányan érintettek a járvánnyal kapcsolatosan, tesztelik-e a munkavállalókat. Mennyi orvost vagy asszisztenst irányították át más kórházakba? Elegendő influenza elleni védőoltással rendelkezik-e a kerület, ki tudják-e elégíteni a lakossági igényeket?”

A polgármester vagy tényleg nem tud semmit, vagy szándékosan titkolja el az információkat. Egyik változat sem elfogadható, mivel rendszeresen kapok (nevük elhallgatását kérő személyektől) jelzést arról, hogy hol, melyik intézményben jelent meg a koronavírus. Kovács Péterhez ezek az információk sem jutnak el? Amúgy szerinte az önkormányzat oldalán minden fontosabb kérdésre megtalálható a válasz, de ez sajnos nem igaz. A polgármester különben azt is kérte tőlem, hogy nézegessem a Facebook-oldalát az aktuális információkért, de egyrészt érdemi válaszokat ott sem találnék, másrészt pedig nem szeretnék találkozni a gyűlöletkampányával, amit az ellenzék ellen folytat. Több időt fordít ugyanis arra, hogy a kerületben Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselővel roadshow-zzon, mintsem arra, hogy egyértelmű kérdésekre értelmes válaszokat adjon. Szatmáry is arra fordítja energiája nagy részét (ha éppen nem az EU-pénzen gazdagodó családi vállalkozása ügyeit viszi), hogy Kováccsal közösen félinformációkkal vezesse meg a kerületi lakosokat.

Parlamenti képviselőként Szatmáry inkább elmondhatná, hogy mit tesz a kormányzat járványügyi helyzetben tapasztalható tehetetlensége ellen, s mit az emberek egészségének védelme, szociális biztonságának megőrzése érdekében az Országházban. Mikor követeli nagy hangon, hogy az önkormányzatok kapjanak információkat azért, hogy helyben valóban hatékony lépéseket tehessenek? Kovács sajnos partner ebben, és nem áll ki, s nem követeli a védekezéshez szükséges adatok átadását, illetve ha tud is valamit, akkor miért nem hoz minden közérdekű adatot nyilvánosságra?

Kovács végül arra kér, hogy osszam meg az önkormányzat honlapján lévő információkat a saját Facebook-oldalamon. Polgármester úr, szívesen megosztanám, de mit, a semmit? Persze a kertvárosi önkormányzat honlapja alapján közzétehetném, hogy a „háziorvosi praxisok november 7-i adatszolgáltatása alapján jelenleg kerületünkben 205 fertőzöttről van tudomásunk”. Ugyancsak megoszthatnám, hogy mindenki „rendszeresen használjon kézfertőtlenítőt”. A semminél persze ez is több.

Ám bizonyára sokan szeretnék tudni, mit tesz az önkormányzat a koronavírus terjedésének megakadályozása, az önkormányzati intézményeknél dolgozók és a lakosság védelme érdekében, s mit azokért, akik karanténba kényszerültek. Akikről nem is tudunk, mert a népegészségügyi hatóság megtagadta az erre vonatkozó adatok kiadását, miközben lehet az érintettek között olyan idős ember, illetve fizetés nélkül maradt dolgozó, aki segítségre szorul. Velük mi a helyzet? Ha ezekre a felvetésekre lesz érdemi válasz, azt szívesen megosztanám.

(Fotó: Kovács Attila, MTI – Szatmáry Kristóf)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr6416292640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása