A köz érdekében

Közérdek

Sikerpropaganda vagy inkább néphülyítés?

2021. január 03. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2021-01-03_11_18_32.pngAz újesztendő alkalmából Szatmáry Kristóf a Facebookon üzent saját választóinak, sorolva, mi mindennel segíti a kormány a családokat és a vállalkozásokat. Ha alaposabban megnézzük, miről is van szó, kiderül, hogy a sikerpropaganda egy nagy átverés.

Szatmáry Kristóf posztjában találtam az alábbiakat, de hogy a képet árnyaljam, az általa január első napján felsorakoztatott ügyekkel kapcsolatban mindjárt hozzáteszem a DK álláspontját és a saját véleményemet is. A kép ugyanis nem annyira rózsás, mint amilyennek a XVI. kerület fideszes parlamenti képviselője azt láttatni igyekszik. De nézzük szó szerint, mit is üzen Szatmáry a választóinak.

Kedves kertvárosaik, alsórákosiak!

A mai naptól sok, fontos változást léptettünk életbe. Köztük Magyarország eddigi történetének legnagyobb otthonteremtési programját is. Természetesen 2021-ben is azért dolgozom, hogy lakókörnyezetünk fejlődjön még tovább, és az alsórákosiak és a kertvárosiak pedig életükben tudjanak előrébb haladni.

  • Elindul a lakásfelújítási program – Ami támogatandó gondolat, de kizárták belőle mindazokat a családokat, amelyek nem nevelnek legalább egy, 25 évesnél fiatalabb gyermeket, így kiesnek a gyermektelenek, de azok is, akik akár három-négy-öt gyermeket neveltek fel, de ők már elhagyták a szülői házat, szóval a népesség nagyobb része ilyen támogatásra nem számíthat.
  • 5 %-ra csökken a lakásépítés áfája – Megint csak nagyon jó gondolat, ám azokat támogatja, akiknek van pénze új lakást vásárolni. De a minimálbérért dolgozó nagyjából egymillió munkavállalónak – és családtagjaiknak – ezt vajon mosolyt fakaszt-e az arcára?
  • Meghosszabbodik a hiteltörlesztési moratórium – Csakhogy aki ezt igénybe veszi, számíthat arra, hogy a futamidő jelentősen meghosszabbodik, mert az elmaradt aktuális havi törlesztőrészlet mellett a bankok felszámítják az elmaradt kamatot is.
  • Megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése – Ez az idén egyheti nyugdíjat jelent, ami azért érdekes, mert az összes nyugdíjas kétharmada kevesebb mint havi 140 ezer forintnyi, közülük félmilliónyi 100 ezer alatti ellátásban részesül, tehát nekik átlagosan 35 ezer forintot jelent a plusz egy hét. Míg a kétmillió feletti nyugdíjat húzó kivételezett honfitásainknak ugyanez félmilliót hoz a konyhára, hát ennyit a társadalmi igazságosságról. Ráadásul a nyugdíjminimum évek óta 28 500 forint, bár ennyi pénzből szerencsére csak néhány tízezren vegetálnak.
  • Elindul az elmúlt évtizedek legnagyobb orvosbéremelési-programja – Örülünk neki, de a DK tavalyi törvénymódosító javaslata szerint a következőknek kellene teljesülnie: legyen a béremelés legalább százszázalékos, amit azonnal végre kell hajtani, s visszamenőleg kifizetni tavaly júliustól, az járjon mindenkinek, tehát az orvosnak, az ápolónak és a szakszemélyzetnek, de még a szociális intézmények dolgozóinak is. Ehelyett van egy hároméves béremelési program, ami a szociális ágazatra nem terjed ki.
  • A bajba jutott ágazatokban folytatódik a bértámogatási program – A DK ezzel szemben már korábban felszólította a kormányt, hogy azonnal adják oda a cégeknek a bértámogatásra költhető 180 milliárdos uniós pénzt, ahelyett, hogy valamilyen ötmilliárdos támogatással gőgösködne.
  • Felére csökken a kis-és középvállalkozások iparűzési adója – Első pillantásra jól fest a dolog, de egy csőd szélén táncoló vállalkozáson mennyit segítenek azzal, ha az egyre csökkenő bevételnek kettő helyett csak egy százalékát kell ilyen címen befizetnie? Nem kellene inkább a bértámogatási program keretében rendelkezésre álló összeget szétosztani? És felvetődik, hogy Szatmárynak egykori iparkamarai vezetőként nem kellett volna a kamarai tagdíj eltörlése vagy mérséklése mellett kampányolnia? Ezért a díjért a vállalkozások érdemi szolgáltatást különben sem igen kapnak. Mellesleg a kormány úgy döntött, hogy jövőre gyakorlatilag tönkreteszi a katás rendszert, ugyanis a korábbi 8 millió forintos bevételhatár helyett a jövő évtől 3 millió forint felett a cégeknek minden katázó egyéni vállalkozó után 40 %-os büntetőadót kell fizetnie.

Hát ennyit Szatmáry Kristóf győzelmi jelentéséről.

(Fotó: szatmarykristof.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr716370020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása