A köz érdekében

Közérdek

Ne propagandalapnak, és főleg ne félretájékoztatásra használják a kerületi újságot

2020. november 24. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-11-24_14_08_51.pngA járványügyi helyzetben, amikor leginkább az emberek védelmére, biztonságára kellene fektetnie a hangsúlyt, Kertváros országgyűlési képviselője és polgármestere olcsó politikai hisztériakeltéssel terheli a kerületieket. A cinkotai strand ügyében se Karácsony Gergely főpolgármestert kellene besározni, inkább tegyék a dolgukat.

A XVI. kerületi újság legutóbbi számában olvasható, hogy bevásárlóközpont épülhet a cinkotai strand területén, miután a főpolgármesteri hivatal az ingatlan átminősítésével szabad utat biztosítana egy, a Sugárral megegyező méretű pláza létesítéséhez. Legalábbis ezzel a félrevezető információval riogatja a lakosokat Kovács Péter polgármester és Szatmáry Kristóf, a kerület fideszes országgyűlési képviselője azúttal a közpénzen kiadott helyi lapban.

Tisztelt polgármester úr, képviselő úr, nem hagynák végre abba a felesleges hangulatkeltést? Tavaly októberben Kovács azt mondta: „vallom, hogy a képviselő-testületben nincs helye a pártpolitizálásnak”. Értelmezzük ezt kiterjesztően, vagyis a kerületi újságnak sem az lenne a dolga, hogy olcsó pártpolitikai érdekek mentén hiszterizálja a polgárokat.

Akiknek vélhetően több eszük van, mint amennyit a két politikus feltételez róluk. Így pontosan tudhatják azt is, hogy a Szatmáry Kristóf által „jelentős zöldterületnek” minősített strand mára az enyészetté vált, így azt a jelenlegi állapotában fontos rekreációs területként emlegetni egész egyszerűen átverés. Ne nézzék már hülyének az embereket!

Mellesleg most ennél van aktuálisabb probléma is: a járványügyi veszélyhelyzet. Több ezer ember fertőződik meg naponta és az elhunytak száma is napi száz fölé emelkedett.

Önök ezzel szemben Karácsony-fóbiában szenvednek, és mindent a főpolgármester nyakába akarnak varrni. A cinkotai strand ügyét is, pedig az ott kialakult áldatlan állapotokért ő felel a legkevésbé, de ezzel elterelhetik a figyelmet a járványügyi helyzet problémáiról.

Ezzel szemben a kerületiek az alábbi kérdésekre várják a választ:

  • Szatmáry Kristóf miért is hazudik miért nem mondja el, hogy a lakosok által befizetett szemétszállítási díj 20 %-át nem kapja meg a főváros.
  • Szatmáry miért tűri, hogy ez a kormány járványkezelés helyett az alaptörvény módosításába kezdjen.
  • Szatmáry miért tűri, hogy a nyugdíjasok 14 %-a szegénységben él, mert az ellátásuk havi összege a 105 ezer forintot sem éri el?
  • Szatmáry mivel magyarázza, hogy az új egészségügyi törvény végrehajtását elhalasztották?
  • Szatmáry miért nem lép, hogy a szolidaritási hozzájárulást az önkormányzatok csökkenő bevételeihez igazítsák?
  • Szatmáry miért nem támogatta a DK törvénymódosítását, hogy kötelező legyen a járványhelyzettel összefüggő adatok átadása az önkormányzatoknak? Ebben az esetben a kerület is hatékonyabban tehetné a dolgát. 

De kérdezhetném Kovács Pétert is:

  • Az önkormányzat miért nem teszteli a saját dolgozóit?
  • A polgármester milyen valós járványmegelőzési intézkedéseket hozott?
  • A polgármester miért nem tájékoztatja a kerületieket az egészségügyi intézmények nehézségeiről?
  • Az önkormányzat lapjában szó sem esik a járványhelyzet Kertvárost érintő vonatkozásairól, vajon miért? Polgármester úr, nehogy azt írja válaszként, hogy ott a kerületi honlap! Az egy nagy nulla!

Visszatérve a strand ügyére, ami egykor állami tulajdonban volt, de azt az 1990-es évek elején magánkézbe adták. Ám miután a létesítményt állítólag nem lehetett gazdaságosan üzemeltetni – miközben az ország második legnagyobb szabadtéri medencéje volt itt –, még a kilencvenes évek végén bezárták. A terület azóta pusztul.

Ezzel kapcsolatban emlékeztető gyanánt: 1990 és 1994 között – tehát az Antall-Boross-kormány idején – a XVI. kerületet Fekete Gábor fideszes, 1994 és 1998 között Kovács Attila, az MDF-KDNP-FKGP-MIÉP jelöltje, majd 2006 óta Kovács Péter vezeti. A szocialista Szabó Lajos Mátyás az elmúlt harminc évből mindössze nyolc esztendeig – 1998 és 2006 között – töltötte be a polgármesteri pozíciót. A többieknek nem volt dolga a strand ügyének rendezése?

Szatmárynak miért pont most jut eszébe, hogy határozottan szót emeljen választókerülete érdekében, mert „elég volt abból a fővárosi balliberális kártételből, amit mi kertvárosiak kaptunk az elmúlt egy évben”? Szerinte „jelentős zöldterületet igyekeznek felszámolni azzal, hogy az egykori cinkotai strand területét át akarják minősíteni építési területté a kertvárosiak teljes megkerülésével”.

Ezt persze a Kertváros megkerülésével Karácsony Gergely még veszélyhelyzet idején sem teheti meg. Az egyes övezetek besorolását – azok felhasználási célját – ugyanis a kerületi építési szabályzatban kell meghatározni, amit a főváros településszerkezeti terve nem írhat felül. Forrásaink szerint a kerületi építési szabályzatban továbbra is megszabhatják, hogy a strand területére változatlanul a rekreációs funkció alkalmazása a kötelező.

A dolog egyébként azért is zavaros, mert a területet az M2-es metró és gödöllői HÉV összekötése kapcsán szükséges közlekedési beruházások miatt esetleg ki kell majd sajátítani. Ami egy átminősítés után jelentősen növeli a telek értékét, s ez Kovács Péter szerint felveti az ingatlanspekuláció lehetőségét. Csakhogy a kertvárosi polgármester ellenében a veszélyhelyzet idején sem lehet a strand területének építési besorolását módosítani.

De akkor most mi is a helyzet? Milyen szempontokat képvisel a polgármester? Miért beszél összevissza? Amennyiben a végletekig lepusztult területet amúgy is közlekedési célra kívánják majd hasznosítani, mi ellen hadakozik Kovács Péter és Szatmáry Kristóf? Az egykori strandból ebben az esetben sem lesz már rekreációs övezet. És pláza sem épülhet ezen a területen.

Kérem szépen, ne hülyítsék az embereket, ne keltsenek feleslegesen indulatokat, hiszen most igazából senki nem tudja, mi lesz a strand kéthektáros területének a sorsa. Ha már egyoldalú, csak a polgármester saját érdekei szerint szerkesztett újságban a lakosság megtévesztését tűzték ki célul, legalább az ellentmondásokra figyelhetnének.

De történjék bármi, az egykori cinkotai strand jelenlegi állapotához képest csak jobb lehet a helyzet. Amikor naponta több ezer ember fertőződik meg, és családok százai siratják elvesztett hozzátartozóikat, Kovács Péter és Szatmáry Kristóf hülyeségekről beszél, elterelve a figyelmet a járványügyi helyzet kezeletlenségéről.

Ahelyett, hogy a dolgukat végeznék, kapkodnak, mint a kormány. Felszólítom őket, hogy most leginkább a járványügyi intézkedésekkel legyenek elfoglalva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr7916299560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása