A köz érdekében

Közérdek

Ezt is köszönjük az Orbán-rezsimnek

2021. január 15. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2021-01-15_16_00_16.pngHónapok óta folyik a vita arról, hogy a kormány sorra hoz intézkedéseket az önkormányzati rendszer ellehetetlenítése érdekében. Elvették a gépjárműadó helyben maradó részét, csökkentik az iparűzési adó mértékét, nő viszont a „gazdagabb” településeket terhelő szolidaritási hozzájárulás. Mindezek miatt a XVI. kerület idén a korábbihoz képest akár 15 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhat. Mit szól ehhez Kertváros fideszes polgármestere, és még mit kell vállalnia a párthűség jegyében?

A Kertvárosnak tavaly a költségvetés tervezete szerint 274 milliónyi adóbevétele lett volna a gépjárműadóból és több mint hatmilliárd az iparűzési adóból (ipa). Azt, hogy ebből mekkora összeg folyt be, azt nem tudjuk, de a két tétel a kerület tavaly 22 milliárdnyi kiadási főösszeggel tervezett büdzséjének olyan 28 százaléka.

A gépjárműadónak már korábban búcsút mondhattunk, az ipa jelentős részét meg az idei évtől kezdődően vették el tőlünk. Hogy pontosan mennyit, azt nem tudjuk, mert az adó felezése csak a négymilliárdos árbevétel alatt teljesítő vállalkozásokra vonatkozik. De legyen ez bármennyi – bizonyosan milliárdos nagyságrend –, a nagyjából 22 milliárdos tavalyi költségvetésünkhez képest ez több, mint jelképes összeg. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az állam szolidaritási hozzájárulás címén eddig elvont a kerülettől 270 milliót, és ez az összeg az idén akár a négyszeresére nőhet.

Szóval bukik a városrész óvatosan számolva is legalább két-három milliárdot – vagy még többet is, mert a járvány miatt cégek sora kevesebb árbevétellel számolhat, és emiatt eleve kevesebb adót fizet –, ami azt jelenti, hogy a korábbi minden tíz forint helyett csak nyolc-kilenc lesz a Kertváros kasszájában. Ez a 2021-es büdzsében akár 15 százalékos csökkentést indokolhat. Várjuk a polgármester válaszát arra, hogy a fideszes párttársai által megszavazott intézkedéseknek milyen hatása lesz idén a kertvárosiak életére.

A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét okozhatja Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről – áll a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) tavalyi nyilatkozatában, amelyben a szervezet a kormányfő bejelentésére reagált. És tegyük hozzá még a gépjárműadó elvételét, meg a szolidaritási hozzájárulás emelését is.

Csütörtökön ülésezett az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa, de a meghívott önkormányzati érdekszövetségek elnökei csak látványos prezentációt nézhettek meg az államháztartás helyzetéről. Ám abban egyetlen szó sem esett arról, hogy a kormány milyen módon kompenzálja a járvány, a válság és a kormányzati elvonások miatt jelentős veszteségeket elkönyvelő települési önkormányzatokat. Majd ezt követően hiába tették fel kérdéseiket az önkormányzati vezetők, egyre sem kaptak érdemi választ.

Így a települési önkormányzatoknak úgy kell megtervezniük és elfogadniuk az idei költségvetést, hogy a pénzügyi keretekről nincsenek pontos információik – hangsúlyozta Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón. A megbeszélésen teljesen világossá vált, hogy a kormánynak nincs terve az önkormányzatokat hátrányos helyzetbe hozó intézkedések kompenzálására – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester. Szerinte Budapest és a kerületek tavaly és idén 80 milliárd forintos bevételkieséssel számolhatnak.

Ennek bizonyára helyben is lesznek következményei, mert a tényszámok ismeretének hiányában is biztosan állíthatjuk: milliárdokkal kevesebb jut a Kertváros által működtetett intézmények – egyebek mellett a polgármesteri hivatal, a bölcsődék és óvodák, a szakrendelő – működtetésére, valamint az úthálózat fenntartására. S persze kevesebbet költhetünk a pandémia miatt állás nélkül maradók, illetve a nyugdíjas honfitársaink támogatására is.

Hol van ilyenkor a fideszes polgármester és Szatmáry Kristóf, Kertváros ugyancsak kormánypárti képviselője? Nem hallani, hogy olyan nagyon tiltakoznának a helyhatóságok tönkretétele miatt. Vajon mi az ára a hallgatásuknak? Mit kapnak cserében? Biztos befutó posztot a fideszes pártlistán 2022-re? Mellesleg a rendkívüli jogrendre hivatkozva a polgármester akár maga dönthet az idei költségvetésről.

(Fotó: Kovács Attila / MTI – Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr8316391014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása