A köz érdekében

Közérdek

A kerületi konzultáció eredményének népszerűsítése helyett inkább a kertvárosiak oltásával kapcsolatos információkat kellett volna a postaládákba bedobni

2021. március 12. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2021-03-12_17_44_19.pngMindenki kapott a Kertvárosban tavaly a postaládájába névre szóló konzultációs kérdőívet, és többek között olyan „fontos” ügyekről várták a lakosság véleményét, mint hogy lehet-e szilveszterkor házi tűzijátékot durrogtatni? Miközben nyakig ülünk a koronavírus-járványban, és ehhez képest a kerületben élők a napokban újabb levelet kaptak a konzultáció eredményéről. Jobb lett volna, ha a védőoltással kapcsolatos aktuális információkat osztják meg velük, esetleg a rászorulóknak konkrét segítséget kínálnak.

Kovács Péter polgármesternek nem volt drága 11 millió forintért, hogy a XVI. kerület lakóinak felesleges – esetenként ostobának tűnő – kérdéseket tegyen fel tavaly. Amikor már nyilvánvaló volt, hogy a koronavírus-járvány lesz a következő hónapokban a legnagyobb bajunk A fideszes politikus mellesleg büszke rá, hogy a címzettek nagyjából 14 százaléka válaszolt is – tette közzé büszkén a Facebook-oldalán –, bár ha azt nézzük, hogy 2019-ben 57 százalékkal nyert, annyira azért nem vághat fel a kerületi konzultáció eredményével.

Ennél is nagyobb baj azonban, hogy Kovács próbálkozása erősen emlékeztet a kormányzat hasonló akcióira. Miközben igyekszik bevonni a lakosságot a kerületét érintő ügyek eldöntésébe, több butaságot is kérdezett, meg olyan felesleges dolgokra várt választ, amelyekre épeszű ember csak egyféleképpen reagálhat. Például akarjuk-e, hogy több legyen a zöldterület? Ki ne akarná?

Szeretnénk-e, hogy a kerületi szakrendelő kapacitásait a várólisták csökkentése érdekében bővítsük, vagy inkább adjuk át az intézményt az államnak? A kórházak várólistáihoz az önkormányzatoknak természetesen semmi köze – miután éppen a Fidesz vette el a helyhatóságoktól az összes kórházat –, de ez már túl bonyolult felvetés lett volna. Ha ilyen végtelenül lebutítjuk a kérdést, a válasz megint egyértelmű: dehogy akarjuk az egészségügyi intézményünket az államnak átadni. Hiszen látjuk, mi lett belőle, mert a központi hatalom a járványhelyzet kellős közepén sem képes épeszű intézkedéseket hozni.

Azután Kovács Péter szórakozhat azzal is, hogy a kerületi polgárokat a fővárosi fenntartású utak felújítása kapcsán összeugrassza a Karácsony Gergely vezette budapesti önkormányzattal. A tényszerűség kedvéért: azt talán maga sem vitatja – ami a kérdésben közvetve szerepel –, hogy a Tarlós-érában Kertváros kedvezményezett helyzetben volt, és ide aránytalanul több jutott útépítésekre, mint mondjuk a szomszédos, ellenzék vezette XV. kerületnek, amelynek ilyen célra az előző ciklusban egyetlen fillért sem adtak.

A sor persze még folytatható, mert a polgármester szerint tarthatatlan, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 2020-ban nem tartott lomtalanítást a Kertvárosban. A válaszolók többsége szerint ez elfogadhatatlan, csakhogy megint a XV. kerületre hivatkozunk: a pandémia okán ott sem volt lomtalanítás. Ez tehát Budapesten politikai hovatartozástól független kényszermegoldás volt. Azért hangulatkeltésnek ez a kérdés is jó volt.

Azzal sem tudunk mit kezdeni, hogy a kerületi önkormányzat tovább szigorítaná az építési szabályzatot: egy telken csak egy lakás építhető, és legalább két autónak kell a telken belül parkolóhelyet biztosítani. Csakhogy az építési engedélyt – a fideszes Kovács Péter párttársai által támogatott jogszabály szerint – az illetékes kormányhivatal adja ki. A hírek szerint pedig valamennyi településrendezési hatáskört kivennék az önkormányzatok kezéből. Miért nem ezért tiltakozik Kertváros első embere, s nem amiatt kezdeményez kerületi konzultációt?

Mindezek után jöhet egy abszurd. Kovács Péter szerint az önkormányzatnak be kellene tiltania a városképet elcsúfító óriásplakátokat. A polgármester ezzel saját elvbarátaival megy szembe, hiszen ezeken a „csúf” plakáthelyeken – amelyek tulajdonosai szinte kizárólag NER-barát vállalkozók – mostanában leginkább kormányzati hirdetések jelennek meg. A válaszoló polgárok többsége egyetért ezzel a kezdeményezéssel.

Az egész elképesztő történetben van két kakukktojás. Az egyik, hogy tiltsák be a tűzijátékot szilveszterkor, ami a többi problémához képest elég vicces felvetés. Érdekes, hogy ez az egyetlen olyan kérdés, amely igazán megosztja a lakosságot, és a többség nem szeretné a teljes tiltást.

Az abszurd abszurdja viszont a közpénzből finanszírozott kerületi konzultáció utolsó felvetése: az önkormányzat a macskák túlzott elszaporodása érdekében finanszírozza-e a jószágok ivartalanítását? Az nem derül ki, hogy a kóbor macskákra vagy minden házikedvencre vonatkozik-e a kérdés, ami a fejekben némi zavart okozhat, de a kérdőívből kiderül: a válaszolók csaknem 95 százaléka szerint fizesse a helyhatóság ezt a beavatkozást.

És hogy méltóképpen fejezzük be ezt a dolgozatot: minden tizedik válaszoló megköszönte a polgármesteri hivatal, a képviselők és a polgármester tevékenységét. Ez biztosan megért 11 millió forintot, bár az összeget illetően kétségem van. Hatvanezer levelet a nyomdaköltséggel, a borítékkal, a postaszámlával, a beérkezett válaszok feldolgozásával kapcsolatos kiadásokkal együtt ebből nehéz lehetett kihozni. De fogadjuk el Kovács Péter tájékoztatását: mindez lakónként 189 forintba került. Ehhez persze még hozzájön a felmérés eredményeiről tájékoztató újabb levél költsége.

Annyit még hozzá kívánok tenni, hogy érdemes lett volna ennyi pénzért maszkokat osztani, esetleg az idős embereknek segíteni. Felajánlom tehát most is, mint ahogyan tavasszal döntöttem, hogy amiben a járványhelyzet megoldásához hozzájárulhatok, azt megteszem. Ha az önkormányzat ezt visszautasítja, felajánlom, hogy a kerületi egészségügyi szolgálat munkájához járulok hozzá. Amennyiben kell, oltani viszem, s hozom az érintetteket, és ezt felajánlottam a kerületi háziorvosoknak is.

A kertvárosi álkonzultációnál tehát még egyszemélyben magam is többet tehetek a rászorulókéért. Jobb lett volna, ha az önkormányzat inkább a koronavírus-járvány okozta válsághelyzettel foglalkozik, és például az oltással kapcsolatban ad érdemi tájékoztatást, esetleg maga is felajánl a rászorulóknak valamilyen konkrét segítséget.

(Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr7616459316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása