A köz érdekében

Közérdek

Egyetemi vagyonkezelő alapítványok: újabb példa az intézményesített lopásra

2021. április 28. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2021-04-28_12_39_32.pngA Budapesti Gazdasági Egyetem – amelynek külkereskedelmi kara a XVI. kerületben működik – is alapítványi fenntartásba kerül a parlament keddi döntése értelmében. Ez azt jelenti, hogy sok másik mellett ezt az intézményt is vélhetően fideszes politikusokból, illetve a kormányhoz közelálló gazdasági szereplőkből álló kuratórium nagyjából teljhatalommal rendelkezve irányíthatja majd.

A kormány létrehozta a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, és néhány budapesti egyetem kivételével az összes felsőoktatási intézményt alapítványi kezelésbe adják. Ez talán nem lenne ördögtől való, de az eddigi tapasztalatok arra figyelmeztetnek, hogy az egyetemek irányításában gyakorlatilag teljhatalommal rendelkező kuratóriumokba szinte kizárólag fideszes politikusokat, illetve a kormányhoz közelálló személyeket delegálnak. Például minisztereket, polgármestereket, nagyvállalkozókat, köztük például az OTP és a MOL vezérét.

Nemigen tudni, hogy ez mennyiben szolgálja a felsőoktatás színvonalának javítását, de azt sejteni lehet: a Fidesz készül a 2022-es kormányváltásra, és saját embereit ülteti az egyetemek élén álló kuratóriumokba. A biztonság kedvéért pedig az alaptörvénybe foglalták, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványok működésével kapcsolatos szabályozást csak kétharmados parlamenti többséggel lehet módosítani. Vagyis ha csak kicsit nyerünk, a felsőoktatásban a meghatározó döntéseket a választás után is a fideszes káderek hozhatják meg.

Egyébként nem kis pénzről van szó, hiszen ezermilliárdos nagyságrendű állami vagyont adnak át a vagyonkezelő alapítványoknak, és a felsőoktatás a mostani uniós költségvetési ciklusban csupán az EU-tól 1500 milliárdnyi támogatásra számíthat. Ezt játsszák át most a NER-lovagoknak, akik kuratóriumi tagként igen jelentős tiszteletdíjra számíthatnak, s nem mellesleg maguk dönthetnek a rendelkezésükre álló források felhasználásáról. Akár arról is, hogy kivel és milyen szolgáltatásra szerződnek, tehát ez a rendszer egyfajta fideszes kifizetőhelyként működhet.

Ez a változás bizonyosan nem a hallgatók és az oktatók érdekeit szolgálja, hanem a magyar felsőoktatás pofátlan privatizálására tett kísérletként értékelendő. De ne örüljenek sokáig, mert 2022-ben az új, demokratikus kormány vissza fogja venni egyetemeinket, főiskoláinkat, és a fideszesek által ellopott közvagyont. A Demokratikus Koalíció nem fogja hagyni, hogy Orbánék a modernizálásra és a modellváltásra hivatkozva pofátlanul átjátsszák a közvagyont – beleértve a Budapesti Gazdasági Egyetem vagyonát és ingatlanait – saját elvbarátaiknak és üzlettársaiknak.

A Budapesti Gazdasági Egyetem esetében a fenntartó különben a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány lesz, amelyről még szinte semmit nem lehet tudni, miközben annak kuratóriuma felel majd az egyetem intézményi, pénzügyi működéséért. Az alapítvány ügyvezetését legalább öt személyből álló kuratórium látja el, amelynek tagjait az Innovációs és Technológiai Minisztérium állítólag szakmai megfontolások alapján választja ki. Egyelőre érdeklődéssel várjuk a tárca döntését, de ne legyenek illúzióink: a húszezer hallgatót oktató intézmény élére is milliós fizetést húzó fideszes káderek kerülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr8016515908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása