A köz érdekében

Közérdek

Beismerő vallomás

2021. február 27. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2021-02-27_12_34_17.pngMa tényleg a hatalom féltése a legfontosabb kérdés? Egy barátom igaz gondolatait olvastam a Facebookon. Nagyon megragadta a lényeget és az olvasók számára is világossá tette, hogy mi is zajlik egy jelenleg még fideszes fellegvárban, a XVI. kerületben. Végvári József írása telitalálat.

Ma, mielőtt „megfelelő helyén” landolt volna a kerületi „újság”, véletlenül rápillantva mit látok? Ebben a járványügyi-oltási zűrzavarban a mi két „jeles FIDESZ-tag” vezetőnk még mindig győzelemként tünteti fel a cinkotai strand „megmentését". Én igazán két dolgot nem értek: kit győztek le, mert Karácsonyék, megértve a kérést (ellentétben a fideszes gyakorlattal) visszavonták a plázaépítésre vonatkozó, számomra ismeretlen döntést. Milyen pláza, és ki építette volna?

A második: ha csak a Tarlós-éra „hatalmas sikereit” nézem, miért nem lobbiztak ebben az ügyben? Mi változott??? Kivéreztették a fővárosi önkormányzatot. Uraim, egy ilyen „győzelem” felér egy beismerő vallomással. Maguknak eddig eszük ágában sem volt orvosolni a helyzetet.

A bejegyzést szerkesztett formában idézem, de ez Végvári József barátom lényegi mondanivalóját nem érinti. Legfeljebb annyival egészítem ki, hogy uraim, az „újságban” a járványhelyzet kellős közepén miért nem a Kertváros valós problémáival foglalkoznak?

Fontos helyi információ, hogy beoltottak egy kilencven éves asszonyt, de mi van a többiekkel? Miként segített a kerület azokon, akik elveszítették az állásukat, esetleg részmunkaidőben a korábbi keresetük töredékét kapják kézhez, és komoly megélhetési problémákkal küzdenek?

Szajkózhatják persze a kormánypropagandát: Brüsszel megint rosszul teljesít, mi viszont szemfülesek voltunk, és számolatlanul vásároljuk a kínai és orosz vakcinát, bár hiányzik az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása. Tetszik, nem tetszik – és sokak számára nem tetszik – ezekkel lehet oltakozni. Nálunk különben egyre inkább bevett gyakorlat, hogy másra kell mutogatni.

Uraim, önök a cinkotai strand ügyében is másra mutogatnak. A főváros állítólag plázát akart arra a területre, amit sikerült megakadályozni, és marad a jelenlegi besorolás. Kár, hogy Tarlós István két ciklusra is kiterjedő regnálása idején nemigen hangoskodtak, így a rekreációs területként emlegetett cinkotai strand helyén ma csak romokat és elvadult növényzetet látni.

Van két meghatározó fideszes politikus a kerületben, az egyik polgármester, a másik országgyűlési képviselő. A két figura az önkormányzati választások óta folyamatosan indulatokat gerjesztve arra használja a közpénzen finanszírozott önkormányzati lapot és az egyéb médiafelületeket, hogy – az Orbán-propaganda módszereihez hasonlóan – gyűlöletet keltsen, támadja a főváros vezetését vagy éppen a kerületi baloldal tevékenységét.

Ezt egyre nagyobb elánnal teszik, lassan konkrét feladataikat is elfelejtve. Kit is szolgálnak vajon ezek az emberek? A helyi polgárokat vagy a Fidesz pártpolitikai érdekeit képviselik? Inkább ez utóbbit, mert félnek a hatalom elvesztésétől, félnek attól, hogy nem lophatnak tovább. És nem palástolhatják a bűnrészességüket abban, hogy Orbán Viktor oligarcháinak vagyongyarapodását szolgálják.

Jól fogalmaz a barátom. A XVI. kerületi propagandalapban beismerő vallomást tettek. Mondvacsinált ürügyekkel, látszólag a lakossági érdekek mögé bújva azt propagálják, hogy megvédték a kerület érdekeit és ellenálltak a megfogalmazásuk szerint „balliberális” szándékoknak. Az eset talán még hihető is volna, de könyörgöm, eddig hol voltak?

Egy évtizeden keresztül végignézték az önkormányzatok hatásköreinek korlátozását, és csendben tűrik most is a helyhatóságok kifosztását. Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő viszont büszke arra, hogy kifutófiúként oltóanyagot szállít, s megszavaz bármit, amit csak Orbán rendszere akar.

A kormánypárti politikus persze azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy mennyi közpénzt szerzett azért, hogy a kerületben az utak felújítása, a szakrendelő bővítése és egyéb más fontos beruházások megvalósulhassanak. A valóság azonban az, hogy az önkormányzatiság lényegének kiüresítését a pánikkormány azoknak ellentételezi, akik – hátat fordítva a helyi polgárok érdekeinek – feltétel nélkül Orbán rendszerét szolgálják ki.

Én nem a szomszéd kárára szeretném a saját házamat felújítani, és a fideszes kerületek se az ellenzéki kerületek rovására verjék büszkén a mellüket, hogy mi bezzeg mi mindent elértünk. Inkább adják vissza azt a pénzt, amit elvettek, és adják vissza az önkormányzatoknak mindazon jogosítványaikat, amelyektől megfosztották őket. Adják meg a lehetőséget arra, hogy mi dönthessünk arról, mi a fontos, s mire akarunk költeni, legyen szó a közoktatásról, az egészségügyről, illetve bármely más, a helyi lakosság életviszonyait érintő kérdésről.

Mindez a fideszes politikusokat nemigen érdekli. Az sem zavarja őket, hogy egyre nyilvánvalóbb, kinek a szolgálatában állnak, ami a mi pénzünkön kiadott helyi propagandalapból is kiderül. Jogosan teszi fel a kérdést a barátom, hogy uraim, hol voltak eddig? Ki tudja? A kérdés most már az lesz, hol lesznek 2022 után? A válasz a mi kezünkben van: menjünk el minél többen választani.

(Fotó: Facebook / balról a második Szatmáry Kristóf )

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr7216442242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása