A köz érdekében

Közérdek

Segítség a szépkorúaknak Kovács Péter-módra: kifizettetnék az önkormányzati élelmiszercsomagot

2020. március 23. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

sza_razte_szta.jpgIlyen a világban talán még nem volt: élelmiszercsomaggal kedveskedne a járványveszély miatt a hetven év feletti lakosoknak a XVI. kerületi polgármester. Az "ajándékot" azonban igényelni kell, és az átvételekor ki kell fizetni a csomag értékét. 

Nem tudjuk, sírjunk vagy nevessünk-e a XVI. kerület polgármesterének hétfői, a hetvenévesnél idősebb személyek ellátásáról szóló utasítása miatt. Kovács Péter egy kiló lisztet, egy kiló cukrot, egy liter olajat és két zacskó száraztésztát tartalmazó élelmiszercsomagot adna minden szépkorúan, ami egyfelől nemes gesztus. Másfelől meglehetősen szerény ez az ezer forintnyi értéket képviselő „adomány”, mert ezzel nemigen nyújtanak érdemi segítséget senkinek.

Ráadásul ezt a csomagot telefonon vagy elektronikus levélben igényelni kell, így aki nem értesül erről a lehetőségről, egyszerűen kimarad belőle. Más kérdés, hogy sokat nem is veszít, mert a rendelet utolsó előtti pontjából érdekes dolog derül ki: az „élelmiszercsomag átvételére a szépkorú akkor jogosult, ha (...) annak ellenértékét megfizeti”. Ugyanakkor még egy nyilatkozatot is ki kell tölteni, amelyben a személy vállalja, hogy nem hagyja el az otthonát. És akkor egy kiló liszten, egy kiló cukron, egy liter olajon és két zacskó tésztán fognak élni? Mennyi ideig?

Polgármester úr, ez meg miféle ötlet? Adunk is, meg nem is? Ha már az önkormányzat szívén viseli az emberek sorsát, nem efféle szánalmas látszatintézkedéssel kellene ezt letudni. Járjuk inkább végig idős lakótársainkat, kérdezzük meg, mire van szükségük, s menjünk helyettük bevásárolni, váltsuk ki a gyógyszereiket, esetleg segítsünk nekik eljutni az orvoshoz, ha éppen arra lenne igény.

De ne vigyünk nekik lisztet és száraztésztát. És ne alázzuk meg őket még azzal is, hogy kifizettetjük azt, amit sokan esetleg segélyként értelmeznének. Mellesleg az is előfordulhat, hogy valakinek nem egy liter olajra, hanem pár csirkecombra lenne szüksége, s inkább arra költene öt-hatszáz forintot.

Ezt a csomagot vagy kiviszik ingyen – bár akkor sem mondhatnánk, hogy az önkormányzat nagyvonalúan támogatná a szépkorúakat–, vagy gyorsan felejtsék el az egészet. Ellenkező esetben a polgármestert vagy kinevetik, vagy a pokolba kívánják.

(Fotó: Pixabay)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr3315549024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása