A köz érdekében

Közérdek

Egy éve hunyt el a nemzet kertésze

2021. június 25. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2021-06-25_20_14_49.pngNéhány hét híján betöltötte volna a 101. életévét, de a Covid-fertőzéssel súlyosbított tüdőgyulladás tavaly június 21-én végzett Bálint Györggyel, a nemzet kertészével, kerületünk díszpolgárával. A képviselő-testület fideszes tagjai helyett is szégyellem magam, mert ezt a hosszas huzavona után neki megítélt címet már soha nem tudtuk személyesen átadni neki.

Bálint György kertészmérnök egy zsidó középbirtokosi családba született harmadik gyermekként 1919. július 28-án Gyöngyösön. Származása okán az elmúlt száz esztendőben megjárta a poklok poklát: a Horthy-rendszerben elvették a földjeik javát, majd koncentrációs táborba hurcolták. A Rákosi-érában meg kuláknak minősítették, és a családi gazdaság maradékától is megfosztották. S ha mindez nem lenne elég, életének alkonyán is kijutott neki a megaláztatásból, mert a XVI. kerületi, fideszes többségű önkormányzat hosszú ideig nem találta méltónak a diszpolgári címre.

Országos ismertséget Bálint Györgynek egyébként a nyugdíjba vonulása után az Ablak címen 1981-ben indított televíziós műsor hozott, amelyben Bálint gazdaként osztotta meg közérthető nyelven a kertészeti tanácsait. Abban az időben Magyarországon egyetlen tévé létezett, így mindenki népszerű emberré vált, aki abban szerepelt, az Ablakot például egy időben a lakosság 35-40 százaléka nézte.

De menjünk vissza kissé az időben. Bálint György 1941-ben kapott diplomát a Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetben. Ekkor hazaköltözött, és apja betegsége miatt átvette a birtok vezetését. Ám jött a harmadik zsidótörvény, így a családi gazdaságból csak száz holdjuk maradhatott meg.

Azután 1942 decemberében az akkor 23 éves fiatalembert munkaszolgálatra kötelezték. A dolog vége az lett, hogy 1944 karácsonyán halálmenetben hurcolták Mauthausenbe, majd a gunskircheni megsemmisítő táborba. Szerencséje volt, mert mindezt egyik nővérével együtt túlélte, miközben a kisebbik húga és az unokahúga Auschwitzban, a sógora Mauthausenben halt meg.

A nemzet kertésze – bár akkor még aligha tudta, hogy egykor így fogják emlegetni – a II. világháború lezárulta után hazatért, de a „gyanús” Braun nevet Bálintra változtatta. A gyöngyöshalmaji családi birtokot rossz állapotban találta, de a földeken a nem éppen szakszerűen vetett gabona is hozott valamennyi terményt. Azt jó pénzért el tudta adni, és lassan fejleszteni kezdte a birtokot. Ám mivel kuláknak számított, állandóan zaklatta a rendőrség, és 1948 őszén 24 órát adtak neki, hogy elhagyja a gazdaságot, különben internálják. A birtokot így hivatalosan önként kellett felajánlania az államnak.

Hat éven belül két szélsőséges hatalmi rendszer tett földönfutóvá, először a nyilas rendszer, másodszor pedig a Rákosi-rendszer – nyilatkozta Bálint György később. Miután elhagyták Halmajt, feleségével és fiával Budapestre költöztek, de kulákmúltja itt is kísértette, mert a Rákosi-korszakban minden munkahelyről hamar elüldözték.

Eközben a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát szerzett, majd a földművelésügyi minisztériumban dolgozott, onnan 1950-ben másfél évre a kertészeti kutatóintézetbe került, ahol a gyümölcstermesztéssel foglalkozott. Ám innen is indoklás nélkül elbocsátották. Bálint gazda, hogy el tudja tartani a családját, úgy döntött, hogy főállása mellett mások kertjét fogja ápolni, aminek gyorsan híre ment.

Az élete 1953 tavaszán kezdett rendeződni, amikor a Mányi Állami Gazdaság főagronómusa lett, ahol végre hagyták dolgozni, és – bizonyos keretek között – újra azt csinálhatta, amihez értett: birtokot vezethetett. Az 1956-os forradalom kitörése után a munkástanács őt választotta meg igazgatónak, bár a forradalomban nem vett részt. Jövő januárban azután, ahogyan a diktatúra visszarendeződött, inkább lemondott, és nem várta meg, hogy megint leváltsák, így Mányban maradhatott.

Innen 1960-ban a Fejér Megyei Állami Gazdaságok Igazgatóságához került főkertésznek, négy évvel később pedig otthagyta a mezőgazdaságot, és az Állami Biztosító Főigazgatóság jégkárszakértője lett. Időközben agrártudományi doktori címet is szerzett, s több szakkönyvvel a háta mögött 1969-ben ő lett a Kertészet és Szőlészet folyóirat főszerkesztője.

Mivel tudta, hogy az emberek mennyire ki vannak éhezve a hasznos tanácsokra, megváltoztatta a kiadvány tematikáját, s megpróbált közérthetőbb módon szólni. Fontosnak tartotta, hogy az idősebb és a fiatalabb generációkat egyaránt megszólítsák, és a nagyüzemi szakemberek helyett a kistermelőknek, a háztáji kertészkedőknek csináljanak lapot. A recept bevált, ez lett a kiadóvállalat egyik legsikeresebb terméke; volt időszak, amikor a lap 90 ezer példányban jelent meg, és csak azért nem tudták tovább növelni a kiadvány számat, mert nem volt több papír.

Bálint György 1981-ben innen vonult nyugdíjba, és ezt követően csak a kertje gondozásával és könyvírással szeretett volna foglalkozni, ám jött a visszautasíthatatlan felkérés: megkeresték az MTV akkor induló Ablak című műsorától. Mindannyiunk örömére nem tudott ellenállni, és ennek köszönhetően lett a nemzet kertésze. Közben könyveket írt, és előadások sorát tartotta, járta az országot, hogy személyesen is találkozzék azokkal, akik a tanácsait kérik.

A nemzet kertésze 2000-ben költözött a XVI. kerületbe, ahol a közkönyvtárnak sok könyvet adományozott. Ott 2017-ben egy olvasókertet is létesítettek Bálint gazda kertje néven. Díszpolgári címet azonban hosszú ideig nem kaphatott, mert az SZDSZ-nek 1994 és 1998 között parlamenti képviselője volt. Ezért többek támogatásával együtt alternatív kerületi díszpolgári cím odaítéléséről döntöttünk.

Más kérdés, hogy Kovács Péter polgármester, és a kerület parlamenti képviselője, Szatmáry Kristóf 2019 júliusában Bálint György századik születésnapja alkalmából adta át a kertvárosi tanyaudvar Bálint György Gazda Gyümölcsöse névre keresztelt részegységét. Ez rendben van. De miért kellett ezt az emblematikus személyiséget megalázni azzal, hogy a Kertváros XVI. kerület fideszes többségű önkormányzata többszöri nekifutásra is elutasítsa a díszpolgári címét?

A képviselő-testület fideszes tagjai helyett is szégyellem magam, mert a hosszas huzavona után végül neki megítélt címet már soha nem tudtuk neki személyesen átadni neki.

Bálint gazda, nyugodj békében!

(Fotó: facebook.com – átadtam az alternatív díszpolgári címet Bálint gazdának)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr5816604974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása