A köz érdekében

Közérdek

Azonnal adjunk minősített védőmaszkot és védőruhát legalább az egészségügyben

2020. március 30. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő


vi_rusteszt1.jpgTesztelni kellene a kerületben a koronavírus-fertőzés veszélyének leginkább kitett embereket, s legalább az egészségügyben dolgozók kapjanak azonnal minősített védőmaszkot – egyebek mellett ezt is javasolja a Közösen a Kertvárosért frakciója.

Tájékoztatást kértünk arról, hogy a XVI. kerületben a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében az önkormányzat tervezi-e bármilyen akció- vagy intézkedési terv kidolgozását. Ezt a kérdést még március 9-én fogalmaztuk meg, de a mai napig nem kaptunk érdemi választ. A járványveszélyre tekintettel a Közösen a Kertvárosért frakció mindazonáltal az alábbi javaslatokat teszi:

  1. Vizsgáljuk meg a frontvonalban dolgozó kerületieket, hogy esetleg maguk is nem vírushordozók-e! A WHO ajánlása, de az élet is bizonyította, hogy tesztekkel nagyon sok tünetmentes, de már fertőzött embert ki lehet szűrni. Ennek érdekében az önkormányzat szerezzen be PCR-teszt elvégzésére alkalmas, akár a lakosság számára is hozzáférhető eszközöket! Többek között Nagy-Britanniában a járvány elleni küzdelem érdekében ezt a módszert is bevetik.
  2. Biztosítsunk soron kívül FF2/FF3-as minősítésű maszkokat és védőruhákat az egészségügyi dolgozóknak, az alapvető termékek értékesítése és a közszolgáltatások területén dolgozóknak. Legyen kötelező a maszkok viselése az önkormányzati fenntartású intézményeknél és társaságoknál is.
  3. Minden kerületi lakosnak biztosítsunk legalább valamilyen egyszerű védőmaszkot (a kiosztási sorrendben legyünk tekintettel az érintettek életkorára, veszélyeztetettségére, illetve arra is, hogy aktív munkavállalók-e, s milyen területen dolgoznak).
  4. Az önkormányzat jelöljön ki kézfertőtlenítő pontokat, és helyezzen el kézfertőtlenítőket a nagyobb látogatottságú intézményekben (posta, rendelők bevásárlóhelyek).
  5. Az önkormányzat készítse elő a 2020-ra elfogadott költségvetésének módosítását, és dolgozzon ki a koronavírus sújtotta kerületi lakosokat és vállalkozásokat segítő intézkedéseket. Kezdeményezzük, hogy készüljön helyi gazdaságvédelmi akcióterv, és létesítsünk külön alapot a munkájukat elvesztő polgárok, valamint a bajba jutott kis- és közepes vállalkozások számára.
  6. A károk enyhítésére a nem létfontosságú kiadásokat, a propagandára fordított összegeket az önkormányzat csoportosítsa át érdemi, a lakosság tájékoztatását szolgáló információk közreadására. Készüljenek olyan vizuális, a polgárok számára hasznos tájékoztatók, amelyekben az önkormányzat hivatalos honlapján az egészségügyi, oktatási és közlekedési kérdésekben adunk világos útmutatást. Az önkormányzat honlapja ma nem naprakész, és a kerületieknek nem ad teljeskörű tájékoztatást.
  7. Az önkormányzat azonnali hatállyal mentse fel Mészáros Tibort, a XVI. kerületi újság főszerkesztőjét. A közpénzen kiadott és terjesztett kiadvány meglehetősen keveset foglakozik a kialakult járványveszéllyel, és a lakosságot nem tájékoztatja teljeskörűen a járvány veszélyeiről, az egyes, a kerületet is érintő járványügyi intézkedésekről. A helyzethez alkalmazkodni nem tudó lap a „Kedves olvasó” című rovatában mélyen megalázó megfogalmazásokat tett. „Nagyon fogunk örülni, ha már nem halljuk naponta unásig a jelenleg legtöbbször elhangzó és hetek alatt megutált szót: koronavírus. De örülni csak azok tudnak majd, akik még életben lesznek, ha túljutunk a vészhelyzeten. A 65 évesnél idősebb korosztálynak erre csak akkor van esélye, ha minimálisra csökkenti azt az időt, amelyet a lakásán kívül tölt.” Ez nem hiteles tájékoztatás, hanem gyalázatos hangulatkeltés.
  8. Javasoljuk szakemberekből álló válságkezelő munkacsoport felállítását, továbbá válságkezelő akcióterv kidolgozását.

Az ellenzék felajánlja a segítségét, és önkéntes feladatok ellátásában is részt kíván venni, mint ahogyan azt korábban már jeleztük. Természetesen itt csak olyan személyek tudnak bármilyen szerepet vállalni, akik nem veszélyeztetik mások egészségét és jelenleg – ha nem is bizonyítottan ugyan – nem vírushordozók. Ebben a munkában résztvevők számára is biztosítani kell a tesztek elvégzését a biztonságos feladatellátás érdekében.

A járvány megelőzése, megfékezése, valamint a gazdasági és szociális károk enyhítése érdekében fontosnak tartjuk a javaslataink befogadását. Közös célunk ugyanis csak az lehet, hogy a lehető leghamarabb, s a legkevesebb áldozattal vészeljük át ezt az időszakot. Ennek kell alárendeli mindent, és ehhez kell igazítani a kerület költségvetését is.

Meggyőződésünk, hogy felelős, összehangolt döntésekkel csökkenthető a megbetegedések száma.

Tisztelt Polgármester Úr!

Kérjük, hogy frakciónk javaslatait fontolja meg, és mielőbb tegye meg a szükséges intézkedéseket.                                                                                     

                                                                                               Közösen a Kertvárosért frakció

 

                                                                                                          Abonyi János        

                                                                                                          Csizmazi Ferenc       

                                                                                                          Hollai Gábor             

                                                                                                          Nemes Gábor            

                                                                                                          Vajda Zoltán          

 

(Fotó: Getty Images)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr8515572274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása