A köz érdekében

Közérdek

Nemes Gábor: Bebizonyítom, hogy a demokrácia nem csupán vízió

"Nem felejtem el, honnan jöttem, és tudom, hova tartok"

2019. augusztus 30. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

foto_ja_rat_indul_blogu_j_1.jpg

 

NEMES GÁBOR

közös ellenzéki polgármesterjelölt

XVI. KERÜLETI POLGÁRMESTERI PROGRAMJA

2019. 

Nemes Gábor vagyok, 1962-ben születtem itt, a kerületben, és kisebb megszakítással Rákosszentmihályon nőttem fel. Ide jártam iskolába és 34 éven keresztül a BKV cinkotai telephelyén dolgoztam. Annak idején mi még HÉV-vel jártunk ki a sashalmi piacra, de természetesen sokat buszoztam is. Vagyis jól ismerem a kerületet, az itt élők, tehát az Önök gondjait, az életüket nehezítő problémákat is.

Családot is itt alapítottam, két lányom a kerületben nőtt fel, ide jártak általános iskolába és gimnáziumba is. Sőt, ők is itt alapítottak családot, egyikőjük még most is a kerületben él.

Évtizedekig szakszervezeti vezető voltam, ez mutatja, hogy az emberekért való kiállás, az érdekeik megvédése már egészen fiatalon közel állt hozzám. Azt vallom, hogy az érdekvédelemnek egy kerületben, az önkormányzati működésben is hangsúlyosan érvényesülnie kell. Ez az egyik legfontosabb alaptétel.

Úgy alakult az életem, hogy új családot alapítottam, s ebből a házasságomból megszületett a harmadik lányom is, aki most végzi a 8. osztályt, szintén az egyik XVI. kerületi iskolában.

E rövid bemutatkozót azért tartottam fontosnak megosztani Önökkel, hogy tisztán lássák: nagyon is ismerem a kerületet, az itteniek életét, az elmúlt évtizedek változásait, a Kertváros fejlődését. Pontosan tudom, mi az, amiben változnia, fejlődni kell a városrészünknek, közvetlen környezetünknek. Ez egy polgármesterjelöltnél különösen fontos.

Számomra a család az egyik legerősebb, legfontosabb kötelék, s bár én éppen most nem itt, hanem egy közeli településen, közvetlenül a főváros mellett lakom, a családom egy része még mindig a kerületben él, s rajtuk keresztül is folyamatosan követem az eseményeket.  Hiszen én ide tartozom, itt végzem a napi teendőim nagy részét, és ami elég fontos a közéletben, s mindennél többről árulkodik: 18 éves korom óta itt szavazok.

 A megbecsülésre, egymás tiszteletére épülő program

Korábbi szakszervezeti vezetőként a polgármesteri programomat is személyes ars poeticámra, valamint a kerületben élők igényeire építettem: egymás iránti tisztelet, az emberi értékek megbecsülése, az elesettek megsegítése, a családok és nyugdíjasok támogatása. Amennyiben polgármesterként lehetőségem lesz rá, ezeket az alapértékeket szem előtt tartva és a megosztó gyűlölködést száműzve minden eddiginél nagyobbat lépünk előre az itt lakók életminőségének javításában:

  • felszín alá visszük a HÉV-et a legkritikusabb szakaszokon, hogy megszűnjenek a dugók,
  • saját CT- és MRI-berendezés, valamint további készenléti defibrillátorok vásárlásával emeljük a kertvárosi egészségügyi szolgálat és a háziorvosi rendelők szolgáltatási színvonalát, hogy a betegek biztonságérzete növekedjen,
  • panelprogramenergetikai korszerűsítési program megvalósítását kezdeményezzük,
  • lendületesen tovább „zöldítjük” Kertvárosunkat,
  • védetté nyilvánítjuk a Mátyásföldi repülőteret, hogy zöldparkként szolgálja a XVI. kerületi lakosokat,
  • tisztázzuk az Ikarus-telep tulajdoni helyzetét, beleszólást kérünk a hasznosításba, csak olyan tevékenységet engedünk be a telepre, amellyel a többség egyetért. Kikérjük a kerületi lakosok véleményét,
  • Hozz egy emléket! néven mozgalmat indítunk, s megkezdjük az Ikarus Múzeum létrehozását.

 Átlátható és demokratikus önkormányzati működést ígérek, s nemcsak lehetőséget teremtek rá, de el is várom, hogy az itt élők szóljanak bele a kerület vezetésébe. Legyen ez az öt részből alakult kerület egy nagy közösség!

  1. Azon leszek, hogy polgármesterségem ideje alatt – amennyiben bizalmat kapok – megtisztítsam a kerületet a megosztó gyűlölködéstől annak érdekében, hogy békében, harmóniában éljünk egymás mellett.
  2. Senkit sem fogok arra ösztönözni, hogy a hatalmat szolgálja, mert hiszem: a hatalomnak kell kiszolgálnia az itt élőket.
  3. Nem tűröm a gyűlöletet. Az energiámat az emberek jólétének megteremtésére és nem gyűlöletkeltésre, egymás ellen való uszításra fogom fordítani. Aki ebben támogat, azzal szívesen együttműködöm, aki viszont megakadályoz benne, az saját maga köré épít falakat.
  4. Szükségem van a kerületiek bizalmára, szükségünk van egymásra.
  5. Demokrácia. Ez az önkormányzatiság lényege. Bebizonyítom, hogy ez nem csupán egy vízió, s nem csak egy üres szó, aminek az értelmét a jelenlegi hatalom erőnek erejével kimosta az agyunkból. Az a célom, hogy az önkormányzatiság fogalma értelmes, tiszta tartalommal töltődjön fel, s az itt élők közösségét szolgálja.
  6. Becsüljük meg az önkormányzati dolgozókat, hiszen nélkülük semmire sem mennénk! A polgármester és a képviselőtestület, valamint az önkormányzati dolgozók is kiszolgálói a kerületi lakosságnak. Olyan munkakörülményeket kell teremteni számukra, hogy hatékonyan tudják képviselni a kerületben élő családok, gyerekek, elesettek, idősek, vállalkozók és itt dolgozó munkavállalók érdekeit, és tevékenységükkel segítsék a közös célok elérését.

A kerületben lakók véleményére már most, a felkészülési időszakban is kíváncsi vagyok, ezért Járat indul! címmel tematikus beszélgetéssorozatot – roadshow-t – indítok: az önkormányzati választásokig minden csütörtökön fix időpontban találkozunk egy olyan, előre meghirdetett helyszínen, amelyet a kerületiek többsége rendszeresen felkeres. Találkozunk egyebek között a piacon, a városháza közelében, az orvosi rendelők környékén vagy éppen buszmegállókban, hogy megvitassuk a legfontosabb kerületi témákat. Beszélgessünk őszintén, kendőzetlenül! Mondják el az itt élők, mit várnak egy új vezetéstől, s mondják el azt is, milyen kedvező változás – fejlesztés – történt az elmúlt időszakban. Mert ami jó, azt meg kell becsülnünk. Azokon az ügyeken azonban, amelyek nem jól mennek, haladéktalanul változtatni kell. Kormányozzuk együtt jó irányba a főváros egyik legszebb kerületét!  Olyan önkormányzatot tervezek, ahol – a szlogenünk szerint is – Ön kormányozhat. A véleménycserés programsorozat címe – Járat indul! – nem véletlenül éppen a buszvezetői, valamint a BKV-s szakszervezeti múltamra utal. Szálljon fel Ön is a járatra, amely egy jobb jövő, egy még szebb XVI. kerület felé tart.

Terveim – bővebben

  • Javítsunk a közlekedésen! Szüntessük meg a dugókat a HÉV szintbéli kereszteződéseinél úgy, hogy a legproblémásabb szakaszon vigyük felszín alá a szerelvényeket. Egykori BKV-s szakszervezeti vezetőként és korábbi buszsofőrként is tudom: a jó közlekedés – legyen az közúti vagy közösségi forma – közvetlenül befolyásolja a mindennapjainkat, ezért polgármesterként az első érdemi tennivalóim között lesz a hálózat teljes átvilágítása, újratervezése, s átalakítása ott, ahol szükséges.
  • Legyen kimagaslóan jó az egészségügyi ellátás a kerületben! Számos javaslat mellett CT- és MRI-berendezést, valamint defibrillátorokat fogunk vásárolni, hogy az itt élőknek ne kelljen hónapokig várakozniuk a fontos vizsgálatokra, és az életmentő készülékből is lényegesen több álljon rendelkezésre.
  • Nyilvánítsuk védetté és változtassuk zöldparkká a Mátyásföldi repülőteret!
  • Legyen átlátható az önkormányzat működése! Azért, hogy ellenőrizhessék a kerületiek az ígéretek betartását és a megvalósítás menetét, feltett szándékom a kerületben mindenkinek beleszólást biztosítani a közös ügyekbe, mert vallom: az itt élőknek nemcsak joguk, hanem kötelességük is belefolyni a kerület kormányzásába.
  • Óvodába, iskolába – egyszerűen. A családok életminősége kiemelten fontos, ezért újratervezzük a támogatási rendszert, egyszerűsítjük és felgyorsítjuk az óvodai és iskolai jelentkezéseket a lakóhelyhez legközelebbi intézménybe.
  • Az Ikarus-telep tulajdoni helyzetének rendezése, Ikarus Múzeum megalapítása az egykori dolgozók vagy családtagjaik segítségével. „Hozz egy emléket!”, hogy együtt megőrizhessük a múltat! – mozgalom elindítása.
  • Panelprogramenergetikai korszerűsítési program megvalósítását kezdeményezzük, ezzel megteremtjük a panelházak szigeteléséhez szükséges pénzügyi forrásokat.
  • Szociális bérlakásprogram a fiatal családok életkezdésének megkönnyítése és a munkaerőhiány kezelése érdekében.
  • Vegyük vissza az oktatást! – a közoktatási törvény módosítását kezdeményezzük. Csak így tudjuk újra a kerületben tanulók igényéhez, adottságaihoz és a szülők elvárásaihoz igazítani az oktatás módját, színvonalát. Ez a program egyedül nem fog menni, ezért több kerülettel összefogva harcolunk majd a közös megvalósításért, s a közoktatási törvény megváltoztatásáért.
  • Legyen a nagyobb közterületeken wifi-hálózat! Egy korszerűen működő kerületben már alapszolgáltatás a közterületi wifi. Nálunk még nincs. Polgármesterként gondoskodni fogok ennek kiépítésről.
  • Új szociális programmal az idősekért! Az idős emberekkel kiemelten kell foglalkoznunk és támogatnunk őket. Ezért új szociális programot dolgozunk ki és bővítjük az idősápolási szolgáltatást is.
  • Újratervezett babaprogram. A kerületi újszülöttek családját az önkormányzat a jelenlegi minimálcsomag helyett egyszeri 30 ezer forint készpénzzel támogatja. További támogatásokat is tervezünk, ennek részleteit kidolgozzuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr7415031932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása