A köz érdekében

Közérdek

A jog győzött a politika felett: nem kell büntetést fizetnem

2019. szeptember 13. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

nemeskampa_ny.jpg

Alaposan melléfogott a XVI. kerületi és a Fővárosi Választási Bizottság is, amikor úgy vélte, hogy az önkormányzat tulajdonában álló magánterületen csak külön engedéllyel gyűjthetnek aláírásokat az őszi helyhatósági választáson indulni kívánó jelöltek. A helyi önkormányzatok tulajdona ugyanis köztulajdon, ami nem minősülhet magánterületnek. Ezért a Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette azt a határozatot, amelyben polgármesterjelöltként csaknem 150 ezer forint bírságot szabtak ki rám.

Pénzbírsággal sújtott a XVI. kerületi választási bizottság, mert ellenzéki polgármesterjelöltként az egészségügyi szolgálat parkolójában – két képviselőjelölttel együtt – aláírásokat gyűjtöttem. Az indok: ehhez nem kértem engedélyt az önkormányzattól, amely a terület tulajdonosa. Ez nyilvánvalóan hibás döntés volt, de a Fővárosi Választási Bizottság a határozatot helybenhagyta. A Fővárosi Ítélőtábla viszont másként ítélte meg a dolgot.

A választási eljárásról szóló törvény eléggé egyértelműen fogalmaz: nem gyűjthető ajánlás munkahelyen, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati helyén, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségében, felsőoktatási és köznevelési intézményben, egészségügyi szolgáltató helyiségében, valamint a tulajdonos előzetes, írásbeli hozzájárulásának hiányában közforgalom számára nyitva álló magánterületen.

Na, ez utóbbi fordulattal nem tudott mit kezdeni a XVI. kerületi és a Fővárosi Választási Bizottság. Mindkét fórum a polgármesteri hivatal tájékoztatásából indult ki, amely szerint a XVI. kerület Jókai Mór utca 5/A. és Tekla u. 2/C. szám alatti ingatlan az önkormányzat tulajdonában áll, és az a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat telephelye – beleértve a létesítmény melletti parkolót is.

Ott augusztus 28-án polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltként tartottam utcafórumot, s gyűjtöttem aláírásokat. Ebben az akcióban részt vett Váczi Imre, Nagy Richard György önkormányzati képviselőjelölt és Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője is.

A helyi választási bizottság, miután senki nem kért a terület tulajdonosától engedélyt, engem 149 ezer forint pénzbírsággal sújtott, s eltiltott a további jogsértéstől. Az amúgy igencsak fura döntést a Fővárosi Választási Bizottság helybenhagyta.

A büntetést különben azzal indokolták, hogy a választási iroda vezetője – az önkormányzat jegyzője – az ajánlóívek átadásakor állítólag tájékoztatott az aláírásgyűjtés szabályairól, és felhívta a figyelmet az adott terület jogi helyzetére, vagyis arra, hogy az közforgalom számára nyitva álló magánterületnek minősül. Ha ez igaz, a másik két képviselőjelöltet is figyelmeztetni kellett volna arra, hogy az egészségügyi szolgálat parkolójában nem lehet csak úgy kampányolni. Így még érdekesebb, hogy miért csak engem büntettek.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint viszont a választási bizottságok megfeledkeztek arról, hogy az önkormányzat tulajdonában álló, de a közforgalom számára megnyitott magánterület – az egészségügyi szolgálat előtti parkoló is – bárki számára korlátozás nélkül használható. S miután az a helyhatóság tulajdona, így a nemzeti vagyon része – tehát köztulajdon –, amelynek kezelése során a közérdeket kell szolgálni.

A bíróság ezzel kapcsolatos álláspontja: nem minősülhet magánterületnek a helyi önkormányzati ingatlan, és ezért az ajánlásgyűjtéssel kapcsolatban a magántulajdon, mint alapjog védelmének szükségessége fel sem merülhet. Más lehet persze a helyzet például egy bevásárlóközpont esetén, ha a parkoló a vállalkozás közforgalom számára megnyitott magánterülete.

Ám ebben a konkrét esetben egészen másról van szó, hiszen a kérdéses terület nincs elkerítve, bárki számára korlátlanul hozzáférhető, tehát a közforgalom számára nyitva áll. S bár a tulajdoni lap és az önkormányzat tájékoztatása szerint a terület tényleg a helyhatóság tulajdonában van, de ennek ellenére szabadon megközelíthető, bárki által használható és egyértelműen közfunkciót tölt be. Így a választási eljárási törvény alapján nem tekinthető magánterületnek.

Ráadásul a bíróság szerint a választópolgárokkal folytatott politikai kommunikáció része az alaptörvény által védett véleménynyilvánítási szabadságnak. Alkotmányos jog pedig csak valamely más alapjog érvényesülése érdekében, s csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható. Ebben az esetben pedig nem voltak egymással konkuráló alapjogok.

Mindezek alapján felvetődhet a kérdés: a választási bizottságok, amelyekben alapvetően a kormányoldal képviselői ülnek, nem politikai megfontolásokból döntöttek-e? Mintha kifejezetten az én büntetésem lett volna a cél, miközben a jogi érvek háttérbe szorultak. Kész szerencse, hogy a független bíróság tette a dolgát.

(Fotó: Google Maps. A képen a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr2215069670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása