A köz érdekében

Közérdek

Nemes Gábor: Egyre nagyobb a népsűrűség a kerületben, tenni kellene azért, hogy ez a növekedés ne menjen a fenntartható környezet rovására

2019. szeptember 25. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

nemesillusztra_cio.jpgA kampány idején folyamatosan járjuk a kerület eldugott utcáit is,  s döbbenetes hatással volt rám, hogy ezekben mennyi ingatlan található, amely szinte romokban hever. Még nagyobb meglepetés ért viszont akkor, amikor azt láttam, hogy a régi házak helyén mennyi modern társasház emelkedett ki a földből. Vajon ez valóban a fenntarthatóság és a kertvárosi jelleg megőrzésének irányába mutat?

Hetek óta járjuk a kerület utcáit. Eleinte az ajánlásgyűjtés volt a feladat, mostanság a programunk ismertetése, a lakókkal történő beszélgetés a cél. A kerületjárás során sok olyan utcába is eljutottam, ahol azelőtt ritkán jártam. Inkább a főútvonalakon közlekedünk, ritkán megyünk be olyan kis utcákba, amelyek nem túl nagy forgalmúak, pedig ott is rengeteg ember él.

Döbbenetes hatással volt rám, hogy ezekben az eldugott kis utcácskákban mennyi ingatlan található, amely szinte romokban hever. Jól látszik az állagukon, hogy a benne élők vagy kiköltöztek, vagy idősek lévén már nem lehetnek közöttünk és a régi ház árván, kiüresedve várja sorsát. Régen ez nem így volt. Szándékosan nem írom le, hogy melyik utca volt számomra a legnagyobb döbbenet, de azt tudom, hogy gyerekkoromban sokat jártam arra.  

Még nagyobb meglepetés ért viszont akkor, amikor azt láttam, hogy a régi házak helyén mennyi modern társasház emelkedett ki a földből. Sok új épület, egyre több lakóval. Így azok az utcák, amelyek egykor szerény, csendes helynek tűntek, mára zsúfolttá, forgalmassá váltak. A terület nagysága nem változott, a népsűrűség viszont jelentősen nőtt.

Ilyenkor elgondolkodom, valójában mi is a cél? Egyre kisebb területen, egyre több család osztja meg életterét. Vajon ez valóban a fenntarthatóság és a kertvárosi jelleg megőrzésének irányába mutat? Nem lehet az, hogy a kerület saját maga tehet arról, hogy a fenntarthatóság háttérbe szorul, és a szükséges infrastruktúra hiánya egyre szembetűnőbb?

Forgalmas utcák, óvodai, bölcsődei férőhelyproblémák, zsúfolt buszok, a szolgáltatások hiánya mind-mind egyre megoldatlanabb problémává válik. Biztos, hogy jó irányba megy a kerület, biztos, hogy ezt akarjuk? Egyes vállalkozók felvásárolják a telkeket, busás haszonnal több családnak eladják azokat, de a családok élhetőbb életének megteremtése, a fenntartható környezet bbiztosítása már az önkormányzat terhe lesz. Hogyhogy ezt nem veszi észre a kerület vezetése? Mi történik itt?

(Fotó: Google Maps)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr6215171216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása