A köz érdekében

Közérdek

Ha a Fidesz-kormány nem ad, mi megkeressük a lehetőséget egy kerületi panelprogram finanszírozására

2019. október 06. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

xvikerpanel.jpgVissza nem térítendő állami támogatást biztosító panelprogram egyhamar nem lesz – ez derült ki a költségvetés tervezetéből. A DK Vadai Ágnes parlementi képviselője ezzel kapcsolatos írásbeli kérdésére a közelmúltban adott válaszában ezt Schanda Tamás parlamenti államtitkár sem tagadta, csupán minimális támogatást, illetve kamatmentes kölcsönt ígért magánszemélyeknek és társasházaknak energetikai korszerűsítésre.

A jövő évi költségvetés júliusban elfogadott tervezetéhez számos módosító indítvány érkezett, s a DK javaslatai között szerepelt, hogy nyissák meg újra a panelprogramot, amellyel a lakótelepi társasházak szigeteléséhez nyújthatnának segítséget – ezzel kapcsolatban nyújtott be írásbeli kérdést Vadai Ágnes, a párt parlamenti képviselője. Jelezte, hogy csupán a XVI. kerületben mintegy 3200 lakás energetikai korszerűsítéséhez vártak a lakók segítséget, amelynek összes költsége 12 milliárd lenne, de beérnék, ha ennek az összegnek a felét megkapták állam támogatásként.

A politikus sajnálja, hogy a kormány erre az ügyre nem fordít megfelelő figyelmet, így csökken annak az esélye, hogy a panellakók belátható időn belül megfelelő forrásokhoz jussanak házaik energiamegtakarítást szolgáló szigetelésére. A kerületben élők magyarázatot várnak arra is, hogy a helyi fideszes parlamenti képviselő miért nem volt képes a lakosság jogos igényeinek érvényesítésére, mi több, Szatmáry Kristóf a panelprogramra vonatkozó ellenzéki indítványra nemmel szavazott.

Vadai Ágnes ezért azt kérdezi, az energiamegtakarítással járó beruházások miért nem kapnak nagyobb kormányzati figyelmet, mi az indoka a DK-s javaslat elutasításának – a párt az előterjesztésében mellesleg mindjárt a forrást is megjelölte –, s miért nem dolgoz ki a kormány a társadalom különböző rétegei számára is elérhető, az energiamegtakarítást szolgáló programokat.

„A volt szocialista kormányokkal szemben a FIDESZ-KDNP-kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar családok megfelelő lakhatási körülmények között éljenek” – írta válaszlevelében Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai minisztérium Tamás parlamenti államtitkára. Ezt azonban mindjárt meg is cáfolta, mert a „felelőtlen szocialista kormányzás miatt” a 2009-ben megjelent Panel 2 programot 14 milliárdos hiánnyal vette át a Fidesz 2010-ben. Ez a konstrukció egyébként 2013-ban lezárult.

Ám a kormány azóta is sokat tett energiamegtakarítási célú beruházások érdekében – dicsekedte el az államtitkár. Például az Otthon melege program keretében 350 ezertől 75 millióig terjedő támogatást biztosítanak távfűtéses lakások fűtáskorszerűsítésére. Azzal viszont már nem büszkélkedett, hogy erre mindössze kétmilliárdot szánnak. Ugyanakkor a magánszemélyek és társasházak számára 120 milliárdos keretösszeg áll rendelkezésre energetikai fejlesztésekre, csakhogy ezt vissza kell fizetni, igaz, kamatmentesen.

Én polgármesterként továbbra is harcolni fogok azért, hogy a panelekben élő családok ezrei megkapják azt a támogatást, ami jár nekik ahhoz, hogy lakásuk korszerű és élhető legyen. Sajnálatos, hogy Kovács Péter jelenlegi polgármester sem volt képes arra, hogy párttársát befolyásolva a kerület érdekében döntsenek. Az őszi önkormányzati választáson után meg fogjuk mutatni, hogy mi, európai magyarok képviseljük a XVI. kerületieket.

Amúgy a regnáló polgármester végtelen cinizmusát mutatja, hogy a kezdeményezésére idén tavasszal harmincmilliós (!) pályázatot írtak ki a társasházak homlokzati hőszigetelésére. Ebből tíz-tízmillióval támogatnák a pályázókat, de csak a bruttó összköltség 25, 20, illetve 15 százalékáig Csak ismételni tudom: 3200 lakásról van szó, így a harmincmillió aligha jelent érdemi segítséget. Ha nyerünk október 23-án, megkeressük a megoldást erre a problémára is.

Amennyiben október 23-án nyerünk, ezt a nevetséges pályázati felhívást azonnal felülvizsgáljuk. Bizonyos vagyok benne, a kerület évi 16 milliárdos költségvetése néhány tételének átcsoportosításával érdemi segítséget tudunk adni a panelházak energetikai célú korszerűsítéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr3715200972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása