A köz érdekében

Közérdek

Putyin és Erdoğan – ők Orbán barátai

2019. november 07. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

erdogan1.jpgA nyugati államok számára szalonképtelen vezetők mintha hazajárnának Magyarországra. Igaz, nincs ebben semmi meglepő, mert Orbán Viktor számára ők a példaképek: az orosz Putyin gazdaggá tette a saját oligarcháit, egyes információk szerint elcsalta a választásokat, megsemmisítette a szabad sajtót, a török Erdoğan meg börtönbe juttatta vagy egzisztenciálisan tette tönkre az ellenzékét.

A főváros életét megbénító, még a gyalogosokat is érintő forgalomkorlátozások, parkolási tilalom, lehegesztett csatornafedelek, leszerelt utcai szeméttárolók – egyebek mellett ezzel kellett számolni az orosz Putyin és a török Erdoğan elnök budapesti látogatása során. Amúgy kétségkívül mindketten a világ tíz legvédettebb vezetői közé tartoznak, aminek nyilván oka van, mert ők ketten bizonyosan a politikájuk okán szereztek túl sok ellenséget maguknak.

Abban is megegyeznek, hogy saját országukban leszámoltak a demokratikus intézményrendszerrel, s ellehetetlenítik az ellenzék, illetve a civil szervezetek működését. S még valami: a törökök 150 évig tartották megszállás alatt Magyarországot, az egykori Szovjetunió csapatai pedig negyven esztendeig „vendégeskedtek” nálunk, miközben vérbe fojtották az 1956-os forradalmat és szabadságharcot.

A nyugati államok számára szalonképtelen vezetők most pedig mintha hazajárnának Magyarországra. Igaz, nincs ebben semmi meglepő, mert Orbán Viktor számára ők a példaképek: Putyin gazdaggá tette a saját oligarcháit, egyes információk szerint elcsalta a választásokat, megsemmisítette a szabad sajtót, Erdoğan meg egyenesen börtönbe juttatta vagy egzisztenciálisan tette tönkre az ellenzékét, ám ez a megoldás Putyintól sem idegen.

Orbán még szerencsére finomabb eszközökkel operál, és a török elnökkel szemben – aki 150 milliárd forintnak megfelelő összegért ezerszobás palotát építtetett magának – beérte néhány milliárdért a Kamelita-kolostorral. A szabad sajtót viszont nagyjából megsemmisítette, gazdagodnak a vazallusai, a parlament egyszerű szavazógéppé vált, a hatalom ellensúlyát szolgáló intézményekbe pedig a saját embereit ültette. A jogállami normákat számonkérő EU-t meg az ellenségének tekinti, miközben az uniós támogatásokat azért elfogadja.

De aki mindezek ellen felemeli a szavát, azt legalább nálunk nem csukják be. Egyelőre, bár az MTVA székházába „behatoló” politikusok közül a DK-s Varju Lászlót garázdasággal és súlyos testi sértéssel gyanúsítják, így neki kinézhet akár a börtönbüntetés is.

Hát, ezekkel az emberekkel barátkozik a magyar kormányfő. Budapest és számos más település polgárai az önkormányzati választáson talán erre is nemet mondtak. Várospolitikusként – és egykori szakszervezeti vezetőként – mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy 2022-ben a parlamenti választás során vegyünk búcsút ettől a rendszertől.

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr4515294648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása