A köz érdekében

Közérdek

A XVI. kerületi ellenzék is csatlakozna az antikorrupciós programhoz

2019. november 12. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ezaminimum.jpgAz önkormányzati képviselő-testületi és bizottsági ülés napirendje, az üléshez készült előterjesztések legyenek megtekinthetők, továbbá az üléseket követően tegyék közzé az ott készült jegyzőkönyveket – az átláthatóság érdekében egyebek mellett ezt javasolják civil szervezetek. A XVI. kerület ellenzéki képviselőcsoportja egységesen támogatja azt az előterjesztést, amely szerint a kerület is csatlakozzék az „Ez a minimum!” címen közzétett ajánláshoz.

Még a 2014-es önkormányzati választások előtt a Transparency International Magyarország, a K-Monitor Egyesület és az Atlatszo.hu oknyomozó portál kidolgozta a korrupció elleni minimumprogramját. Már akkor, az előző ciklus első képviselőtestületi ülésére – két másik ellenzéki demokrata képviselőtárával közösen – Vajda Zoltán helyi képviselő beterjesztette a programhoz való csatlakozásra vonatkozó javaslatot, azonban a fideszes többség politikai pamfletnek minősítette az előterjesztés, s nem szavazta meg.

A helyzet 2019-re tovább súlyosbodott: változatlanul nem rendezett a párt- és kampányfinanszírozás kérdése, s a közbeszerzések átláthatóságának hiánya és a közbeszerzések rendszerszintű problémái komoly korrupciós kockázatot hordoznak magukban. A vagyonnyilatkozatok rendszere sem megfelelő a közhivatalt viselő és közpénzek sorsáról döntő személyek gazdagodásának vizsgálatára.

A nemzeti vagyon kezelése és értékelése főszabály szerint átláthatatlanul zajlik, hasonlóan a jogszabály-előkészítéshez. Az igazságszolgáltatás és általában a jogállamiság egyre súlyosbodó problémákkal néz szembe, tovább szűkülnek a közhatalom elszámoltathatóságát kikényszeríteni hivatott alapvető jogok.

A már említett három szervezet 2019-re „Ez a minimum!” címen frissítette az önkormányzatokra vonatkozó ajánlásait, amelyek figyelembevételével Budapest Főváros Önkormányzatának közgyűlése 2019. november 5-én egyhangú döntéssel – tehát a fideszes tagok igen szavazatával is – megalkotta a működésének és gazdálkodásának átláthatóságáról szóló rendeletét A civilek programja az alábbi ajánlásokat tartalmazza:

  1. NYILVÁNOS MŰKÖDÉS

Napirend, előterjesztések, jegyzőkönyvek: minden önkormányzati képviselő-testületi és bizottsági ülés napirendje, az üléshez készült előterjesztések (és azok mellékletei) legyenek az ülést megelőzően megtekinthetők, továbbá az üléseket követően haladéktalanul legyen elérhető azok jegyzőkönyve is elektronikusan kereshető formában.

Nyomon követhető viták és döntések: ahol technikailag lehetséges, legyenek elérhetőek a szavazások eredményei gépileg feldolgozható formában, képviselőkre lebontva. A jegyzőkönyvekhez készüljön nyilvántartás, amelyből a könnyebb kereshetőség érdekében kiderül, hogy milyen témákkal, előterjesztésekkel foglalkozott az ülés (metaadatok). Ezek a vonatkozó aloldalon jelenjenek meg az ülés címe, dátuma mellett.

A testületi ülés nyilvánossága: az önkormányzat biztosítsa, hogy az érdeklődők az ülésen megfigyelőként részt vehessenek, arról videó- és/vagy hangfelvételt készíthessenek (kivétel a zárt ülés), ugyanakkor automatikusan közvetítsék online a testületi üléseket.

  1. KÖZÉRDEKŰ ADATIGÉNYLÉSEK

Információszabadság-párti önkormányzat: az önkormányzat vállalja, hogy főszabályként nem igényel költségtérítést a közérdekű adatigénylések teljesítéséhez.

Nyilvánosság az adatigényléseknek: beérkező közérdekű adatigényléseket és az azokra adott válaszokat az önkormányzat a válaszadást követően két héttel anonimizálva közzéteszi.

  1. ÁTLÁTHATÓ KÖLTSÉGVETÉSI GAZDÁLKODÁS

A költségvetési folyamat nyilvánossága: az önkormányzat költségvetése legyen elérhető közérthető, ábrákkal illusztrált formában az önkormányzat honlapján. Emellett nyers, géppel feldolgozható, táblázatos formában vagy az államkincstári rendszerben rögzített bontásban is legyen letölthető az elemi költségvetés, annak esetleges módosításai, a költségvetés végrehajtásáról szóló évközi beszámolók és az éves beszámoló. A lezárt évek adatai maradjanak elérhetőek az egész ciklusra vonatkozóan nyers, géppel feldolgozható formában.

Az önkormányzati cégek költségvetése: az önkormányzat hasonló szempontok alapján tegye közzé a tulajdonában lévő önkormányzati vállalatok, általa működtetett egyéb intézmények költségvetését is.

Átlátható költségvetési tervezés: az önkormányzat tegye közzé a költségvetési tervezés folyamatának dokumentumait (például koncepciók, intézményvezetőkkel folytatott egyeztetések) és az előterjesztéseket, amelyekben közérthetően kifejtik az egyes előirányzatok tartalmát, indokolják a változtatásokat és bemutatják a tervezetet a költségvetési egyensúly szempontjából.

A pályázatok nyilvánossága: az önkormányzat beazonosítható módon számoljon be az általa (például minisztériumokhoz, EU-s programokra) beadott pályázatokról. Az elnyert pályázatokkal kapcsolatban tegyék közzé a pályázat pontos megnevezését, a projekt ismertetőjét, beszámolóját, illetve a támogatási döntés időpontját.

  1. NYILVÁNOS SZERZŐDÉSEK, KÖZBESZERZÉSEK

Automatikusan nyilvános, kereshető szerződések: az önkormányzat az ügyviteli folyamat részeként tegye közzé a honlapján a szerződéseit (és azok módosításait). A szerződések fontosabb paramétereit elektronikusan kereshető adatbázisban tegye elérhetővé (szerződéskötés dátuma, szerződő partner, szerződés összege, tárgya, érvényesség), illetve a szerződések szövegét digitalizálva hozza nyilvánosságra.

Közbeszerzések az elektronikus közbeszerzési rendszerben: az EKR-rendszeren keresztül tegyék közzé az önkormányzat és cégei által kiírt vagy kötött, 1 millió forintot meghaladó beszerzéseket, azok módosításait, a szerződéskötést megelőző kiválasztási eljárások, közbeszerzések dokumentumait (az eljárás hirdetményei, egyéb dokumentumok, így a szerződéstervezet, műszaki leírás és árazatlan költségvetés, összegzés az ajánlatok elbírálásáról, döntéshozók neve, ajánlatok). Legyenek elérhetőek a szerződések teljesítéséről beszámoló dokumentumok is. Az önkormányzat honlapján jelenjen meg az EKR-re feltöltött információra mutató link. 

Átlátható ingatlangazdálkodás: az ingatlanok értékesítésére, bérbeadásra vonatkozó szerződéseknél legyenek elérhetőek az ingatlan pontos adatai és annak értékbecslése is. A becsült árnál olcsóbban értékesített vagy bérbe adott ingatlan esetén tegyék közzé e döntés indoklását.

  1. ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ VÁLLALATOK

Nyomon követhető tulajdonosi és irányítási struktúra: az önkormányzat tegye közzé a részben vagy egészben tulajdonában lévő cégek listáját, megjelölve a tulajdoni hányadát. A cégek tegyék közzé aktuális irányítási struktúrájukat, legfőbb döntéshozó testületeik összetételét, szervezeti felépítésüket, stratégiájukat, éves terveiket, céljaikat, szervezeti és működési szabályzatukat.

Átlátható gazdálkodás: az önkormányzati cégek, hasonlóan a tulajdonos önkormányzathoz, honlapjukon tegyék közzé szerződéseik kereshető adatbázisát, a szerződések szövegével, módosításokkal, illetve a szerződéskötést megelőző kiválasztási eljárás legteljesebb dokumentációját. A vállalatok az EKR-rendszeren keresztül is tegyék közzé az 1 millió forintot meghaladó beszerzéseiket.

Átlátható teljesítmény: az önkormányzat által részben vagy egészben tulajdonolt vállalatok éves pénzügyi beszámolói, könyvvizsgálói és egyéb jelentései legyenek elérhetőek az adott cég honlapján.

Nyilvános javadalmazás, jutalmak: legyen elérhetőek a főbb tisztviselők, döntéshozók javadalmazása, jutalmai.

Antikorrupció, panaszkezelés, közérdekű bejelentés: a 100 millió forintnál nagyobb költségvetésű vállalatok alakítsanak ki a tulajdonos önkormányzat által elfogadott belső antikorrupciós szabályzatot, és ezt tegyék közzé. A vállalatok szolgáltatásukkal összhangban alakítsanak ki panaszkezelési, közérdekű bejelentéseket fogadó mechanizmusokat, a panaszkezelés eredményeiről pedig évente számoljanak be a honlapjukon közzétett beszámoló formájában.

  1. ELSZÁMOLTATHATÓ DÖNTÉSHOZÓK

Nyilvános vagyonnyilatkozatok: minden képviselő, polgármester, alpolgármester vagyonnyilatkozata, valamint az önkormányzati cégek vezető tisztségviselőinek a vagyonnyilatkozata legyen elérhető az önkormányzat oldalán, lehetőleg géppel olvasható formában is. Ezeket évente frissítsék, a korábbiak pedig az érintettek önkéntes vállalása alapján maradjanak elérhetők, amíg az adott képviselő, tisztségviselő a településen, illetve az önkormányzat cégében tevékenykedik.

Átlátható vagyonnyilatkozati eljárás: az önkormányzat rendeletben rögzítse a vagyonnyilatkozati eljárás részleteit. Az ilyen eljárás során hozott döntést az illetékes bizottság szövegesen indokolja, és azt az önkormányzat honlapján tegye közzé.

A tanácsnokok munkája: legyen nyilvánosan elérhető a tanácsnokok juttatása és az általuk ellátott feladatok jegyzéke is. Legyenek nyilvánosak a tanácsnokok előző évi munkájukról írott beszámolói. 

Mit tehet a képviselő-testület?

Habár a XVI. kerület közzétételi gyakorlata sok szempontból már most megfelel a fenti minimumprogramnak, számos tekintetben azonban komoly hiányosságok tapasztalhatók. Ezért az ellenzéki Közösen a Kertvárosért képviselőcsoportja – Vajda Zoltán előterjesztő mellett Abonyi János Csizmazia Ferenc, Hollai Gábor és Nemes Gábor – kéri a képviselő-testületet, hogy közösen hozzák meg a szükséges döntéseket.

Határozati javaslat I.: Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kifejezi elkötelezettségét az antikorrupciós szervezetek által kidolgozott „Ez a Minimum!” megvalósítása mellett.

Határozati javaslat II.: Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzatának képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy vizsgáltassa át az önkormányzat közzétételi gyakorlatát, és tegyen javaslatot a működés és gazdálkodás átláthatóságáról szóló önkormányzati rendeletre.

(IIlusztráció: Átlátszó blog)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr4215303408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása