A köz érdekében

Közérdek

Lépéseket követel a XVI. kerületi ellenzék a levegőt súlyosan szennyező fafűtés visszaszorítására

2019. november 13. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

fu_st.jpgA fatüzelésből származó finom részecskék kibocsátása leginkább az idősek és a gyermekek egészségét veszélyezteti, ezért a Kertváros ellenzéki frakciója közös közleményben hívja fel a XVI. kerületi önkormányzatot, hogy szervezzen információs kampányokat, amelyekben a fatüzelés okozta légszennyezés veszélyeire hívja fel a figyelmet, s dolgozzon ki programot legalább a nehéz sorsú családok fűtésrekonstrukciójának elősegítésére.

A mai napon, az önkormányzati tulajdonú, adófizetők pénzéből fenntartott Kerületgazda Szolgáltató Szervezet szociális faaprítást tart a kerületünkben, amely immár több éves hagyományra nyúlik vissza. Erre az eseményre a többi képviselővel együtt az ellenzéki, Közösen a Kertvárosért frakció tagjai is meghívást kaptak.

Mi, ellenzéki politikusok úgy gondoljuk ezzel kapcsolatban, hogy a fővárosi közgyűlésben kihirdetett klímavészhelyzetben óriási a felelősségünk. A Levegő Munkacsoport által nyilvánosságra hozott kutatási anyag alapján – amely a https://www.levego.hu/egyeb/futes-szennyezese/ linkről letölthető – komoly aggodalmaink vannak a fával való fűtéssel kapcsolatban, mivel a fatüzelésből származó körülbelül 4 ezer féle, köztük számos rákkeltő hatású méreganyag komoly kockázatot jelent családjaink egészségére.

A legfrissebb kutatási jelentések szerint az EU-ban a fatüzelés körülbelül 60 ezer idő előtti elhalálozást okoz. A fatüzelésből származó finom részecskék kibocsátása leginkább az idősek és gyermekeink egészségét veszélyezteti Budapesten. Dániában például a veszélyes finom részecskék kibocsátásának 67 %-áért a fatüzelés felelős annak ellenére, hogy a dán energiafelhasználás mindössze 3 %-át fedezi.

A magas légszennyezettségű városokban élő gyermekek az agykárosodás veszélyének vannak kitéve. Nem véletlen, hogy a kerület jelenleg is – nagyon helyesen – tiltja az avar és az egyéb nyesedékek, faanyagok égetését, s nemcsak a tűzesetek elkerülése okán, hanem a káros levegőszennyezés elkerülése miatt is.

A tanulmánnyal összhangban, mi úgy gondoljuk, hogy bármilyen propagálása a Kertvárosban a fatüzelésnek kifejezetten káros. Alternatívaként azt javasoljuk, hogy

1) A Kertváros önkormányzata szervezzen információs kampányokat a fatüzelésből származó helyi légszennyezésre és az ezzel összefüggő egészségi károkra összpontosítva. A felvilágosításnak rá kellene mutatni, hogy a fatüzelés jelentős hatással van a helyi levegő minőségére – kül- és beltéren egyaránt – és ezzel a helyi lakosság egészségére. A kampány neve lehetne: Füstmentes lakóövezetek.

2) A Kertváros önkormányzata dolgozzon ki programot, amely segítené azon nehéz sorsú családok fűtésrekonstrukciójának megvalósulását, amelyek jelenleg önhibájukon kívül kénytelenek még mindig fatüzeléssel biztosítani lakóházuk fűtését.

Közösen a Kertvárosért frakció

Abonyi János

Csizmazia Ferenc

Hollai Gábor

Nemes Gábor

Vajda Zoltán

(Illusztráció: greenfo.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr7715303742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása