A köz érdekében

Közérdek

Az önkormányzat segíthetne, ha anyagilag támogatná a javasolt, de térítésköteles védőoltások beadását

2020. február 13. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

olta_s.jpgSzámos településen már döntés született arról, hogy a helyhatóság saját forrásból támogatja a gyermekeknek javasolt, de térítésköteles védőoltások beadását. Ez a szülőknek több százezer forintnyi kiadást jelenthet, ezért javasoltam, a XVI. kerület is hozzon rendeletet arról, hogy anyagi segítséget nyújt ehhez, de a fideszes többség leszavazott.

Előre jelzem, ez nem lesz könnyű olvasmány, de igen fontos kérdésről van szó. A gyermekek egészséges fejlődése érdekében az állam ma is számos kötelező, térítésmentes védőoltást biztosít a gyermekeknek

  • a TBC,
  • a torokgyík (diphteria),
  • a tetanusz,
  • a szamárköhögés,
  • a gyermekbénulás (polio),
  • a B-típusú haemophilus influenzae, 
  • a kanyaró, 
  • a mumpsz, 
  • a rózsahimlő, 
  • a vírusos májgyulladás B típusa (hepatitis B), valamint
  • a pneumococcus fertőzés ellen, amely korábban a középfül-, a tüdő- és az agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozóinak egyike volt,
  • a hetedik osztályos diáklányok ezenkívül ingyenesen juthatnak hozzá a HPV elleni vakcinához is, míg
  • januárjától a gyermekorvosoknak kötelezően fel kell ajánlaniuk a két évnél fiatalabb gyermekek szüleinek a meningococcus C elleni oltóanyagot is.

A lista azonban korántsem teljes. Javasolt mindezeken túl – de ezt már csak a szülők kérhetik – a bárányhimlő, a rotavírus, a hepatitis A, a kullancs által okozott agyvelőgyulladás (kullancs-encephalitis) és a fertőző agyhártyagyulladás (meningococcus C és B) elleni vakcina is, ezek azonban térítéskötelesek. Aki mindezen védőoltásokat beadatná a gyermekének, még ha a piacon fellelhető legolcsóbb oltóanyagot választja is, több mint 285 ezer forintot kénytelen fizetni.

Ezt azonban kevesen engedhetik meg maguknak, ezért számos önkormányzat úgy döntött, hogy saját forrásból támogatja a javasolt védőoltások beadásával kapcsolatos költségeket. PéldáulJászberényben úgy határoztak, hogy „a tárgyévben 6 hetes kort betöltő gyermekek részére térítésmentesen biztosítják a súlyos rotavírus fertőzés elleni védőoltást a gyermek törvényes képviselőjének kérelmére”. A 15 hónapos kort betöltő gyermekek részére szintén térítésmentesen adják be a bárányhimlő (varicella zoster vírus) elleni védőoltást.

Hasonló a helyzet Csepelen is: „a prevenció és az egészségmegőrzés keretében, az önkéntesség és az egyéni felelősség hangsúlyozásával” támogatja a pneumococcus baktérium és a rotavírus elleni védőoltás beadását”. A budavári önkormányzatnál segítenek a kerületben élőknek, hogy ne saját zsebből kelljen finanszírozniuk bizonyos vakcinákat. amire sokaknak nincs lehetősége. Kőbánya is nagyvonalúnak bizonyult: támogatást nyújtanak például a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcs, valamint a meningococcus baktérium által okozott agyhártyagyulladás, valamint a rotavírus ellen védőoltáshoz. 

A sort még folytathatnánk, de azt gondolom, nem szükséges újabb példákra hivatkozni. Az általam javasolt rendelet célja sem más, mint a családok terheinek enyhítése, egyúttal pedig a szülők ösztönzése arra, hogy gyermeküknek az ajánlott védőoltásokat adassák be, amihez szükség van arra, hogy a Kertváros önkormányzata anyagilag támogassa ezt. Ami nem lehet csupán költségvetési kérdés – hiszen a kerület húszmilliárdos büdzséjébe ennek bele kell férnie –, hiszen a gyermekeink egészsége a tét.

Az meg nagy baj, hogy a képviselő-testület fideszes többsége elutasította a javaslatomat, mondván, az nincs megfelelően előkészítve. De vajon nem inkább arról van szó, hogy nálunk az ellenzék valamennyi előterjesztését zsigerből el kell vetni? Miközben a védőoltások támogatása végképp nem politikai kérdés.

Mellesleg az általam beterjesztett határozattervezet csak arról szólt, hogy a képviselők kérjék fel a polgármestert a megfelelő rendelet elkészítésére, aki a hivatali apparátusát erre utasíthatná is. Hiszen ott a szakértelem, míg egy laikus képviselő nem rendelkezik sem kellő felkészültséggel, sem a szükséges adatokkal például a védőoltások támogatásával kapcsolatos rendelet megalkotásához.

De szerintem nem is ez a dolgunk, mert a testület tagjai elsősorban a szakpolitikai irányokról döntenek – ilyen az is, költsünk-e az adófizetők pénzéből például a gyermekeink egészségének védelmére –, és azok korrekt jogszabályokba foglalása, illetve végrehajtatása elsősorban a polgármester feladata. Akit viszont mi, képviselők minderről el is számoltathatunk. Már ha a testület nem csak biodíszletként asszisztál az önkormányzatiság látszatának megőrzéséhez...

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr4615472074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása