A köz érdekében

Közérdek

Politikai érdekek alapján vagy a kerületi lakosokra figyelemmel működik a XVI. kerület?

2020. február 13. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

testu_let.jpgA Kertváros polgármestere kimondta, hogy a XVI. kerületi önkormányzati munkában nem lehet jelen a politika. Gyorsan kiderült, hogy ez komolytalan nyilatkozat volt, bár a helyi ellenzék képviselői már-már kezdtek neki hinni. Rövid két hónap után világossá vált azonban, hogy ez csak egy üres frázis.

A januári és a februári testületi üléseken nyilvánvalóvá vált: a polgármester kijelentése után is felesleges reménykedni abban, hogy az önkormányzatiság a lakosságról szó, mert a politika mocska gyorsan mindent áthatott. Vajda Zoltán talán kevésbé szerencsés írását felhasználva a helyi fideszesek össztűz alá vették szinte a teljes ellenzéket.

Nem a kerület lakosságával törődnek, hanem a saját maguk politikai érdekeinek képviseletét helyezték előtérbe. Talán ennek az is oka lehet, hogy a helyi országgyűlési választókerületi fideszes vezetőket központilag minősítik. Nem tudom, hogy a térség kormánypárti képviselője hányasra vizsgázott, de az biztos, hogy mindenáron bizonyítania kell Orbán Viktor bizalmának – és a 2022-es választáson a képviselőjelöltség – elnyerése érdekében.

Eközben háttérbe szorul a lakosság képviselete, és így fordulhat elő, hogy az ellenzék érdemi és szabályosan benyújtott javaslatainak többségét leszavazzák. Itt elsősorban a költségvetésre gondolok, de erről már írtam korábban. Hasonló volt a helyzet a gyermekeknek a nem kötelező, de ajánlott védőoltásokhoz nyújtandó önkormányzati támogatásomra vonatkozó határozattervezettel is. Ahelyett, hogy a teljesen politikamentes indítványomról érdemben tárgyaltak volna, mondvacsinált okokkal azt napirendre sem vették.

Ebben a fene nagy lejárató küzdelem, amelyet a fideszesek folytatnak, még egy érdekességre hívják fel a figyelmet! A héten tűnt fel, hogy a bizottsági és a testületi ülésen ugyanaz a személy, a fideszes alpolgármester a különböző ellenzéki előterjesztésekhez olyan módosító indítványokat akart benyújtani, amelyek arról szólnak, hogy az adott probléma megoldására Budapest főpolgármesterét szólítsuk meg.

Itt először arra gondoltam, hogy a fővárosi fideszes kisebbség így akar éket verni a kerületek és a Karácsony Gergely vezette főváros között. Mintha képtelenek lennének beletörődni Budapest elvesztésébe, és inkább beindítják a gyűlöletkampányukat, amelynek része, hogy Karácsonyt próbálják megoldhatatlan helyzet elé állítani.

Közben nem veszik észre, hogy öngólt lőnek és bevallanak egy nagy igazságot: azzal ugyanis, hogy az ellenzék javaslatait a fővároshoz akarják irányítani, mindjárt elismerik azt, hogy az önkormányzatokat kiüresítették, és egyre kevesebb pénz áll rendelkezésre, amiből a helyi érdekek képviseletére már nem telik. És ki tudja, mi lesz a következő lépés: milyen hatása lehet az iparűzési adó csökkentésének, s mi történik, ha az óvodákat is államosítják? Jöhet utána az egészségügyi alapellátás is?

A XVI. kerület fideszes alpolgármestere talán át sem gondolja, mi az oka, hogy a kerületek mozgástere egyre szűkül. Téved, ha azt hiszi, hogy a saját kormánya erősen vitatható központosítási törekvései miatt tényleg a főpolgármesteren csattanhatna az ostor. Saját dugába dől akkor, amikor elismeri, hogy a pénz nélküli városok lassan nem tudnak a helyi feladataiknak megfelelni, ráadásul ezzel a beismeréssel saját pártársainak elmúlt tízéves hibás döntéseiről állít ki bizonyítványt. Köszönjük, hogy Kertváros fideszes alpolgármestere minderre felhívta a figyelmet.

Mellesleg egy településvezetőtől elvárható lenne, hogy tisztában legyen a szintén Fidesz alkotta, a kétharmados többség birtokában minden érdemi szakmai egyeztetés nélkül összecsapott önkormányzati törvényt. Abból könnyen kiolvasható lenne, miként alakul a Budapest és a kerületei közötti hatás- és feladatkörök megosztása.

Nem Budapest államosította a kórházakat, az általános és középiskolákat, nem Budapest döntött a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról, és az iparűzési adó szabályainak kilátásba helyezett – a nagyobb települések számára bizonyosan kedvezőtlen – változását sem a főváros kezdeményezte. Ha tehát valamilyen helyi közfeladat ellátására nincs elég pénz, a XVI. kerületi fideszes többség mutogasson a saját kormányára.

S visszatérve az egyes feladatokra: a Fidesz törvényéből következik, hogy az egyes kerületek dolga egyebek mellett a helyi közutak kezelése, a helyi közterületek használatára vonatkozó szabályok és díjak megállapítása, az egészségügyi alapellátás, az óvodák fenntartása, a gyermekjóléti szolgáltatások biztosítása, az ipari és kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos szabályozás. Szóval túl sok minden nem maradt helyben.

A főváros viszont többek között fenntartja a közösségi közlekedést, gondoskodik a tömegközlekedési útvonalak fenntartásáról, a településtisztasáról, a közvilágításról, a köztemetőkről, a távhőszolgáltatásról, az ivóvízellátásról, a szennyvízelvezetésről, meg számos más feladat ellátásáról. Ha valami nem kerületi hatáskör, jogos, ha azzal a Kertváros Budapesthez fordul.

Csakhogy a fővárosi közgyűlésben nem a kerületi ellenzék képviselői, hanem a XVI. kerület polgármestere ül, ezért neki ott kéne szólnia, ha valamilyen, Budapest hatáskörébe tartozó gondot észlelnek. A helyi képviselők ezt nem is tehetik meg, hiszen nem ők ülnek abban a testületbe. Ezért az alpolgármester üzenje a saját polgármesterének, amennyiben a Kertváros saját feladatait meghaladó problémákkal szembesül, éljen ő a fővárosi közgyűlési tagsága kínálta lehetőséggel. És ne a helyi ellenzéki képviselőkre próbálják testálni ezt a feladatot, hátha sikerül őket szembe állítani a szintén ellenzéki főpolgármesterrel!

(Fotó: működik a kertvárosi képviselő-testület)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr6715473104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása