A köz érdekében

Közérdek

A DK kiáll az európai minimálbér bevezetése mellett

2020. február 21. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

dobrevk_copy.jpgA jogállamisági kritériumok közé emeljék be: legyen tisztességes érdekegyeztetés, mert ahol ez a rendszer működik, magasabbak a bérek – hangsúlyozta Dobrev Klára, a DK EP-képviselője az európai minimálbér bevezetéséről tartott pénteki konferencián.

Az európai minimálbér bevezetése mellett érvelt Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő egy, a témában rendezett pénteki budapesti fórumon. A konferenciát megnyitó beszédében azt mondta, hogy miközben az európai gazdaság az elmúlt nyolc-tíz évben folyamatosan fejlődött, sok helyen nőtt a dolgozói szegénység, nőtt a legszegényebbek és a leggazdagabbak közötti különbség.

Az európai minimálbér szabályozása többek között arról is szól, hogy a politikusok szembe néznek ezzel a problémával, és a demokrácia, valamint a szabadpiac keretei között megpróbálnak megoldásokat keresni – hangsúlyozta. Európában ugyanis vannak olyan országok, ahol nem lehet megélni a nyolcórás munkáért kapott bérből.

Ennek következménye a politikus szerint az, hogy Magyarországról is sok százezren vándorolnak külföldre. Tanárhiány van, nincsenek bölcsődei dolgozók vagy szociális munkások, nincsenek dolgozók a kormányhivatalokban, elköltöznek az orvosok és az ápolók.

A DK politikusa kijelentette, hogy a szabad mozgás, a munkavállalás szabadsága fantasztikus lehetőség, de ez a lehetőség Kelet-Európában milliók számára a megélhetés miatt vált kényszerré. A DK azért is indított konzultációt az európai minimálbérről, hogy beszélni tudjanak a témáról az érintettekkel, a szakszervezetekkel, a munkavállalókkal és a munkaadókkal – közölte Dobrev Klára a szakszervezeti vezetők részvételével tartott fórumon.

A párt által indított konzultációra egyébként több mint tízezren válaszoltak, és Dobrev Klára szerint is meglepetéssel szolgált, hogy a szakszervezeti jogok és az érdekegyeztetés hiánya váratlanul sok alkalommal merült fel. Ezért úgy gondolja, hogy a jogállamisági kritériumok közé emeljék be: legyen tisztességes érdekegyeztetés, mert ahol ez a rendszer működik, magasabbak a bérek.

A konferencián én is felszólaltam a közúti közlekedéssel összefüggésben a minimálbér és az érdekegyeztetési mechanizmusok kapcsán. Egyebek mellett beszéltem az ágazati bérszabályozás előnyeiről és hátrányairól. Nagyon fontos előny a szakszervezetek szempontjából az, hogy az ágazati szintű megállapodás részben kiválthatja a helyi konfliktusokat azzal, hogy ahol gyenge vagy egyáltalán nincs érdekképviselet, ott is egy garantált és az eddigieknél viszonylag magasabb bérminimum lehet az irányadó, ezzel a helyi viták jelentős része megszűnhet. (A felszólalásomhoz mellékelt prezentációt itt tekinthetik meg.)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr3415485882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása