A köz érdekében

Közérdek

Tisztelt Polgármester Úr! A koronavírus valóban nem pártpolitikai ügy

2020. március 11. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-03-11_15_57_24.pngA Közösen a Kertvárosért frakció csak azt szerette volna megtudni, az önkormányzat saját hatáskörében milyen lépéseket tesz a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében. Ez nem a pártpolitizálás terepe, hanem az összefogásé – közölte válaszul a XVI. kerület polgármestere. Érdemi választ azonban Kovács Pétertől nem kaptunk, pedig szívesen összefognánk vele, ha kész lenne a politikamentes együttműködésre.

Elvárjuk, hogy a képviselők részletes tájékoztatást kapjanak arról, hogy a XVI. kerületi önkormányzat saját hatáskörben milyen önként vállalt lépéseket tett vagy tervez például a gyermekek, illetve a helyi lakosság védelmében. Tisztában vagyunk azzal, hogy a járványügyi feladatokat központi intézkedések határozzák meg, viszont azt nem tiltja semmi, hogy a helyhatóság hozzon saját hatáskörben megelőző intézkedéseket, illetve az elvárható módon tájékoztasson ezekről.

A kerület hivatalos honlapján viszont mindössze két dologról értesülhettünk: lemondták a március 15-i megemlékezést, és felkérték a lakosságot, hogy lehetőség szerint csak sürgős ügyben keressék fel személyesen a polgármesteri hivatalt. Azt azonban már tudjuk, hogy a szülőket nem engedik be a XVI. kerületi iskolákba, ami felelős döntés – de nem az önkormányzaté, hanem vagy az intézményvezetőké, vagy az illetékes tankerületi központé.

Sajnáljuk, hogy minderről a helyi képviselőket nem tájékoztatták, és arról sem, hogy milyen további lépések várhatók. Ezzel kapcsolatban emlékeztetjük a polgármestert arra is, hogy a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint például az egészségügyi alapellátás, az óvodai ellátás és egyes kulturális szolgáltatások biztosítása kerületi hatáskör. Ilyen a nyilvános könyvtárak működtetése, a mozik, a színházak támogatása.

A személyeskedéssé fajult vita helyett – amelyben Kovács Péter a helyi ellenzéket vádolta a politikai haszonszerzés szándékával – szerencsésebb lenne, ha a polgármester a felvetéseinkre érdemi válaszokat ad. Például elmondhatná, hogy tett-e bármit a koronavírus okozta járványhelyzetben: ellátták-e például legalább megfelelő kézfertőtlenítő készítményekkel és más védőeszközökkel a háziorvosi rendelőket és a kertvárosi egészségügyi szolgálatot, mert más kerületben van erre példa. S beszélhetett volna az óvodákkal, a közművelődési intézményekkel kapcsolatos lépésekről.

Mindezekhez nem kell központi utasítás, csupán a szándék, mert a Kertváros büdzséjébe beleférne néhány millió a járvány elleni küzdelemre. Egyébként lehetséges, hogy Kovács Péter a jó „kerületgazda” gondosságával minderről intézkedett, legfeljebb nem hallottunk róla. 

„Pontosan tisztában vannak az önkormányzat intézkedéseivel” – állítja a polgármester, de kár, hogy ez nem igaz. Ráadásul ha csupán annyi történt, amiről esetenként nem hivatalos formában értesültünk, az eléggé kevésnek tűnik. Kovács Péter maga írta: most az összefogás ideje jött el. Erre hivatkozással is kérjük a polgármestert: ne áldatlan vitát folytassunk, hanem valóban keressük a közös megoldásokat. A helyi ellenzék ennek érdekében kész az összefogásra, csakhogy ehhez információkra lenne szükségünk, amelyeket a polgármester megtagad tőlünk.

A vitát ezzel lezártnak tekintjük, és Kovács Péter lelkiismeretére bízzuk, döntse el, ki akar pártpolitikai kérdést csinálni a koronavírusból.

Nemes Gábor helyi képviselő

(Fotó: https://www.elte.hu/koronavirus/gyik)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr915515474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása