A köz érdekében

Közérdek

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége Orbántól tanult!

2020. március 26. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

mgyosz_copy.jpgA vészhelyzetre hivatkozva nyújtott be a gazdasági válság kezelésére javaslatokat a kormánynak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. Kár, hogy erről elfelejtettek egyeztetni a munkavállalók képviselőivel, így olyan csomag született, amely szerint a járvány következményeit jószerivel kizárólag a melósoknak kellene viselniük. Ezzel egy még durvább rabszolgatörvény alapjait raknák le. Vonják vissza, majd tárgyaljanak az érdeketekkel!!

Elfogadhatatlan, hogy egy válságcsomagot valaki a koronavírus-járványra hivatkozással kifejezetten saját érdekei megvédésére, a partnerek megkérdezése nélkül készítsen elő. Ez még „békeidőben” sem ildomos. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) most viszont ezt tette: olyan javaslattal állt elő, amelyet talán senkivel, de a munkavállalók képviselőivel biztosan nem egyeztetett. Valakiknek végképp a fejébe szállt a hatalom, de tényleg! Talán Orbán Viktortól tanulták, hogy csak az erőből ért a magyar ember? AZ MGYOSZ durva húzása ellen a Demokratikus Koalíció is tiltakozik.

Nézzük, miket is javasolt a munkáltatói szervezet? (A teljes csomag itt olvasható.)

  • a munkaköri leírástól való eltérést,
  • az otthoni munkavégzés esetén a munkáltatói kártérítési felelősség felfüggesztését,
  • a csoportos létszámcsökkentési szabályok felfüggesztését,
  • a szabadságkiadás 15 napos közlési határidejének felfüggesztését,
  • a következő évekre vonatkozó fizetett szabadságok egy részének kiadását és ezek elszámolásának szabályozását, valamint a
  • a túlmunka, a pihenőidő, az ügyelet, a készenlét és a munkaidő-beosztás szabályainak enyhítését.

A javaslatok – ha bevezetnék őket – mind-mind a munkavállalókat érintenék hátrányosan. A járvány kitörésének, terjedésének komoly vesztesei vannak. Egy-egy ágazatban súlyosabb következményi lehetnek ennek a helyzetnek, de olyan nincs, hogy annak hatásait csak a munkaadó, vagy csak a munkavállaló szenvedje el.

A 2012-től hatályos munka törvénykönyve persze szintén kivétel volt, hiszen a foglalkoztatási szabályok rugalmasabbá tételének vesztesei egyértelműen a dolgozók. Most pedig egy újabb rúgást kaptak a melósok, akiknek a többsége emberfeletti áldozatot hozva küzd a járvány terjedése ellen.

Nem hiszem, hogy olyan javaslattal kell előállni ebben az éles helyzetben, amelynek előkészítése során éppen az érintett csoportok szereplőit hagyják ki. Persze van erre minta, hiszen épp ez a kormány dobta félre a szociális párbeszéd korábbi gyakorlatát, s a kabinet kizárólag maga dönt minden kérdésben, és csak formális egyeztetéseket folytat.

Úgy látszik ez a minta ragadós! Amit nem értek, mert a közeli múltból tanulni éppen hogy tanulni kellene.

Az MGYOSZ megtehette volna, hogy – partnerként tekintve a munkavállalók képviselőire –, párbeszédre hívja a szakszervezeteket. Nem ezt tette! Inkább átgondolatlan, a kialakult helyzethez méltatlan javaslattal álltak elő. Egyet tehetnek: a csomagot azonnal vonják vissza!

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr3515559972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása