A köz érdekében

Közérdek

Veszélyhelyzet: az ellenzék legalább egyszeri százezret adna a járvány miatt munkájukat elveszítő embereknek

2020. április 06. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

sege_ly.jpgA települési támogatásokról szóló önkormányzati rendeletet azzal egészítené ki a polgármester, hogy a koronavírus-járvány következtében munkanélkülivé vált személyek kaphassanak támogatást, amivel a Közösen a Kertvárosért frakció is egyetért. A tervezett 57 ezer helyett azonban azt javasoljuk, hogy a segély összege érje a százezer forintot.

Támogatja a Közösen a Kertvárosért frakció a  XVI. kerületi polgármester kezdeményezését, hogy a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé vált személyek közül a leginkább rászorulók igényelhessenek egyszeri települési támogatást. Ezt azok kérhetnék – és ezzel egyet is értünk –, akiknek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum két és félszeresét (a 71.250 forintot), egyedülálló és kiskorú gyermekét egyedül nevelő, valamint egyszemélyes háztartásban élő esetén annak háromszorosát (a 85.500 forintot).

A kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel azonban javasoljuk, hogy a támogatás lehetséges legnagyobb összege százezer forint körül alakuljon, miközben a polgármester szerint a segély a mindenkori minimális nyugdíj összegének kétszerese, azaz legfeljebb 57 ezer forint lenne. Ez álláspontunk szerint kevés, mert például egy átlagos, kétgyermekes család számára fejenként alig több mint 14 ezer forintot jelentene. Ez aligha érdemi segítség a túléléshez azoknak, akik elveszítették a munkahelyüket, és egyelőre nemigen tudni, hogy állástalanná vált személyek mikor tudnak majd ismét elhelyezkedni.

Gondoljunk abba is bele, hogy ha egy családban az egy főre eső jövedelem messze elmarad a létminimumtót, az rendkívül súlyos élethelyzetnek tekinthető, hiszen ennyi pénzből a mindennapi szükségletek biztosítási is igen nehezen oldható meg. Ezért javasoljuk, hogy a támogatás összege érje el legalább a nyugdíjminimum háromszorosát, illetve a minimálbér 65 százalékát. Az előbbi esetben 99.750, az utóbbi változattal számolva 104.650 forint lenne adható.

Úgy véljük, ez az önkormányzat számára nem jelentene elviselhetetlen többletterhet, miközben a valóban rászorulók számára jóval nagyobb segítséget jelentene. Reméljük, hogy amennyiben a polgármester valóban támogatni kívánja a koronavírus-járvány munkanélkülivé vált áldozatait, egyetért a javaslatunkkal, és azt beépíti a rendeletbe.

(Illusztráció: 24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr9015594734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása