A köz érdekében

Közérdek

Dobrev Klára: Ne a multikat, hanem a munkavállalókat segítse a kormány

2020. április 15. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

klara_copy.jpgElég volt az emberek kizsákmányolásából, ezért a Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy ne egy új rabszolgatörvénnyel kezelje a koronavírus-járvány okozta válságot, hanem vonja vissza azt a rendeletet, amelynek alapján a cégek a későbbiekben egyoldalúan rendelhetnek el 24 hónapos munkaidőkeretet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dolgozókat majd egy héten hat nap munkára kötelezhetik.

A kormány nagypénteki ajándéka volt a munkavállalók számára egy újabb rabszolgatörvény, amelynek a lényege az, hogy a foglalkoztatók a következő két évben felhatalmazást kapnak a törvényes munkaidő 24 hónapra vonatkozó elszámolására. Ami szélső esetben azt is jelentheti, hogy akit a koronavírus-járvány miatt időlegesen nem vagy csak részleges munkaidőben alkalmaztak, az 2021-2022-ben akár szabadság nélkül, a törvényesen járó szombat-vasárnapi teljes hétvége, valamint túlórapénz nélkül köteles dolgozni – hangsúlyozta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője.

A politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este kiemelte: ez nem a korábban rabszolgatörvényként emlegetett előterjesztés újra töltése – amelynek egyik lényeges eleme az éves túlórakeret jelentős emelése volt –, hanem ez egy még durvább beavatkozás a munka világába. Dobrev Klára szerint a kormány újabb aljas húzásáról van szó, mert azokkal a munkavállalókkal fizettetné ki a gazdasági károk egy részét, akik amúgy is rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Az új szabályozás lényege ugyanis, ha a munkavállaló a járvány alatt kevesebb időt tölt a munkahelyén, akkor ezt két éven belül ledolgoztathatják vele, és akkor sem jár majd túlóradíj, ha emiatt valakinek akár hat napot kell dolgozni egy héten. Dobrev Klára úgy véli, ezzel elsősorban a multiknak szolgáltatják ki az alkalmazottakat, mert a mikro-, a kis- és közepes vállalkozások jelentős része egyébként is képtelen lesz túlélni ezt a rendkívül nehéz időszakot.

A politikus kiemelte, hogy nem szeretne olyan országban élni, ahol emberek százezreit ítélik halálra, mert a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet nem kis részben a munkavállalókat sújtja. Jelezte ezzel kapcsolatban, hogy máris legalább háromszázezren veszítették el a munkahelyüket, és a kormány egyetlen lépést sem tett az ő érdekükben.

A DK politikusa úgy véli, a az aktuális hatalomnak kellene végre érdemi lépéseket tennie nemcsak a vállalkozások működőképességének megőrzése, hanem az utcára került emberek érdekében is. Ehhez szerinte meg kellene állapítani a kieső jövedelmek után járó tisztességes bérpótló támogatás is, különben sokan egyszerűen éhen fognak halni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr4915613826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása