A köz érdekében

Közérdek

Talán nem a kertvárosi ellenzék küzd súlyos mentális problémákkal

2020. április 26. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-04-26_13_05_25.pngHa valakinek a XVI. kerületben mentális problémái vannak, s nehezen feldolgozható stresszhelyzettel küzd, az maga a polgármester. Úgy tűnik, Kovács Péter a helyhatósági választás óta sem tudja kiheverni azt a traumát, hogy a kerületben az ellenzék érdemi tevékenységet próbál kifejteni. Megnyugtatom azonban: mi csak öten vagyunk, így a képviselő-testületben övé az elsöprő többség, tehát nem kell stresszelnie, és nincs szüksége rá, hogy megalázzon minket.

Ismét bizonyította Kovács Péter a rátermettségét, hiszen a XVI. kerületi ellenzéknek írott leveléből kiderült: a polgármesterünk rendkívül tájékozott, felkészült politikus, s még a koronavírus-járvány lehetséges mentális következményeit illetően is birtokában van a legfontosabb információknak. Így figyelmeztet rá, hogy egyes kutatások szerint a szinte karanténnal felérő kijárási korlátozások a lelki egészségünkre is súlyos hatással lehetnek. A polgármester jelzi, hogy különösen azok veszélyeztetettek, aki rettegnek a fertőzéstől.

Ebben a helyzetet sokan feszültséget, haragot érezhetnek, és az izolációban eltöltött idővel egyenes arányban nő a poszttraumás stressz-szindróma, a szorongás és a depresszió tüneteinek előfordulása. Különösen veszélyeztetettek azok – teszi hozzá –, akik már amúgy is valamilyen mentális betegséggel küzdenek. Ráadásul a fizikai aktivitás ezekben a napokban jelentősen csökken, ez pedig a szellemi teljesítményünket ugyancsak negatívan befolyásolhatja.

A Közösen a Kertvárosért frakció nevében is köszönöm a felvilágosítást. Másfelől határozottan visszautasítom azt a sejtetést, hogy az ellenzék bármely tagja mentális gondokkal küzdene. Mert nehéz másként értelmezni Kovács Péter szavait, ugyanis mindezt az önkormányzat járványhelyzetben való működésével kapcsolatos hét konkrét kérdésre válaszolva fogalmazta meg.

Miközben mi most sem teszünk mást, mint amire a választóktól felhatalmazást kaptunk: helyi kisebbségként próbáljuk a hatalom működését ellenőrizni, illetve javaslatokat teszünk a kerület polgárainak életviszonyait javító intézkedésekre. Ez független a veszélyhelyzettől, mert a 2019-es önkormányzati választás eredményének kihirdetése óta ugyanezen elveknek megfelelően dolgozunk.

Kérdezünk, előterjesztéseket fogalmazunk meg, és az sem szegi a kedvünket, hogy Kovács Pétertől általában nem kapunk érdemi választ. Jobbik esetben csak pökhendi módon kioktat, de ha úgy hozza a kedve, hát megaláz minket. Most éppen ez utóbbi történik. Depressziósak vagyunk, szorongunk, süt belőlünk a harag, a mozgáshiány meg károsan befolyásolja a szellemi teljesítményünket – sugallja a XVI. kerület első embere. Szóval belebolondultunk a karanténba...

De ha valakinek itt mentális problémái vannak, s nehezen feldolgozható stresszhelyzettel küzd, az maga a polgármester. Úgy tűnik, Kovács Péter a helyhatósági választás óta sem tudja kiheverni azt a traumát, hogy a kerületben az ellenzék érdemi tevékenységet próbál kifejteni. Megnyugtatom azonban: mi csak öten vagyunk, így a képviselő-testületben övé az elsöprő többség, tehát nem kell stresszelnie. Mellesleg nem háborúskodni akarunk, hanem keressük az együttműködés lehetőségét.

Tudjuk persze, a fideszes retorika arra épít, hogy csapataik folyamatosan harcban állnak. A kertvárosi polgármestert pedig vélhetően a megfelelési kényszer is vezérli. Nyilván ezért sem hajlandó szóba állni az ellenzékkel, hanem akkor rúg belénk, amikor csak teheti. Ez sem lehet egyszerű helyzet, mert néha talán belegondol: azok a „hülyék” a túloldalon esetleg nem mindig beszélnek olyan nagy marhaságot.

Így már érteni vélem, Kovács Péter miért feszült s haragos, és miért nem bírja már azt a stresszt, amelyet ebben a helyzetben el kell viselnie. Reméljük azonban, hogy nincs nagy baja. Ígérem, mi azzal próbálunk segíteni neki, hogy türelmesek leszünk vele, ám tesszük a dolgunkat tovább, ahogyan eddig is. Azt pedig szívből kívánjuk, hogy a polgármester kiheverjen minden megpróbáltatást. A következő önkormányzati választás 2024-ben lesz, addig talán rendbe jön.

(Fotó: a Közösen a Kertvárosért frakció tagjai, Abonyi János, Csizmazia Ferenc, Hollai Gábor, Nemes Gábor, Vajda Zoltán.)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr7715642336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása