A köz érdekében

Közérdek

Járványhelyzet: a Kertvárosban ez ellenzék szívesen akarna segíteni, de ez az egész egy nagy zűrzavar

2020. május 04. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-05-04_17_55_38.pngLassan helyreáll az egészségügyben is a normál működési rend, de erről sajnos nem kaptak egyértelmű tájékoztatást az érintettek. Ma a Jókai Mór utcai rendelőbe vittem valakit. Az érintett túl van a hetvenedik évén, és döbbenetes volt látni, hogy órákat kellett állnia az épület előtt, de nem csak ő járt így: hosszú sor kígyózott a rendelőnél. Kérte egyikük, tegyek valamit, mert neki havonta kell ide jönnie egy súlyos műtét után, és miközben órákat várakozik odakint, a laborban egyetlen ember dolgozik.

Már többször szót ejtettünk a járványhelyzetről és a koronavírussal kapcsolatos, kerületünket érintő kérdésekről. Az önkormányzatnál számos esetben jeleztük véleményünket, javaslatainkat, de azokat nem igazán hallgatták meg. Ennek ellenére az ellenzéki képviselők – jobb híján saját akaratukból – szívesen segítettek, segítenek ott, ahol tudnak, ha már az önkormányzat nem számít ránk, mert kirekesztenek minket.

Néhány nappal ezelőtt azután jött egy e-mail, és abban azt a kérdést tették fel, hogy áll-e még a felajánlásunk. A helyzetet sem értettem, hiszen mi ígértük közreműködésünket, ennek megfelelően tartottam a szavam és a mai napon csatasorba álltam. Voltam a kistarcsai kórházban, a XVI. kerületi rendelőintézetben, sőt még a belvárosba is vittem valakit, majd gyógyszereket váltottam ki.

Már eddig is segítettünk, hiszen a XVI. kerületi DK-s csapat nagyon egymásra talált: bárki szólt, beindult a láncreakció, s izzott a Messenger. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot interneten, és órák alatt megszervezzük, amit kell, s indulunk oda, ahol számítanak ránk. Ezért nagyon hálásak is az emberek!

A mai nap mégis más volt egy kicsit. Azon gondolkodtam, hogy amennyiben már a veszélyhelyzet bejelentésének pillanatában lerakjuk az együttműködés alapjait, és a fideszes önkormányzati vezetés nemcsak a segítségünkre, hanem véleményünkre is számított volna, előrébb járnánk. Hiszen több képviselő többet lát, és könnyebben megoszthatja a tapasztalatait.

Ma a Jókai Mór utcai rendelőbe vittem valakit. Az érintett túl van a hetvenedik évén, és döbbenetes volt látni, hogy órákat kellett állnia az épület előtt, de nem csak ő járt így: hosszú sor kígyózott a rendelő előtt. Valaki odajött hozzám és kérdezte, ugye, én képviselő vagyok. Mondtam, igen. Kérte, tegyek valamit, mert neki havonta kell ide visszajönnie egy súlyos műtét után, és miközben órákat várakozik odakint, a laborban egyetlen ember dolgozik. Még szerencse, hogy most aránylag jó idő volt…

Lassan helyreáll az egészségügyben is a normál működési rend, de sajnos nem kaptak egyértelmű tájékoztatást az érintettek. Ezért fordulhatott elő az is, hogy az egyik betegnek, akinek időpontja volt mára, s mert nem szorult sürgős beavatkozásra, s hiába nem törölve a rendszerből, vizsgálat nélkül kellett hazamennie, mert a nagy tömeg miatt a laborvizsgálatot sem végezték el.

A legrosszabb ebben a helyzetben az, hogy akik súlyos betegségben szenvednek, esetleg a műtét utáni lábadozás időszakában vannak, és már hosszú ideje nem juthattak el az orvosukhoz, s emiatt elmaradtak a szokásos vizsgálatok, a mai napon sem jártak sikerrel, vagy kiszolgáltatott, szinte reménytelen helyzettel találták szembe magukat.

Valami tehát nagyon nincs rendben. A rendelőintézetben dolgozók persze mindent megtettek, és nem ők vonhatóak felelősségre a nem egyértelmű tájékoztatásért és azért sem, hogy vajon mi volt az oka, hogy a laborvizsgálatokra órákat kellett várni – és a szakszemélyzet létszáma ezen a területen is kevés volt?

A kérdés persze az, hogy akkor most mi is a helyzet az egészségüggyel? A XVI. kerületi újságban mindenről, mindig az olvasható, hogy a dolgok nagyszerűen mennek a maga dolgán, és egy újabb lépéssel előrébb is vagyunk. Meg azt is írják, milyen áldozatkész az önkormányzat vezetése, élén a polgármesterrel. Ma reggel viszont Kovács Péter nem volt ott, hogy szembesüljön a tényekkel. Levelet nem írok neki, mert úgysem válaszol.

Én túlélem a hallgatását, de mennyit érdemelnek azok az emberek, akik nem kapnak sem ellátást, sem válaszokat? Mindenesetre örülök annak, hogy a XVI. kerületi önkormányzat a mai napon élt a felajánlásommal, annak viszont nem, amit láttam. Az igaz, hogy az önkormányzat végül hétfő délután kiadta az egészségügyi ellátórendszer változásával kapcsolatos tájékoztatást

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr8615659820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása