A köz érdekében

Közérdek

Újraindul az egészségügy: egyelőre több a kérdés, mint a válasz

2020. május 05. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

fogorvos.jpgAz egészségügy fokozatosan újraindulhat, bár vannak feltételek. Bizonyos vizsgálatok elvégzéséhez ugyanis kötelező lesz koronavírustesztet végeztetni. Kár, hogy az orvosok maguk sem értik, mi ezzel kapcsolatban a feladatuk. De nem is adtak nekik időt az új helyzet értelmezésére, mert Kásler Miklós miniszter körlevelét május 1-jén kapták kézhez, és 4-ére már fel is kellett volna készülniük. Szóval kaptak három munkaszüneti napot, hogy oldjanak meg mindent. Hétfőn kiderült: ez egyelőre nem sikerült.

Tegnap megdöbbenve, s nem kis meglepetéssel figyeltem, hallgattam a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjével, Farkas Örssel készített interjút az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Érdekes, hogy valaki már ennyire fiatalon képes beilleszkedni a hatalom papagájkommandójába, és minden gondolkodás nélkül fújja, amit a szájába adnak. Igyekezett persze magyarázni az egészségügyi ellátórendszer részleges újra indításával kapcsolatos információkat, ám mérsékelt sikerrel. Ez hiszen hiteles adatok, hatástanulmányok, a szakmával folytatott érdemi egyeztetések, a megfelelő jogszabályi háttér hiányában nem is lehet olyan könnyű feladat

Az egészségügy fokozatosan újra indulhat, bár vannak feltételek. Bizonyos vizsgálatok elvégzéséhez ugyanis kötelező lesz koronavírustesztet végeztetni. Vagyis ez egy központi előírás, de nézzük meg, konkrétan mi is a probléma ezzel? Egyebek mellett az orvosok maguk sem értik, mi a feladatuk. De nem is adtak nekik időt az új helyzet értelmezésére, mert Kásler Miklós miniszter körlevelét pénteken, május 1-jén kapták kézhez, és 4-ére már fel is kellett volna készülniük mindenre. Szóval kaptak három munkaszüneti napot, hogy oldjanak meg mindent.

A védőfelszerelések, a maszkok hiányáról már sokat beszéltünk, s nyilván esélye sem volt egy háziorvosnak vagy fogorvosnak éppen a. munka ünnepe idején beszerezni a szükséges eszközöket. Az államtól pedig nem kapnak védőeszközöket, bár állítólag tízmilliós nagyságrendben vannak felszerelések a raktárakban.

Szóval hétfőtől nyitni kellett, de milyen feltételek mellett? Ki fizeti például a háziorvosi rendelők mostantól naponta többször kötelező folyamatos fertőtlenítését? Ehhez megfelelő vegyszereket ugyanis nem kaptak, és erősen kérdéses, ki fog napjában folyamatosan takarítani? Az orvos, az asszisztens? Mert a szerződtetett takarítók napjában egyszer mennek, és ha állandóan készenlétben kell állniuk, erre vagy van pénze a háziorvosnak, vagy nincs, de ha lenne is rá forrás, honnan szerez egyik napról a másikra újabb embereket?

Nem kevésbé érdekes, hogy bizonyos ellátásokat csak a beteg negatív koronavírustesztjének birtokában nyújthatnak. De az orvos kihez küldje a pácienst, és ha véletlenül sürgős ellátásra lenne szükség, mit kezd a helyzettel? Megvárja a tesztet, esetleg inkább esküjének megfelelően biztosítja az esetenként életmentő ellátást?

Az már csak az én bajom – meg persze számos sorstársam gondja –, hogy hosszú évekkel ezelőtt úgy döntöttem, a fogorvosi ellátást inkább magánorvosi rendelőben veszem igénybe, ami mindjárt minősíti is az állami szolgáltatásokat. Szerencsére nem járok sűrűn fogorvoshoz, de persze az idő előrehaladtával szükség van egy-egy kezelésre.

Bevallom, régen nem szerettem fogorvoshoz járni, mert nagyon rossz tapasztalataim voltak. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy bár sokkal nagyobbak a költségek, de ha már mennem kell, hát legyen bizalmam az orvos iránt, és az sem baj, ha a beavatkozás a lehető legkisebb fájdalommal jár. Ez nekem bejött!

Persze az túlzás, hogy szeretek beülni a fogorvosi székbe, de most már minden félelem nélkül teszem ezt meg, és jó kapcsolatot alakítottam ki a fogorvosommal. Épp a veszélyhelyzet meghirdetése előtt került volna sor egy implantátum beültetésére, de sajnos ez a beavatkozás az ismert okok miatt elmaradt. Most újra nyithatnak a fogorvosi praxisok, de az örömbe egy kis ürüm vegyül, hiszen a helyzet bizonytalan.

A kormány persze hozza a szokásos formáját. Ott van a fogorvos, aki végre visszatérhetne és aktív munkát végezhetne, és ott vagyok én is, aki elvégeztetné a szükséges beavatkozást. Csakhogy itt a vírusveszély – és a kormány tehetetlensége. Nem elég, hogy az európai gyakorlattal szemben alig végeztettek koronavírusteszteket, a kabinet régi „jó” szokása szerint ezúttal is minden felelősséget el akar tolni magától.

Jelenleg úgy tűnik, ha állami intézményi keretek között kell egy vizsgálatot elvégezni, annak költségeit átvállalják, amennyiben viszont minden egyéb más vizsgálat a magánpraxisban történik, mossák kezeiket. A kormány kötelezően előír valamit, ami önmagában is kérdéses, hogy egy körlevéllel, belső utasítással megteheti-e ezt, hiszen az állampolgárokra kötelezettséget csak nyilvános jogszabály állapíthat meg, majd annak megvalósításához biztosítani kell a feltételeket.

Most viszont az jött ki az egészből, hogy nekem, mielőtt fogorvos megyek, koronavírustesztet kell végeztetnem, s úgy tűnik, a saját költségemen. Így a beteg fizesse meg saját védekezésének költségeit, mert ez fog történni. Csakhogy még az sem világos, hová kell mennem, és ezt nemcsak a magánpraxisban nem tudják, hanem a háziorvosok is bizonytalanok. A helyzetet jellemzi, hogy a fogorvosi ellátással kapcsolatos korlátozáson már oldottak: a PCR-tesztet csak akkor kell bemutatnia a páciensnek – derült ki hétfő éjszaka –, ha a kockázatfelmérés szerint alapos a gyanú arra, hogy fertőzöttek.

Minden területen ezzel találkozunk. A tanár oldja meg a digitális oktatást két nap alatt, a munkavállaló törődjön bele abba, hogy 24 havi munkaidőkeretben kell dolgoznia és ezáltal maga előlegezi meg a járvány következményként jelentkező költségeket. Persze azt is lehet, hogy az emberek vegyenek ki fizetésnélküli szabadságot, hogy aztán a nyarat végig dolgozhassák.

Az egészségügyi dolgozó fogadja el, hogy most nem kap bérfejlesztést, de majd egyszeri alkalommal adnak neki ötszázezer forintot, miközben még megfelelő védőszereléshez sem juthattak. A nyugdíjas pedig négy év alatt kapja majd meg 13. havi ellátást. Milyen rendes ez a kormány! És akkor itt van ez a Farkas Örs, aki fiatal kora ellenére képes a hazugsággyár részese lenni – és mindent megmagyarázni.

Lehet, hogy kormányzati politikusok nem találkoztak még orvossal, pedagógussal, gyári munkással? Az ő szüleik nem vesztették el a munkájukat, és a környezetükben sincs ilyen ismerős? Az elmúlt hetekben nem kellett orvoshoz, fogorvoshoz menniük, és semmilyen egészségügyi ellátásra nem szorultak? A szüleik, a nagyszüleik sem?

Minek van ez a kormány, amikor Magyarországon megvalósult az öngondoskodás rendszere? Aki tud, segít magán, a többieket meg otthagyják az áron szélén. Vagy belelökik, hogy ne legyenek szem előtt. Kész szerencse, hogy működik valamennyire a társadalmi szolidaritás, és a legelesettebbnek talán nem kell éhen halniuk.

Az oligarchiák pedig jól megvannak a lopott pénzből, mi több, a veszélyhelyzetben is rendre nyernek zsíros megbízatásokat. A kormány ezt a segítséget adja a magyar társadalomnak.

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr7615661790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása