A köz érdekében

Közérdek

Gödöllői HÉV-rekonstrukció: nem a főpolgármester tehet róla, ha csúszik a beruházás

2020. május 07. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

03_ors.jpgA ráckevei, majd a szentendrei HÉV rekonstrukciója élvez prioritást – jelentette ki korábban Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője. A főpolgármesternek ebben a kérdésben lapot sem osztottak, így elég fura, hogy Kovács Péter XVI. kerületi polgármester Karácsony Gergelyt hibáztatja az M2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésének késlekedése miatt.

Újra és újra előkerül az M2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésének kérdése. Talán már sokak számára unalmas is lehet a téma, mert ez ügyben nem történik igazán semmi. Legutóbb a XVI. kerületi újság hasábjain olvashattunk erről Kovács Péter polgármester sajátos megközelítésében.

Kovács persze ismét politikai kérdést csinál az egész történetből: miközben arra hivatkozik, hogy a terveket Karácsony Gergely is támogatta, elfelejti hozzátenni, nem a főpolgármester volt az, aki a HÉV és a metró összekötésének kérdését háttérbe szorította. Most Szatmáry Kristóf, a kerület fideszes parlamenti képviselője pártársával pont ahhoz a Fürjes Balázshoz és Vitézy Dávidhoz fordultak, akik szerint nem a gödöllői HÉV ügye, hanem a ráckevei, majd a szentendrei HÉV rekonstrukciója élvez prioritást.

Szó sincs tehát arról, hogy a főváros nem támogatná a terveket, hanem a jelenlegi helyzetben annak rövid időn belül történő megvalósítása egyszerűen nem tűnik időszerűnek. Kovács persze ezt nagyon jól tudja, mégis igyekszik az újságcikkben úgy fogalmazni, mintha bármilyen előrelépés történt volna.

A nyilatkozata szerint a fővárostól elkérik a terveket, ami egyelőre nem jelent többet, mint hogy a papírok az egyik íróasztalfiókból átkerülnek egy másikba. Természetesen Fürjes és Vitézy ígéretet tettek arra, hogy az Örs vezér téri átkötés és a Cinkotáig tartó vonal kiviteli terveinek kidolgozását az állam továbbviszi. De az újságból nem derül ki szinte semmi, így konkrét határidő sem kerül szóba, marad tehát ugyanaz a bizonytalanság, mint eddig. Mert mit is jelent az, hogy továbbviszik a terveket? A gyakorlatban semmit.

Azt már csak én teszem hozzá, hogy minderről a főváros nem is tud egyedül dönteni. A HÉV állami tulajdonú cég, és ezt az üzletágat éppen az a Tarlós István korábbi főpolgármester adta át a MÁV-nak minden ellentételezés nélkül, akire egyébként a cikk elejében Kovács hivatkozik. Tarlós idején pedig bruttó hárommilliárdot költöttek a gödöllői HÉV rekonstrukciójáról szóló megvalósíthatósági tanulmány felülvizsgálatára, ami most kidobott pénznek tűnik.

Kovács azt is elfelejti önkormányzati vezetőként, hogy a járványveszély időszakában éppen a saját kormánya vont el súlyos milliárdokat az önkormányzatoktól. Így neki pontosan kellene tudnia, hogy a települések költségvetése mennyire bizonytalan lehet, és egyes helyhatóságok teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, mert lehetetlenné válhat még a kötelező közszolgáltatások biztosítása is. Ebben a helyzetben Karácsonyt hibáztatni felelőtlenség, mi több, erkölcstelen is, mert a súlyos csúsztatások célja nem más, mint a közvetlen politikai haszonszerzés.

Kovács azt is elfelejti, hogy a XVI. kerület ellenzéki frakciója szakmai konferenciát szeretett volna szervezni ebben a témában, de pont a polgármester volt az, aki ettől elzárkózott. Az újságcikk végén leírtak pedig inkább nevetségesek, mint komolyan vehető ígéretek. Tényleg Szatmáry Kristóf lesz az, aki majd elintéz mindent?

A képviselő „természetesen” beszélt a miniszterelnökkel is, aki rábólintott az elképzelésekre. Hát persze, erre minden józanul gondolkodó politikus igent mondana. De mi következik abból, hogy Fürjes és Vitézy kikérik a fővárostól a terveket? Ettől még semmi nem történik, és senki nem tudhatja, mikor valósulhat meg az M2-es metró és a gödöllői HÉV összekapcsolása, illetve a vonal felújítása. Sajnos Kovács Péter a cikkben csak üres lózungokat pufogtat, egyetlen szót sem ejtve az együttműködés fontosságáról nemcsak a XVI. kerületen belül, hanem az ügyben ugyancsak érintett X. és XIV. kerülettel is.

Ebből az egész beruházásból így egyhamar valószínűleg nem lesz semmi. Hiszen Vitézy már megmondta a tutit: a ráckevei, majd a szentendrei HÉV rekonstrukciója élvez prioritást, míg Karácsonynak mindebben lapot sem osztottak.

(Illusztráció: BKK. Így nézhetne egyszer az Örs vezér tere.)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr3415668376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása