A köz érdekében

Közérdek

Néha megnézem ugyan a kerületi újságot, de inkább nem olvasom

2020. május 15. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

kova_cspe_ter_1.jpgA XVI. Kerületi Újság az önkormányzat közpénzből fizetett kiadványa – a 34 ezer példányban megjelenő lapnak csak a nyomtatási és terjesztési költsége is bizonyosan sok tízmillióba kerül –, miközben leginkább a polgármester és a helyi fideszesek szócsöve. A Kertváros életéről ezért a szerkesztőség sajátos szemüvegen keresztül számolnak be, a helyi ellenzék létezéséről pedig tudomást sem vesznek.

„Vallom, hogy az képviselő-testületben nincs helye a pártpolitizálásnak, itt a településért és nem a pártokért kell mindenkinek dolgoznia. Nálunk mindenki kormányon van, senki nincs ellenzékben (csak aki minden áron ott akar maradni)” – írja a polgármester a XVI. Kerületi Újság legutóbbi számában közzétett bemutatkozójában. Ez az eddigi tapasztalataink szerint csak lózung, mert maga folyamatosan pártpolitikai harcot folytat.

Politizál, amikor Karácsony Gergely főpolgármestert vádolja igaztalanul és érdemtelenül az M2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésének késlekedése kapcsán. De politizál akkor is, amikor az ellenzéki képviselőket minősíti, amikor mondvacsinált ügyeket kreál, hogy lejárassa, kirekessze őket. Ugyanazt a módszert követi, amit a nagy vezére, Orbán Viktor is meghonosított a parlamentben.

Ez az ember mondja azt, hogy itt mindenkinek a településért kell dolgoznia, miközben – példaképéhez hasonlóan – hallgat, amikor a helyi ellenzék a közpénzek költésével, a kertvárosiak életminőségével kapcsolatos kérdéseket tesz fel, illetve szakmai javaslatokkal áll elő. Ha meg nem hallgat, az még rosszabb, mert akkor jön a lejáratás. Kovács Péter képes még egy betűhibába is belekapaszkodni – miközben ez tőle sem idegen –, de a beadványainkat érdemi válaszra szinte soha nem méltatja.

Hát ennyit az együttműködésről. Ami a polgármester értelmezésében azt jelenti, hogy vagy egyetértünk vele, vagy fogjuk be a szánkat. A választóktól azonban nem Kovács Péter ajnározására kaptunk felhatalmazást, hanem arra, hogy lehetőségeinkhez képest lépjünk fel az érdekeik érvényesítése érdekében. Ami tényleg nem pártpolitikai kérdés, hiszen mindannyian ugyanazt akarjuk: legyen a Kertváros minél élhetőbb településrész. Csakhogy a polgármester fixa ideája, hogy a bölcsek köve az ő zsebében van, ezért nem kíváncsi senki véleményére, különösen az ellenzéki képviselőkére nem.

Ugyancsak hallgat Kovács Péter, amikor önkormányzati jogosítványokat vonnak el, s amikor a saját kormánya a kerület lakóinak pénzét – ami több százmillió forint – veszi el. És egyetlen rossz szava sincs Szatmáry Kristófról, a kertvárosiak fideszes országgyűlési képviselőjéről sem, aki lelkesen szavazta meg a rabszolgatörvényt, az önkormányzatok építésigazgatási hatásköreinek elvételéről szóló előterjesztést, és boldogan asszisztál a települések működését veszélyeztető pénzelvonásokhoz, de a panelprogramra szánt összeg növelését sem támogatta.

A budapesti útépítési programot koordináló miniszteri biztos persze miért is tiltakozna, hiszen ez az „aszfaltbetyár” ötvenmilliót nyert saját panziójának építéséhez, ahová közpénzből – százmilliókból – mindjárt aszfaltozott utat is kiépítenek. Úgy tűnik, ha saját magáról van szó, jobb az érdekérvényesítő képessége, amivel a saját választói kapcsán nem tud, de talán nem is akar élni.

Ebben a kerületben mindenki kormányon van – állítja Kovács Péter, viszont abból is csak kivételesen kért, hogy az ellenzéki képviselők önkéntes munkával bekapcsolódjanak a járványveszély miatt nehéz helyzetbe került emberek megsegítésébe. A közpénzből finanszírozott kerületi lap persze ilyesmiről sem ír. Meg arról sem, hogy a DK képviseletében számítástechnikai eszközöket adományoztunk egy iskolának. Ha Kovács Péter teheti, ezt meg is tiltotta volna nekünk. Bezzeg amikor Szatmáry ad át három laptopot, azzal nincs baj, mi több, a kerületi újság fényképes tudósításban ad hírt a nagyszerű eseményről.

A mindannyiunk pénzéből kiadott propagandalap persze nem is érdemli meg az újság minősítést, mert az egész úgy néz ki, mint egy fizetett politikai hirdetés. Náluk a pártatlanság, a tárgyilagosság és tényszerűség ismeretlen fogalmak, és csak a jó – vagyis a Kovács Péter fényezésére alkalmas – hír a hír. Az sem baj, ha a polgármester nyilvánvalóan hazudik, attól az még meg fog jelenni.

Kovács Péternek azonban velünk nincs szerencséje. Ha a helyi „sajtó” nem is vesz tudomást rólunk, mi azért a továbbiakban is minden lehetőséget kihasználunk arra, hogy felhívjuk a választók figyelmét, amikor valami nincs rendben a kerületben. Amennyiben más nincs, hát marad a közösségi média, amit szerencsére a „kovácspéterek” egyelőre még nem cenzúrázhatnak.

 (Fotó: 16.kerület.itt lakunk.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr5815697618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása