A köz érdekében

Közérdek

Jelentősen nőhetne a köztisztviselők fizetése, ha a belügyminiszter is úgy akarja

2020. június 25. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-06-25_9_48_11.pngTörvénymódosítás kezdeményezését javasolja a belügyminiszternek Kertváros képviselő-testülete. E szerint a szolidaritási hozzájárulás egy részét – amely kerületünkben idén 270 millió forint – nem kellene a központi költségvetésbe befizetni, amennyiben azt az önkormányzatok a köztisztviselők illetményének emelésére fordítják.

Már korábban felvetettem, hogy a XVI. kerületben a köztisztviselői illetményalapot – amely legalább két éve nem változott – a jelenlegi ötvenezerről emeljük hatvanezer forintra. A versenyszférában a bérek tavaly márciushoz képest kilenc, de két esztendőre visszatekintve mintegy húsz százalékkal nőttek. Így a polgármesteri hivatalban dolgozó közszolgák is joggal tarthatnak igényt magasabb jövedelemre, s ha nem cselekszünk, félő, hogy a felkészült szakemberek másutt keresik majd a boldogulást.

Ezért jutottam arra a következtetésre, hogy az illetményalapot húsz százalékkal kellene emelni. Amúgy nem érdektelen, hogy a fővárosi kerületek között is jelentős, akár húsz százalékos különbség van, így nemcsak a versenyszféra elszívó hatása érvényesülhet, hanem a nálunk dolgozó köztisztviselők számára más városrészekben is akadhat nagyobb jövedelmet ígérő állás.

Az önkormányzati törvény ma is lehetőséget ad rá, hogy a helyhatóságok saját bevételik terhére eltérjenek a több mint tíz éve változatlanul 38 650 ezer forintos illetményalaptól, de kérdéses, hogy ehhez mindenütt van-e saját forrás. A Kertváros szerencsés helyzetben van, mert az átlagosnál nagyobb saját bevételei révén jutna erre pénz, csakhogy az állam szolidaritási hozzájárulás címén elvon a kerülettől 270 milliót, és ez az összeg jövőre akár a négyszeresére is nőhet.

Emiatt javasoltam, hogy a képviselő-testület hozzon határozatot arról: indítványozzuk a belügyminiszternél, hogy kezdeményezzen törvénymódosítást. A Közösen a Kertvárosért frakció egyetértésével benyújtott előterjesztés szerint a polgármesteri hivatalokban és a közterület-felügyeleteknél foglalkoztatott köztisztviselők esetében a magasabb illetményalap eléréséhez – nálunk konkrétan a hatvanezer a cél – biztosítson az állam segítséget.

Nem alamizsnát kérünk, hanem csak annyit, hogy a szolidaritási hozzájárulás egy részét fordíthassuk a közszolgák munkájának érdemi elismerésére. Ez különben nemcsak a XVI. kerületet érinti, hanem mindazokat a településeket is, ahol az adóerő-képesség – ezt leegyszerűsítve az önkormányzatok egy főre eső saját bevételei alapján számítják ki – az átlagosnál nagyobb.

A képviselő-testület a javaslatomat június 24-én tárgyalta és elfogadta. Amennyiben a belügyminiszter is mellénk áll, és kezdeményezi a kormánynál, hogy forduljon a parlamenthez az idei költségvetési törvény november 1-jétől hatályos módosítása érdekében, esély van arra, hogy a köztisztviselői illetményalapot az önkormányzatok ne kizárólag a saját forrásaik terhére emelhessék, hanem a szolidaritási hozzájárulás egy részét – fejenként havi legfeljebb 21 350 forintot – engedjék el, ha azt a közszolgák javadalmazására fordítják.

A labda – miután a javaslatomat elfogadták, s a testület határozata alapján a polgármester még a nyáron a belügyminiszterhez fordul – a kormány asztalán pattog majd. Kérdéses persze, mit szól ehhez a kabinet, de az esélyeket javítja, hogy mégiscsak egy fideszes településvezető indítványozza a törvénymódosítást.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr8015913706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása