A köz érdekében

Közérdek

Sárgarózsa utca burkolatfelújítása: lesz-e egyezség a két önkormányzat között?

2020. július 17. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-07-17_7_07_22.pngA Kertváros képviselőjeként egyeztettem Mustó Géza kőbányai alpolgármesterrel a X. és a XVI. kerület határán lévő Sárgarózsa utcában kialakult helyzetről. Ő vállalta, hogy a következő hetekben helyszíni bejárást tartunk, és rövid határidőn belül döntenek, milyen felújítási munkákat tudnak elvégezni a mi kerületünk lakosai érdekében. Itt egyébként sajátos helyzet alakult ki: a járda a XVI., míg az útpálya a X. kerülethez tartozik.

 

Személyesen találkoztam a Kertváros képviselőjeként Mustó Géza kőbányai alpolgármesterrel a Sárgarózsa utcai helyzet kapcsán. Ő vállalta, hogy hamarosan helyszíni bejárást tartunk, és ennek tükrében – figyelembe véve, hogy Kőbánya is nehéz helyzetbe került a pandémia okán, a kormány által elvont pénzek miatt – mielőbb döntenek, milyen felújítási munkákat tudnak elvégezni kifejezetten a mi kerületünk lakosai érdekében.

Mustó Géza a személyes megbeszélésünk során elmondta, hogy egyeztettek a Kertváros polgármesterével, Kovács Péterrel arról, hogy a XVI. kerület érintettsége miatt a Kertváros is beszállna a felújításba, és fele-fele arányban vállalná a költségeket. Ezt az információt némi meglepetéssel fogadtam, hiszen Kovács Péter nem számolt be a testületi ülésen arról, hogy a Sárgarózsa utca ügyében tárgyalt volna a kőbányai polgármesterrel. Sőt azt üzente az ottani városvezetőknek, hogy a XVI. kerületi testület nem támogatta a felújítást, és ahhoz nem kíván saját forrásból hozzájárulni.

Az eredeti előterjesztésemben különben az állt, hogy Kertváros képviselő-testülete felkéri „a polgármestert, hogy a Budapest Főváros X. kerületi Önkormányzat polgármesterével vegye fel a kapcsolatot, és kezdeményezzen tárgyalást az együttműködés érdekében, továbbá arra, hogy a tárgyalás végső eredményét, annak dokumentumaival (felújítási terv, részletes költségvetés, megállapodás-tervezet) együtt, legkésőbb a soron következő ülésen tárja a képviselő-testület elé”.

Ez azonban Kovács Péternek nem tetszett, hanem azt javasolta, hogy – figyelemmel a Sárgarózsa utcai lakók által megfogalmazott kérelemben foglaltakra – a polgármester kezdeményezze a X. kerületi önkormányzatnál a Sárgarózsa utca burkolatának felújítását.

ke_pernyo_foto_2020-07-17_6_13_43.png

Kérdezi ugyanis, miért kellene a Kertvárosnak költenie erre, mert a kerület nem olyan gazdag, hogy más városrész által fenntartott út javítására költsön. Ezzel az érveléssel csak az a baj, hogy a Sárgarózsa utcában megnövekedett forgalom elsősorban a XVI. kerület lakosainak mindennapjait nehezíti meg.

A helyben élők érdekében kénytelen voltam a polgármester javaslatát elfogadni, mert ezzel legalább életben tarthattam azon reményeket, hogy az út felújítása megkezdődhet. A polgármester sajnos nem számolt be róla, hogy a háttérben tárgyalások folytak ebben ügyben. Pedig előbbre tartanánk, ha erről tájékoztat minket, hiszen a X. kerület alpolgármestere éppen arról beszélt, hogy a két városrész között megegyezés van a Sárgarózsa utca ügyében: felel-fele arányban vállalják a felújítás költségeit.Vajon mi a magyarázata annak, hogy erről sem a képviselő-testület, sem a közbiztonsági és közlekedési bizottság nem értesült?

Mellesleg az ügy előzménye, hogy a Sárgarózsa utcában lakók már korábban panasszal éltek az ugrásszerűen megnövekedett személyautó- és nehézgépjármű-forgalom miatt, amelyet az magyarázhat, hogy ez a két kerület határán álló utca gyűjtőútként működik a Kerepesi út–Veres Péter út felé. Az útburkolat viszont igen rossz állapotban van, és alkalmatlan arra, hogy ott napi 2000-2500 jármű haladjon át, nem ritkán szabálytalanul, akár 70-80 kilométeres sebességgel. Emiatt jelentősen nőtt a zajterhelés és a légszennyezés. A helybeliek aláírásgyűjtést is kezdeményeztek annak érdekében, hogy első lépésként vezessenek be sebességkorlátozást, illetve az önkormányzat tegyen lépéseket az út burkolatának felújítására.

(Fotó: Mustó Géza, Kőbánya alpolgármestere és Nemes Gábor XVI. kerületi önkormányzati képviselő.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr3616012620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása