A köz érdekében

Közérdek

Tisztességes újságírásból példát mutatott az Index – érdemes lenne ezt megfontolni a XVI. kerületi lapnál is

2020. július 26. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-07-26_15_09_48.pngA nyomtatott lapok és internetes portálok szinte minden területen a hatalmat szolgálják, és ez nincs másképp az egyes fideszes irányítású önkormányzatok által közpénzen fenntartott helyi, elvileg közszolgálati szerepet betöltő újságoknál sem. A XVI. kerület miért is ne ezt a gyakorlatot követné? Az Index most minden írástudó számára követendő példát mutatott arra, miként is működik a független újságírás. Vajon lesz követőjük?

Az Indexnél történtek kapcsán sok mindenen elgondolkozhatnak az emberek. Ami a legszembetűnőbb, az az összefogás. Csaknem 90 munkatárs döntött úgy, hogy inkább feladja az állását, egzisztenciáját, de nem enged. Nem tűrték, hogy politikai, gazdasági vagy bármilyen más megfontolásból fentről határozzanak meg számukra bármit is, amivel az évtizedeken át megőrzött függetlenségüket korlátozták volna. Le a kalappal előttük, hiszen példát mutattak személyes bátorságból tisztességből, szolidaritásból. Mindez az összes többi média számára követésre méltó.

A nyomtatott lapok és internetes portálok szinte minden területen a hatalmat szolgálják, és ez nincs másképp az egyes fideszes irányítású önkormányzatok által közpénzen fenntartott helyi, elvileg közszolgálati szerepet betöltő újságoknál sem. A XVI. kerület miért is ne ezt a gyakorlatot követné?

Az persze egy-egy szerkesztőség tagjainak szakmai tisztességén, felkészültségén is múlhat, hogy meddig mennek el, és igyekeznek-e megőrizni legalább a látszatot, hogy valóban újságot, s nem minősíthetetlen propagandakiadványt állítanak elő. Sok függ persze attól is, hogy a fenntartó – a polgármester, a képviselő-testület – meddig megy el, és képes-e önmérsékletet tanúsítani. Ez utóbbira már csak azért is szükség lenne, mert az emberek nem olyan ostobák, hogy ne látnának át a szitán. Ha azt érzékelik, hogy a helyi újság nem több, mint egy silány propagandalap, a kinyomtatott esetleg több ezer-tízezer példány jelentős része gyorsan a szemétben végzi.

Sajnos a XVI. kerületi újság sem a hiteles, pontos és pártatlan tájékoztatásról híres, hanem leginkább azt a célt szolgálja, hogy a polgármestert és a térség fideszes országgyűlési képviselőt fényezze. Aki pedig csak a helyi lapból tájékozódik, annak be kell érnie győzelmi jelentésekkel, mintha nálunk minden rendben lenne. Mellesleg arról sem értesülhetnek a lakók, hogy létezik a helyi ellenzék, mert – miként az állami médiumok – hallgat a NER rendszerét elutasítóknak még a létezéséről is.

Kovács Péter polgármester egyébként több nyilatkozatában is hangoztatta, hogy ez egy pártpolitika-mentes kerület, és nem tűri, hogy az önkormányzat munkáját a képviselők politikai hovatartozása befolyásolja. Hát, ez a hangzatos állítás egyre inkább üres szólamnak tűnik. Példák sorát lehetne felhozni, amikor maga a polgármester tévedett a pártpolitika területére, és vette látványosan semmibe az ellenzék szakmai érveit is.

Egyik Facebook-poszthoz mellesleg az alábbi kommentet fűzte: „Feltettem egy poszthoz a másik fél álláspontját mindenféle komment nélkül. Ön erre ledorongol, hogy merek ilyet csinálni. Erre én szóvá teszem, hogy azért azt már az óvodában is megtanulhattuk: a véleményünk kialakítása előtt érdemes mindkét fél véleményét megismerni”.

Pontosan ezt a tanácsot nem fogadja meg a XVI. kerületi újság, mert szemrebbenés nélkül tesz közzé egyoldalú nyilatkozatokat, esélyt sem adva a másik fél álláspontjának ismertetésére. Nem fér bele az újságba a Kertvárosért frakció tevékenysége, de még a helyi lakosság mindennapi gondjairól sem tudósítanak. Bármilyen közintézmény működése vagy egy-egy kerületi esemény kapcsán sem az a fontos, hogy tényszerűen beszámoljanak a történésekről, mert ennél fontosabb, hogy Kovács Péter minél több fotón szerepeljen. Aki nem hiszi, nézzen utána! Az újság főszerkesztője ezt olvasta ki a Szervezeti és Működési szabályzatból?

Végezetül: a lap egyik hagyománya – ami persze elvileg jó dolog lehetne –, hogy a választások után bemutatják a megválasztott képviselőket. Itt is akadt némi zavar, mert az ellenzéki frakció tagjai által írott bemutatkozókat a főszerkesztő cenzúrázni akarta, de az általa javasolt módosításokat nem fogadtuk el. Végül olyannyira kínossá vált a helyzet, hogy kényszerűen beadta a derekát. Így – az együttműködés révén – legalább egyszer mi is bekerülhettünk a lapba

Ez is bizonyítja, ha van összefogás, azzal lehet legalább némi eredményt elérni. Talán ez az egyik legfontosabb üzenete az Index volt munkatársainak is. No, és persze az, hogy követelnünk kell: az önkormányzatban zajló munkáról hitelesen számoljon be a XVI. kerületi újság is, és adjon teret az ellenzék véleményének. Ettől lenne az egyébként nem túl igényes megjelenésű propagandakiadvány valóban újságnak minősíthető termék.

(Fotó: a Monemtum kezdeményezésére – amelyhez a DK is csatlakozott – az Index szétverése ellen tiltakoztak több ezren pénteken Budapesten)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr6916078232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása