A köz érdekében

Közérdek

Miért pont a Csonka János szakiskolába vezényelnek iskolaőröket?

2020. augusztus 14. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-08-14_18_54_27.pngA Kertváros egyetlen közoktatási intézményében lesz iskolaőr az idei tanévkezdéstől. A Csonka János Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola fenntartóját, a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkártól várunk választ egyebek mellett arra, miért pont ebbe az intézménybe vezényelnek kényszerítő eszközök sorával felszerelt iskolaőrt?

A XVI. kerületi oktatási intézmények közül egyedül a Csonka János Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában lesznek iskolaőrök. Ezzel kapcsolatban megkerestük Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárt, s az alábbi kérdéseket tettük fel neki:

  • Nem ismert, hogy milyen megfontolások alapján választották ki a kerületben éppen ezt az oktatási intézményt, és konzulták-e előtte a szakiskola vezetővel, pedagógusaival? Egyáltalán tapasztaltak-e korábban olyan erőszakos cselekményeket, amelyek szükségessé tehetik gumibottal, vegyi eszközzel – könnygázspray-vel –, bilinccsel felszerelt, testi erő alkalmazására feljogosított iskolaőrök alkalmazását?
  • Nem egészen három héttel az iskolakezdés előtt talán már tudni kellene azt is, hogy kik lesznek az iskolaőrök, és hol tart a felkészítésük?
  • A minisztérium szerint elegendő idő áll-e rendelkezésre ahhoz, hogy egy 120 órás tanfolyam keretében a szükséges kompetenciákat, ismereteket a jelöltek megszerezzék?
  • Kérem, tájékoztasson arról is, hogy az érintett intézmény tanulói és a szüleik milyen formában értesülnek az új rendszer bevezetéséről, és kapnak-e megfelelő tájékoztatást az iskolaőrök intézkedési jogosultságairól, s arról, a jogellenes vagy annak vélt fellépésük esetén milyen jogorvoslati lehetőség áll rendelkezésre.
  • Tud-e már a konkrét intézkedésekről a szülők választott képviselete, illetve a diákönkormányzat? Kaptak-e részletes tájékoztatást, kikérték-e véleményüket, s lesz-e bármilyen befolyásuk az új iskolaőrök működésére?

Várjuk államtitkár úr megtisztelő válaszát! Amennyiben megkapjuk a kért információkat, természetesen azokat is közzétesszük.

 

(Fotó: http://csonkabp.sulinet.hu – Csonka János Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr416140000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása