A köz érdekében

Közérdek

Megjelent a koronavírus a kertvárosi iskolákban is? Orbán tehetetlensége nem vezet sehová

2020. szeptember 14. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-09-14_11_52_19.pngA Kertvárosban is aggódnak a szülők, hogy a XVI. kerületi közoktatási intézményekben megjelent-e a koronavírus. Fertőzöttekről egyelőre nem tudni, ám arról vannak információk, hogy a bármilyen betegség legkisebb tüneteire utaló esetekben a gyerekeket hazaküldik. Őket tesztelni fogják? Lesz kontaktkutatás? Minderre választ az Észak-pesti Tankerület igazgatójától várok.

Több szülő tájékoztatása alapján néhány kertvárosi iskolában is megjelent a koronavírus. A pontos fertőződtek számáról nem tudni – miként az sem ismert, van-e tényleg covidos bármelyik intézményben –, de elmondásuk szerint már aprónak látszó tünetekkel is hazaküldenek gyerekeket. A szülők nem értesültek arról, hogy az érintett iskolákban milyen intézkedésekre készül a tankerület.

A hozzám érkezett jelzések valóságtartalmát természetesen nem tudom ellenőrizni, ezért tájékoztatást kértem Kovács Katalintól, az Észak-pesti Tankerület igazgatójától. Tudnak-e fertőzöttekről, azok számáról, s milyen intézkedésekre készülnek a tanárok és a tanulók biztonsága érdekében? – ezekre a kérdésekre várok mielőbbi választ.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy október 1-jétől kötelező lesz a testhőmérséklet vizsgálata az iskolákban a belépéskor. Több kérdésre azonban nincs válasz: honnan lesz az iskolákban érintésmentes lázmérő – ezek ára 12-13 ezer forintnál kezdődik, s ennyi pénzért nyilván nem a legmegbízhatóbb készülékeket kínálják –, azok beszerzését milyen módon oldják meg, s egyáltalán ki végzi el a mérést? A tanárok? Ez aligha tartozik a munkaköri kötelezettségeik közé.

Szintén nem érdektelen, hogy a XVI. kerületben van olyan oktatási intézmény, amelyben a diákok száma meghaladja a nyolcszázat. Ha egy mérés csupán 15-20 másodpercet vesz igénybe, percenként három-négy gyerek testhőmérsékletét lehet vizsgálni. Amennyiben kapnak tíz hőmérőt, a beléptetés akkor is eltarthat húsz-harminc percig. A tankerületnek erre vajon mi a válasza?

Mindez nem csupán elméleti felvetés, hiszen a szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola egyik tanárának pozitív lett a koronavírus-tesztje, emiatt hét osztály került karanténba - írta a Nyugat.hu. vasárnap. Pár napja Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt nyilatkozta, hogy tíz és húsz között van azon iskolák száma, ahol részlegesen - egy-egy osztályt érintve - digitális oktatásra kellett átállni a koronavírus-járvány miatt.

Egy egész osztály és öt tanár esetében rendeltek el hatósági házi karantént Székesfehérváron, ugyanis érintkeztek egy pozitív tesztet produkáló diáklánnyal a Vasvári Pál Gimnáziumban – írta az fmc.hu szeptember 9-én.

Két nappal korábban Tóth József polgármestere a Facebook-oldalán jelentette be, hogy „a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Hajdúböszörményi Járási Hivatala a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum József Attila Szakképző Iskolája minden dolgozóját – oktatókat és egyéb technikai dolgozókat is – hatósági karantén alá vonta COVID-19 megbetegedéssel összefüggésben, ezért az intézményben tantermen kívüli digitális oktatás formájában zajlik a tanítás". Azt is hozzátette: hivatalosan megerősített koronavírusos polgári lakosról továbbra sincs tudomásuk.

A Délmagyar pedig arról számolt be, hogy három szegedi iskolában már biztosan találtak koronavírus-fertőzötteket. Összesen 91 gyerek és 15 pedagógus érintett. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, a Tömörkény István Gimnáziumban és a szőregi Kossuth Lajos Általános iskolában is megjelent a koronavírus – közölte a lappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az említett intézményekben egy-egy osztályban áttértek a tantermen kívüli, digitális munkarendre. A lap arról is értesült, hogy az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolából is haza kellett küldeni fertőzésgyanú miatt egy osztályt.

Kapuváron kilencven diák és 13 tanár került karanténba, miután a Páli Szent Vince Iskolaközpont három diákjának pozitív lett a koronavírus-tesztje. A minisztérium és az operatív törzs jelenleg nem rendelt el szünetet, első körben tesztelik azokat, akik most karanténba kerültek. Amennyiben még több fertőzött lesz, rendkívüli szünetet rendelnek el, vagy digitálisan folytatják a tanévet.

És mi lesz ennek a történetnek a vége?

(Fotó: portfolio.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr1616200616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása