A köz érdekében

Közérdek

Nem kis lépés az orvosi bérek emelése, de mi lesz a szakdolgozók fizetésével?

2020. október 08. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-10-08_6_17_09.pngKapják meg azonnal a százszázalékos béremelést az orvosok, a háziorvosok, az ápolók és a teljes kórházi személyzet, s ugyanez járjon a szociális dolgozóknak, beleértve az önkormányzati fenntartású szociális intézmények dolgozóit is – ezt javasolta a DK. A Fidesz – beleértve Szatmáry Kristóf XVI. kerületi képviselőt is – még tárgyalni sem volt hajlandó erről.

A Demokratikus Koalíció mindent megtett annak érdekében, hogy az egészségügyben dolgozók béremeléséről szóló törvénytervezetből kikerüljenek az igazságtalanságok. Öt módosítást is benyújtottunk, ezekben azt kértük, hogy

  1. 100 százalékos béremelés legyen,
  2. ezt azonnal hajtsák végre, ne évek alatt,
  3. járjon az emelés visszamenőlegesen, már júliustól,
  4. kapják meg a béremelést az orvosok, a háziorvosok, az ápolók és a teljes kórházi személyzet is,
  5. ugyanezt a fizetésemelést kapják meg a szociális dolgozók, beleértve az önkormányzati fenntartású szociális intézmények dolgozóit is.

A Fidesz mindezt olyannyira nem akarta, hogy már a Parlament törvényalkotási bizottságában lesöpörték a javaslatainkat, hogy a képviselők ne is tudjanak szavazni ezekről a kérdésekről. A béremelésből így kimaradnak az ápolók és a teljes kórházi személyzet, valamint kimaradnak a szociális intézmények dolgozói is. Márpedig ha ők nem lennének, akkor az egészségügyi és szociális ellátás nem holnap vagy holnapután omlana össze, hanem még ma, perceken belül.

Az orvosok jogállására vonatkozó törvény mellesleg egyelőre átláthatatlan. Például a háziorvosok – akik magánvállalkozóként folytatják a praxist – azt sem tudják, ők miként részesülnek a béremelésből. És felvetődhet még sok más kérdés is, hiszen a járóbeteg-szakellátó intézményeket – miután a Nemzeti Népegészségügy Központ nyújtotta finanszírozás nem elegendő – nem kis részben saját forrásból az önkormányzatok tartják fenn. Az ő esetükben mi lesz a helyzet? És mi történik a betegágyak mellett szolgáló 55 ezer szakdolgozóval?

A szociális szféra dolgozói pedig végképp vesztesei az új szabályozásnak. Ők is vannak csaknem százezren, és a fizetésük rendezéséről – pedig sokan csak a minimálbér körüli összeget kapják – ezúttal is elfeledkeztek. Pedig semmivel nem látnak el fontosabb feladatokat, mint az állami kórházak.

Szatmáry Kristóf képviselő úr, Ön és fideszes párttársai ezekre a kérdésekre miért nem fordítottak semmilyen figyelmet?

(Fotó: MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr4616231724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása