A köz érdekében

Közérdek

Halottak napja: létesítsünk ideiglenes megállót a cinkotai temető mellett

2020. október 13. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-10-13_12_11_29.pngKözlekedési káosz uralkodik a temetők környékén a Halottak napja idején. Nincs ez másként a cinkotai temető mellett sem, ezért javaslom: a gödöllői HÉV vonalán alakítsunk ki ideiglenes megállóhelyet, ezzel is megkönnyítve a temető megközelítését.

Hosszú ideje az év egyik jelentős forgalomnövekedéssel járó időszakává vált október vége, november eleje. November 1-je, a Mindenszentek ünnepe 2000-től ismét hivatalosan bekerült az egyházi ünnepek közé, s egyben munkaszüneti nap is. Az ezt követő Halottak napja, november 2-a fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés alkalmává.

Ezekben a napokban az emberek gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére. A temetők forgalma emiatt jelentősen megnövekszik, és többen érkeznek autóval is. A XVI. kerületi cinkotai temetőbe ugyancsak sokan ellátogatnak, és ebben az időszakban szinte lehetetlen megállni, miközben jelenleg egyetlen buszjárat létezik, amelynek meg kellene birkóznia a megnövekedett forgalommal.

Így felmerül a kérdés, milyen egyéb lehetőséget érdemes keresni annak érdekében, hogy a zsúfoltságot enyhítsük és az autóforgalmat némileg visszaszorítsuk. Ráadásul idős emberek sora is ellátogat ilyenkor a temetőkbe, akik zömében a közösségi közlekedést veszik igénybe.

A cinkotai temető mellett halad el a MÁV Zrt. tulajdonában, de a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) irányítása alatt működő H8-as HÉV-vonal. Így felmerülhet annak lehetősége, hogy a szerelvények ideiglenesen ebben az időszakban megállhatnának a temető mellett.

Egy ideiglenes megálló létesítése nem is új megoldás, hiszen a Forma 1 magyarországi nyári futamai idején a gödöllői HÉV-nél alakítottak már ki ilyet. Felmerül tehát annak lehetősége, hogy Cinkotán is válasszunk hasonló megoldást. A Közösen a Kertvárosért frakció egyetértésével javaslom ezért, hogy az önkormányzat vegye fel a kapcsolatot a MÁV Zrt. vezetésével, mint a HÉV üzemeltetőjével, illetve a BKK-val.

Sajnos két hét vélhetően nem elegendő az ideiglenes megálló kialakítására, de ez a jövőre nézve mindenképp előremutató megoldás lehetne. Elsőként a Mindenszentek és a Halottak napja időszakára kialakított ideiglenes megálló létesítésére teszek javaslatot, de a későbbiekben nem zárható ki annak lehetősége sem, hogy akár más napokon, egyes hétvégeken is megálljon a temetőnél a HÉV kerületi lakosok érdekében.

Ezért javaslom, hogy a XVI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete támogassa a cinkotai temetőnél ideiglenes HÉV-megálló kialakítását, amely minden évben biztosítaná a Mindenszentek és a Halottak napja miatt megnövekedett forgalom zavartalan lebonyolítását. A testület ennek érdekében kérje fel a polgármestert, hogy kezdeményezze, illetve folytassa le a MÁV Zrt. illetékes vezetőivel az egyeztetéseket.

A képviselő-testület ugyanakkor kérje fel a polgármestert, hogy – a tárgyalások eredményétől függően – a jelen határozatban foglaltak megvalósításához szükséges költségeket a 2021. évi költségvetésbe tervezze be. A testület emellett kezdeményezze, hogy a polgármester a BKK illetékes vezetésével egyeztessen arról, hogy minden évben a Mindenszentek és Halottak napján, valamint az e napokhoz legközelebb eső hétvégén a cinkotai temető nyitvatartási időszakában a MÁV Zrt-vel közösen kialakítandó ideiglenes HÉV-megállóban a szerelvények megállását a menetrendbe illessze be, és a szükséges információkat ossza meg a közvéleménnyel.

(Illusztráció: wikipedia.org)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr2716237664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása