A köz érdekében

Közérdek

Az egészségügyben dolgozók munkáját nem kell megbecsülni?

2020. október 26. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-10-26_16_30_27.pngMár októbertől havi plusz bruttó harmincezer forint kertvárosi pótlékot kapnak az óvodapedagógusok, a gyógypedagógusok és az óvodapszichológusok. Korábban javasoltam, hogy ismerjük el az egészségügyben dolgozók járványhelyzetben kifejtett fokozott erőfeszítéseit is, de az előterjesztésemet a fideszes többség némileg széttrollkotta. Hogy is van ez?

Az elmúlt hónapokban nagyobb terhelésnek voltak kitéve a szakrendelő munkatársai, és az óvodákban dolgozó pedagógusoknak is alkalmazkodniuk kellett a megváltozott, kihívásokkal teli helyzethez. De ha nem nehezíti a hétköznapjainkat a koronavírus, akkor is változtattunk volna a juttatási rendszeren, hiszen anyagilag is szeretnénk megbecsülni a kollegák munkáját – nyilatkozta Ács Anikó alpolgármester a XVI. Kerületi Újság legutóbbi számában.

Az idei költségvetés módosításakor ezért megemelték a kertvárosi pótlék összegét, és kiterjesztették a jogosultak körét. E szerint már októbertől havi plusz bruttó harmincezret kapnak az óvodapedagógusok, a gyógypedagógusok és az óvodapszichológusok. A sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok munkáját elismerő esélyegyenlőségi pótlék is csoportlétszámtól függően havi bruttó tíz- és hatvanezer forint közötti összeggel emelkedik.

Ennek kétségkívül örülni lehet, bár az sajnálatos, hogy az intézmények működtetésében közreműködő egyéb, nem pedagógusként foglalkoztatott más munkavállalók az alpolgármester nyilatkozata alapján kimaradnak a sorból. A szakrendelőben dolgozók anyagi megbecsülése érdekében viszont csak a jövő évtől tervezik bevezetni az egészséges kertvárosért pótlékot, ráadásul ennek szabályai még kidolgozás alatt állnak.

Csak emlékeztetni tudom alpolgármester asszonyt, hogy már szeptemberben javasoltam: a kerület önkormányzati fenntartású egészségügyi intézményeiben közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó orvosok és szakszemélyzet áldozatos munkáját elismerve hozzuk létre a kertvárosi pótlék bevezetéséhez szükséges rendelkezéseket. A beadványomat azonban a képviselő-testület széttrollkotta. Tulajdonképpen egyedül a pótlék bevezetését támogatta, amit a kertvárosi pótlék helyett egészséges kertvárosért pótléknak nevezett el.

„Az elmúlt hónapokban nagyobb terhelésnek voltak kitéve a szakrendelő munkatársai” – idézhetném Ács Anikót. Tehát az ő erőfeszítéseiket is el kellene ismerni, ráadásul a szakrendelőben feleannyian – nagyjából kétszázan – dolgoznak, mint az óvodákban, vagyis az egészségügyben foglalkoztatottak nagyobb anyagi elismerése kevesebbe kerülne. A javaslatom egyébként úgy szólt, hogy a hatályos közalkalmazotti bértábla szerinti garantált illetményeket húsz százalékkal emeljük meg, ami a szakorvosok esetében nagyjából negyven-hatvanezer forintot jelentene havonta.

De nézzünk más számokat is. Az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek működési és felhalmozási kiadásainak főösszege az első félévben a polgármester beszámolója szerint 4,4 milliárd forint volt, ami az eredeti előirányzat 44 százaléka. Így a tervezetthez képest a kerület kasszájában maradt június végéig időarányosan több mint félmilliárd forint. Csupán a szakrendelő esetében ez a megtakarítás – elsősorban az elmaradt beruházások és felújítások miatt – bőven meghaladja a kétszázmilliót.

Már csak ezért sem értem, miért szavazták le azt a felvetésemet is, amely szerint biztosítsunk plusz 15 millió forintot az önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények orvosi műszereinek karbantartására, pótlására. Ez a fentiekhez képest nevetséges összeg. Meg a Kertváros éves büdzséjéhez képest is, amely idén meghaladja a húszmilliárd forintot.

A fideszes testület amúgy teljesen félreértelmezte ezt a javaslatot, hiszen én 15 millió forintnyi többlettámogatásra – tehát az eddig biztosított 30 millión felüli összegre – tettem javaslatot. Amit módosítottam is, tehát a támogatás összegének 30 millió helyett 40 millió forintra történő emelését indítványoztam, de a fideszes többség ezt sem támogatta.

 (Illusztráció: pixaby.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr5816258926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása