A köz érdekében

Közérdek

Polgármester úr, nem ön képviseli a XVI. kerületet a fővárosi közgyűlésben?

2020. október 27. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-10-27_15_12_50.pngMára ott tartunk, hogy a XVI. kerület érdeke az, amit a fideszesek annak gondolnak. Meg sem fordul a fejükben, hogy egy-egy ellenzéki javaslat valóban a Kertváros polgárainak életviszonyain javítana, hanem az előterjesztéseinket egyszerűen hülyeségnek minősítik. Hogyan is van ez, tisztelt polgármester úr?

Rendszeressé vált mára a XVI. kerületben az ellenzéki képviselők előterjesztéseinek kiforgatása, és Kovács Péter polgármester egyre kevésbé tekinti feladatának, hogy a fideszes többség birtokában a kerületi lakosokat szolgálja. Meg sem fordul a fejében, hogy egy-egy ellenzéki javaslat valóban a Kertváros polgárainak életviszonyain javítana, és sajnos ott tartunk, hogy a kerület érdeke az, amit ők akarnak. Így szinte természetesnek tűnik, hogy hazudnak, félretájékoztatnak.

A Halottak napja, Mindenszentek időszakában a temetők környékén olyannyira megnő a forgalom, hogy arra a zsúfoltság kifejezés sem eléggé jó fordulat. A közlekedési káosz megelőzésére a cinkotai temetőnél megoldást jelenthetne – vetettem fel –, ha a közelben elhaladó H8-as HÉV-járat mellett ideiglenes, de akár a későbbiekben végleges megállóhelyet létesítenének.

Szakmai alapon lehet persze bármin vitatkozni, de az nem tűnik komoly érvnek, ha valamire csupán azt mondják, hogy az egyszerűen ostobaság. A javaslatom egyik része különben arról szólt, hogy a polgármester vegye fel a kapcsolatot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MÁV vezetésével – miután a HÉV üzemeltetésének feladata a vasúttársasághoz került –, és egyeztessen a temetői forgalom zavartalan biztosítása érdekében.

Önmagában az M2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésének terve is egy nagy kihívás, amit én semmiképpen nem minősítenék nagy hülyeségnek, miközben a fideszesek így tekintettek a temetői megálló ötletére, mert az szerintük költséges, nem megvalósítható. Ez a hozzáállás igen elgondolkodtató.

Tudjuk, hogy a metró és a HÉV összekötéséhez számos műszaki problémát kellene megoldani, és ezek mellett eltörpül a Cinkotán a temető mellett létesíthető megálló ügye. És akkor az összekötéshez szükséges forrásokról még nem is beszéltünk. Ennek költségei ugyanis olyan magasra rúgnak, hogy jelenleg igen kicsi az esély a projekt közeli megvalósítására.

Mindezek ellenére érdemes a közlekedési igényeket felmérni, amelynek része lehet akár egy temetői megálló kialakítása is. Ez igenis a XVI. kerületiek érdekeit szolgálná, és hangsúlyozom, a metró és a HÉV összekötéséhez szükséges pénz töredékéből megoldható lenne. Egyébként én már akkor boldog lennék, ha a HÉV XVI. kerületi szakaszán – amely kettévágja a kerületet – a szintbeni kereszteződéseket megszüntetnék. Ezt képviselem és fogom is képviselni. Ezek szakami érvek.

S miért gondolom, hogy Kovácsék nem gondolják az egészet komolyan? A cinkotai temető melletti ideiglenes megálló ügyében olyan határozati javaslatokat fogadtak el, amelyekben egy kompetenciával nem rendelkező ellenzéki képviselőt akarnának felhasználni a fővárosi önkormányzatnál, azok cégeinél, a BKK-nál, illetve a BKV-nál.

Több kérdést is felvet ez az ügy. Az egyik, hogy Kovács meggyengült, megfogyatkozott a lobbiereje, és a fővárosi közgyűlésben képtelen hatékonyan képviselni a kerületiek érdekeit. A másik érdekes következtetés, hogy a polgármester önként le is mond a közgyűlési szerepéről, az ott hozandó döntésekre vonatkozó befolyásolási lehetőségéről.

Oldja meg helyette az ellenzék, oldja meg helyette egy kerületi ellenzéki képviselő azt a feladatot, amely az ő dolga lenne. Egy egyszerű kerületi képviselőnek azonban a fővárosi közgyűlésben – amely a tulajdonosi jogokat gyakorolja a BKV és a BKK felett – nem osztottak lapot.

De beszéljünk világosan: kétségtelen, hogy a BKV Zrt. igazgatóságának tagja vagyok, amely azonban a jogait testületként gyakorolja. Nekem ebben a grémiumban mindössze egyetlen szavazatom van. Tehát kizárólag közösen hozhatunk határozatokat és foglalhatunk állást – a tulajdonos főváros iránymutatásai alapján.

Így nem tudok mást üzenni, mint azt: Kovács kezében a lehetőség, hogy megmutassa, az előző ciklusban a fővárosi közgyűlésben viselt hatalmi fölényüket kihasználva, a más kerületek kárára elért eredményeket a Kertváros javára ezúttal a kormánnyal szembenálló többség ellenében is képes megismételni. Bár könnyebb helyzetben van, mint az előző ciklusban az ellenzék, mert ezúttal nem a pártpolitikai hovatartozás, hanem a szakmaiság alapján dőlnek el a fontos kérdések.

Tisztelt Kovács úr, ez az igazi kihívás. Mutassa meg, mit tud Budapesten fideszes háttér nélkül!

(Fotó MTI – fővárosi közgyűlés)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr5316260110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása