A köz érdekében

Közérdek

Mi legyen a volt mátyásföldi repülőtér sorsa?

2020. október 11. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ke_pernyo_foto_2020-10-11_20_28_30.pngA XVI. kerületi ellenzéki önkormányzati képviselők javasolják: a polgármester kezdeményezze a fővárosi önkormányzatnál, hogy a volt mátyásföldi repülőteret minősítsék természetközeli területfelhasználású övezetté. Így a reptér területe helyi védettséget élvezhetne, és a természetes környezet megóvása érdekében ott nem lehetne például lakóparkot vagy kereskedelmi létesítményt építeni.

Magyarország első nemzetközi közforgalmi repülőterét több mint száz éve nyitották meg Mátyásföldön. A XVI. kerületi önkormányzat tulajdonában álló terület történelmi múltján túl ma talán fontosabb kérdés, hogy mi lesz az egykori repülőtér sorsa, amelynek területe gondozatlan, gazos, s a felülete sem alkalmas már gépek fogadására. Így azt legfeljebb repülőmodellezők használhatják.

Ezzel kapcsolatban legalább két szempont merül fel: tisztelnünk kell a múltat, ugyanakkor a valaha volt reptér természeti értékeit is meg kell őriznünk. Ez a ma gazdátlannak tűnő terület tehát mindenképpen több figyelmet érdemelne: gondoskodni kellene a történelmi örökség mellett az állat- és növényvilág megóvásáról is.

Egyre inkább erősödnek azok a hangok, amelyek megálljt parancsolnak a civilizáció túlburjánzásának, a klímaváltozás negatív következményeinek, de a józan ész is azt diktálja, hogy az emberiség, és ezen belül egy kicsiny közösség, a XVI. kerületiek is óvják, védjék a saját környezetüket, a természeti értékeiket.

Nem lehet mindent beépíteni, nem lehet mindenhova lakóházakat, szolgáltató központokat telepíteni, amely ráadásul nem megy a megfelelő, s ugyancsak a természetes környezetet romboló infrastruktúra kiépítése nélkül. Gondolnunk kell a jövőre, saját környezeti értékeinkre, s ehhez kitűnő lehetőség, hogy újraértékeljük és újra eldöntsük azt, hogy miért is kell a repülőtér múltjának és környezetvédelmi értékeinek megőrzése érdekében többet tennünk.

A repülőtér történetén túl tehát a környezetvédelmi szempontok is előtérbe kerülnek. Mint ismeretes, a reptéren található egy kisebb ürgepopuláció, de vannak ott védett növényfajok is. A szomszédos X. kerületre eső rész már helyi védettséget élvez, így éppen itt az ideje, hogy ezt a területet a XVI. kerületben is nyilvánítsák védetté.

Ez az itt élő nővény- és állatfajok, tehát a természet védelme mellett saját magunk érdekeit is szolgálná. Vagyis a kerületiek számára olyan rekreációs funkcióval is rendelkező területről van szó, amelynek ésszerű felhasználásával pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas övezetet hozhatnánk létre.

A helyi lakosság és a környezetvédelem érdeke egyaránt azt kívánja, hogy élhetőbbé tegyük a rendelkezésünkre álló zöldterületeket. Vagyis nem szabad olyan beruházásokat tervezni, amelyek rombolják a természetes környezetet, s amelyek tovább növelhetik a közutak zsúfoltságát. Tisztában vagyunk azzal, hogy az egykori repülőtér területének más besorolása vagyonvesztéssel jár. A kérdés azonban az, hogy a vagyon mindenáron való megtartása, az öncélú tulajdonlás vezérli-e a döntéseinket, vagy inkább a lakosság érdekeit tartjuk szem előtt, tehát élhető környezetet akarunk biztosítani a ma és a jövő nemzedékeinek.

A XVI. kerületi önkormányzat képviselő-testületének a kerületi építési szabályzatról szóló 21/2018. önkormányzati rendelete szerint a 103772/7-es helyrajzi számon jegyzett terület – a volt reptér – jelenleg „intézményi, vegyes rendeltetésű építési övezet”. Ennek alapján ezen a területen építmény legfeljebb a nettó szintterület 25 százalékán létesíthető.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény értelmében természeti területet – védelemre érdemes földterületet – országos jelentőségű terület esetén a miniszter, helyi jelentőségű terület esetén rendeletben a települési, Budapesten a fővárosi önkormányzat nyilváníthat védetté.

Ezért öt ellenzéki képviselőtársam támogatásával javaslom, hogy a XVI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete kezdeményezze a fővárosi önkormányzatnál, hogy a 103772/7-es helyrajzi számú, jelenleg intézményi vegyes területfelhasználású területből természetközeli területfelhasználásba történő átminősítése érdekében módosítsa a fővárosi településszerkezeti tervet.

Ha ez megtörténik, ugyancsak javasoljuk, hogy a Kertváros képviselő-testülete a fenti, jelenleg intézményi vegyes rendeltetésű besorolású övezet átminősítése esetén mondjon le a visszaminősítésből eredő esetleges kártérítési igényéről.

A XVI. kerületi önkormányzat kezdeményezze – javasoljuk –, hogy amennyiben a fővárosi önkormányzat módosítja a településszerkezeti tervét, a polgármester indítványozza Budapest főjegyzőjénél a 103772/7-es helyrajzi számon jegyzett terület, vagyis az egykori mátyásföldi repülőtér helyi védetté nyilvánítását, majd az ehhez szükséges lépéseket tegye meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr7016235314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása