A köz érdekében

Közérdek

Árulja már el a polgármester, mi lesz az egykori Ikarus telephelyének sorsa!

2019. november 15. - Nemes Gábor, önkormányzati képviselő

ikarus.jpgAz Ikarus telephelye és több, a céghez köthető ingatlan új tulajdonoshoz került. Ez 28 hektárt érint, és a XVI. kerület lakói joggal kérdezik, hogy ott milyen változások, beruházások várhatóak, továbbá az előző tulajdonos által felhalmozott adósság rendezése megtörténik-e?

Az egykor a világ legnagyobb autóbuszgyártó vállalatai között jegyzett Ikarus megszűnése után a cég telephelyének sorsa is bizonytalanná vált. A későbbi tulajdonosok jelentős összegű adóhátralékot halmoztak fel, és ebben az önkormányzat is érintett, ezért a polgármestertől helyhatósági ellenzéki képviselőként több kérdésben is tájékoztatást kérek.

  • Az Ikarus-telephely előző tulajdonosa jelentős összegű tartozást halmozott fel. Az önkormányzatnak milyen összegű követelése áll fenn az előző tulajdonossal szemben?
  • A tulajdonosváltás során várható-e annak rendezése, hogy az önkormányzati követelés teljesül?
  • Mit tesz az önkormányzat azért, hogy ezt a követelést érvényesíteni lehessen?
  • Amennyiben az önkormányzat a tulajdonváltást követően nem tudja érvényesíteni a követelését, milyen veszteséget kell elszenvednie a kerület lakosságának?
  • Kérem, adjon tájékoztatást arról, hogy az Ikarus telephelyén és az új tulajdonos által megvásárolt ingatlanok tekintetében (az Ikarus volt művelődési háza, a cég telephelye melletti Margit utcai telek, az Újszász utcai ingatlan) milyen engedélyeket adtak ki, illetve jelenleg milyen tevékenységre, beruházásra van érvényes engedélye a tulajdonosnak?
  • Jelenleg zajlanak-e egyeztetések arról, hogy az új tulajdonos milyen beruházásokra készül?
  • Az önkormányzat szándékozik-e egyeztetést indítani az új tulajdonossal a jövőbeni tervekről?
  • Van-e lista arról, hogy milyen tevékenységek tiltottak a térségben?
  • Az önkormányzat nyilatkozzék arról, hogy nagyobb volumenű beruházás előtt kikéri-e a lakosság véleményét, illetve támogatja-e helyi népszavazás kiírását?
  • Igaz-e, hogy az új tulajdonos lakópark építését tervezi?
  • Készültek, készülnek-e hatástanulmányok annak tükrében, hogy a várható beruházások környezeti, forgalmi hatásai milyen változásokkal járhatnak?
  • Tervez-e az önkormányzat az Ikarus-telep térségében útfejlesztéseket, esetleg van-e tudomása más szervezet útfejlesztési terveiről ennek a területnek az M0-ás körgyűrűvel való összekötése érdekében?

Az Ikarus történetéről a blogomon itt, meg itt olvashatnak, és ha még nem unták meg, van még két további bejegyzésem is, amelyeket ezeken a felületeken érhetnek el: Volt egyszer egy Ikarus, és lesz helyette kínai raktárbázis.

A XVI. kerületi polgármester korábban arról beszélt, hogy egy olyan kínai háttérrel rendelkező magyar cég a vevője az Ikarus egykori telephelyének, amely fő tevékenységként elektromos autók összeszerelését végezné itt, emellett kínai áruk elosztó raktárbázisát hozná létre.

A Mátyásföld és Sashalom határán fekvő iparterület tulajdonosa egyébként a Felikon Kft.-n keresztül a holland Atlas Estate Limited ingatlanbefektető csoport volt, amely 2006-ban és 2009-ben még pályázatokat nyert csarnokfelújításra és inkubátorház fejlesztésre. Ebből nem sok minden valósult meg, hanem a társaság csak milliárdos iparűzésiadó-bevételt hagyott maga után.

Önkormányzati képviselőként úgy gondolom, ideje végre utánajárni, hogy mi lesz ennek a hányatott sorsú telephelynek a jövője, mi van az elmaradt bevételekkel, s mit érzékelnek mindebből – meg az új tulajdonos egyelőre ismeretlen fejlesztési terveiből – a kerület lakói. Várom a polgármester válaszát.

(Fotó: Békés Zoltán/GoogleMaps - tényleg ennyi maradt az Ikarusból?)

A bejegyzés trackback címe:

https://jaratindul.blog.hu/api/trackback/id/tr3615306922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása